Granholmsundet er et fjordbasseng beskyttet av land i syd, vest og nord.
Mot Sandefjordsfjorden ligger en lang rekke holmer og øyer. Fra nord er de største: Fredøy med 3 hytter, deretter Valhall - eller Seilerholmen som er basen for Sandefjord Seilforening, så følger vestre og østre Bjerkholmen. Videre sydover ligger Garnholmen, Nilseholmen, Vassholmen og Uleholmen, for å nevne de største av dem. De fleste av de større holmen har blitt bebygget med hytter, noe som begrensen allmenhetens muligheter til ilandstigning.
-
Oversiktsbilde over Sandefjord Seilforenings holme Valhall Den ene halvparten av holmen kjøpte foreningen av Holt, Rabben. Den andre halvparten eides av skipsreder Hans Winge Sørensen og hans sønn Niels Winge Sørensen. Samtidig som foreningen kjøpte den østre delen av holmen av Holt, skjenket familien Winge Sørensen sin del til foreningen. Også på den delen var det en hytte som forlengst er revet.
År: 1965
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet viser disponent Johan Mørks sommerbolig i Granholmsundet, nærmere bestemt Lofterød. Stedet hadde sine karakteristiske lyse grå hornminer fra 1. verdenskrig som pynt. Eiendommen ble først overtatt av Mørks sønn Knut og deretter av neste generasjon i første del av 2000-tallet. Bygningene er nå revet. Johan Mørk er den samme Mørk som startet Sandefjord Bilcentral A/S i 1921.
År: ca 1935
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Gustenholmen ligger rett øst for Lofterød og har sitt navn etter Gustav Johansen. Gusten som han ble kalt, bodde på holmen alene fra midten av 1930 tallet til han døde i slutten av 1940 årene. Han livnærte seg av fiske, og levde sikkert et veldig enkelt liv i matveien. I sine siste leveår bodde han hos en fetter i Fjellveien 5 (nå Oddefjell 1) i de kaldeste vintermånedene. Han hadde en søster som bodde på Hystadstranda, og der bodde også en niese som trådte til noen ganger. På Gustenholmen var det et lite oppkomme av ferskvann. Den skrøpelige, gisne og kalde hytta som var på Gustenholmen ble revet tidlig på 1950 tallet. En slekting som het Sigurd Oliver Sørensen overtok stedet og bygde tidlig 1960 tallet en ny, flott og mye større hytte på holmen.Denne er senere ytterligere utvidet av nye eiere. Sigurd Oliver Sørensen var forøvrig matros på lastebåten IMO som ble skadet i den voldsomme eksplosjonen i Halifax den 6. desember 1917. Han var da bare 19 år. Sigurd overlevde ulykken uten skader.
År: 1950
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet fra Gustenholmen rundt 1950. Her ser det ut som en familiesammenkomst på holmen. Den gamle og dårlige hytta som Gusten levde i, ble stående i noen år etter hans død. Sigurd Oliver Sørensen overtok senere holmen og bygde en ny og vesentlig større hytte der tidlig på 1960 tallet. Denne hytta er senere ytterligere utvidet, og er nå en perle innerst i Granholmsundet.
År: 1950
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Furuholmen er en av øyene som ligger utenfor Granholmen, rett øst for Nilseholmen og nord for Vasshomen. Johan Kaldager forteller at det var vel mest for at holmen skulle passe til navnet at han begynte å plante trær der. Mest furu, men også noen bjerker og graner.
År: 1916
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet er fra 1966 og viser den sydlige delen av Lofterød mens det forsatt var mest hytter på Lofterød.. Nevnes kan også at hyttene langs vannet i forgrunnen tilhørte både kjente folk fra Sandefjord og utenbys. Til høyre ses hytta til Rolf Andersen. innehaver av Finn Andersen Glassmagasin, til venstre hytta til ekteparet Henriksen fra Tønsberg som drev forretningen Sko-Henrik der. Til høyre i første rekke Sverre Liverøds hytte.
I neste rekke til venstre hytta til Einar Sølberg Johannesen som drev Sølberg Johannesen Trevare, deretter mot høyre hytta til slaktermester Lauritz Pedersen, som drev slakterforretning og pølsefabrikk på Torget.Alle hyttene er nå erstattet med helårboliger, og i en vesentlig større utgave.
År: 1966
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Et flott bilde tatt i 1929 av en slepebåt på vei inn Fredøy i Granholmsundet. Langt i bakgrunnen ser vi båter som ligger for anker i påvente av komme inn til Framnæs Mek Værksted. Verkstedet har gått i blokade på grunn av en arbeidskonflikt.
Bildet er tatt fra Lofterød, og viser bebyggelsen på Fredøy. Hytta i front er senere utvidet med en betongveranda mot syd-vest og noe modernisert i forhold til dagens (2020) utseende. Hytta til venstre som ligger med front mot Sandefjordsfjorden ser nesten likedan ut i dag.Foto: Bryn. Lauritz
År: 1929
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Dette bilde viser nesten det samme som foregående bilde og er tatt fra Lofterød. I Granholmsundet er det 3 større holmer - fra nord Fredøy - Tredelen (også kalt Valhall eller Seilerholmen) og Bergantredelen.
Det som er interessant ved dette bildet er at man ser nordre delen av Seilerholmen og før bryggeanlegg på nordsiden og startplassen for seilregattaer, samt foreningen klubbhus. Inne i skogen til høyre skimtes den opprinnelige hytta som tilhørte familien Winge-Sørensen. Til historien hører også at Niels Winge- Sørensen senere ga denne vestre delen av holmen med bebyggelse til Sandefjord Seilforening, mens den østre delen ble kjøpt av Holt, RabbenFoto: Bryn. Lauritz
År: 1929
Kilde: sandefjordshistorie.no