Løytnant Dons lander i Sandefjord

12. juni 1912 fløy Norges første flyger, Hans Fleischer Dons, over Sandefjord. Men noe gikk galt. Hans Fleischer Dons var Norges første flyger i det første norske flyet «Start». Men alt gikk ikke etter planen da Dons skulle ta en æresrunde over Sandefjord. Dons måtte nødlande, og han unngår så vidt å ta livet av en mann som satt på en benk i Badeparken. 

– Dons var en av tre marinesoldater fra Horten som ville lære å fly etter at de fikk nyss om at Sverige ville bombe Karljohansvern med appelsiner for å mobbe nordmennene som ennå ikke hadde flymaskiner, forteller filmskaper Robert Hansen som har laget dokumentar om Dons og Norges første fly «Start». 

Etter et opphold på flyskole i Tyskland, og sin første turné i Fredrikstad, skulle han fly tilbake til Horten 12. juni 1912. 
– Planen var å ta en æresrunde i Vestfold, sier Hansen. 
Men da Dons fløy over Sandefjord, fikk han motortrøbbel. Flyet mistet høyde, og motoren stoppet plutselig. 
I boken «Start» av Roar Glenne, tidligere major i Forsvaret, står Dons egne ord om hendelsen: 
«Der måtte nødlandes, og det i en fart. Jeg fikk øye på en grønn slette i nærheten av Sandefjord Bad. Like ved sjøen. Det bar nu meget nær over tretoppene i parken, og med kurs mot sjøen. Under landingen passertes over en hagebenk. En mann som satt på den, kom seg unna i en fart. Flyet gikk så nær over benken at forbindelsesstangen mellom hjulene traff benkens rygg og ble brukket. For øvrig gikk landingen bra. Utover strandlinjen og ut i sjøen». 
– Man lurte på hva personen på benken tenkte. Han hadde sikkert aldri sett et fly før. At det må ha vært et sjokk, er det ingen tvil om, forteller Hansen og ler. 

13. juni, 1912 prøvde Dons å ta av fra Sandefjord igjen. 
– De slo jordet som den gang lå ved siden av Badeparken med slåmaskin, men lengden på flystripa var for kort, og flyet havnet i sjøen for andre gang, forteller Hansen. Vingene på flyet måtte derfor demonteres, og flyet ble fraktet til Horten med marinebåt. 

Startskuddet for norsk militær luftmakt gikk i Horten 1. juni 1912 og denne dagen tok premierløytnant Hans Fleischer Dons av fra Borre ved Horten i flyet «Start». Han fløy over Oslofjorden til Moss og landet trygt på Øra ved Fredrikstad. Flygingen var ikke forhåndsannonsert i avisene, da Dons var redd for at noe skulle gå galt. Bakgrunnen for at Dons ble Norges første flyger, var at flykomiteen på ubåten “Kobben” ble dannet i Horten våren 1912. 

Og så var det denne svensken som truet med å fly over Horten for å kaste appelsiner på folk på Karljohansvern, da. Premierløytnant Hans Fleischer Dons og de andre offiserer fra ubåten "Kobben" bestemte seg for å komme ham i forkjøpet, skaffe et fly og få det i lufta før svensken rakk å gjøre alvor av planene sine. I klubben ble det derfor besluttet at løytnant Dons skulle sendes til Tyskland for å få flygeropplæring - og han fikk noen ukers trening. 

Kanskje ikke så rart, da, at landets første norske flyger hadde problemer med å lande og ta av i Badeparken i Sandefjord? 

   
https://www.sandefjordshistorie.no