Rederiselskap: Cia. Argentina de Pesca S.A., (Alfredo R. L. Ryan)

Tilbake til søk
Eier Alfredo R. L. Ryan
Etablert 1904
Sted Buenos Aires
Land Argentina
Formål

Hvalfangst

Disponent
Tidligere navn

Fra Østfold Hvalfangerklubbs blad Kaskelotten nr. 28: April 2002 - 9. årgang har vi sakset dette:
Under krigen sikret britisk-fødte Alfredo R. L. Ryan seg aksjemajoriteten i selskapet og kastet det gamle styret med Tornquist i spissen. Aksjekapitalen ble utvidet, og Ryan hadde store planer for den videre utvikling. Høsten 1947 kontraherte Pesca et kokeri på 25.000 brt. fra Harland & Wolff sammen med ti hvalbåter i Japan og fem fra Smith’s Dock.
Ryans planer falt sammen med visjonene til Argentinas diktator, Juan Peron, om å gjøre landet til en stormakt. Ambisjonene møtte sterk motstand fra norsk og britisk hold,- Norge nektet Pesca å forhyre hvalfangere til den nye ekspedisjonen.
Kokeriet var kjølstrakt i juni 1949 og ble levert i oktober 1951 som ”Juan Peron”, et år forsinket, uten kokeri-utrustning. Pesca var i mellomtiden kommet i økonomiske vanskeligheter og ble snart overtatt av den argentinske stat, fire av hvalbåtene fra Smith’s Dock ble holdt tilbake av verkstedet og i stedet solgt til Salvesen og Kosmos. Det eneste konkrete resultat av Ryans ærgjerrige planer ble en ny hvalbåt til Grytviken, ”C A Larsen”, som eneste nye båt etter 1930. Pesca fikk beholde sitt gamle skorsteinsmerke gjennom transaksjonene; grå skorstein med svart topp og tre ringer med de argentinske fargene, blå-hvit-blå.
Rederiflagget var mer moderne; rødt flagg med en stilisert hvit fisk og bokstavene CAP i blått.

Ingen bilder er lagret for dette rederiselskapet

Følgende skip er lenket til rederiselskapet:

Navn Bygget Innkjøpt Avhendet Bilder Type Disponent
JUAN PERON 1951/11 1951 1952 0 MS/FLK Cia. Argentina de Pesca S.A., (Alfredo R. L. Ryan)
FOCA 1912/11 1936 1983 27 DS A/S Framnæs Mek. Verksted
   
https://www.sandefjordshistorie.no