Christian Theodor Pedersen
Kaptein, fangst- og handelsmann
Født: 1876, Sandefjord Norge
Død: 1969, California USA

Les mer

Pedersen dro på sjøen i ung alder, og som 17 åring ble han med på sin første tur i arktiske farvann. I 1908 ble han kaptein på skuten Challenge som overvintret ved Herscheløya utenfor kysten av Yukon, Canada. Senere fortsatte han et liv i disse farvannene bestående av fangst og handel om bord på ulike skuter.
Fra 1908 til 1922 var han kaptein på skuten Herman, og i disse årene opparbeidet han seg et rykte for å være redelig og ærlig, og han ble etter hvert  en kjent handelsmann langs nordkysten av Alaska og Tsjukterhjalvøya.
I 1920 giftet han seg med May Olive Jordan, ifølge avisene hadde de truffet hverandre ved Point Barrow, der hun arbeidet som sykepleier.
I 1921, da skuta Maud fikk problemer med propellen etter overvintringen ved Kapp Serdsje-Kamen , fikk Amundsen, Nita og Camilla skyss av Pedersen ombord på Herman fra Østkapp til Nome. Som takk for hjelpen fikk Pedersen et lommeur av Amundsen, uret er i dag en del av samlingen ved Archives and Special Collections UAA/APU Consortium Library i Anchorage, Alaska.
I 1922 møtte Pedersen Maud ekspedisjonen igjen, og han bistod både med utstyr , proviant og råd om is, vær og farvann.
Pedersen ble kjent som ”The lone wolf among the Whalers” og det ble sagt at ingen kjente Nordøstpassasjen så godt som han. I årene Pedersen arbeidet i Arktis ble det gjort flere filmopptak av ham. Disse er bevart ved University of Alaska.
Etter 50 år på sjøen pensjonerte Pedersen seg og flyttet til California med sin kone, og selv om livet i nord innebåret store farer, så var det to innbruddstyver som skulle ta livet av ham. 92 år gammel ble han slått til døde i sitt eget hjem i 1969.

  • Totalt bilder i artikkelen: 44

    BILDER

   
https://www.sandefjordshistorie.no