Granholmen er en øy med fastlandsforbindelse omtrent midt i Sandefjordsfjorden. Opprinnelig het øya Flatskjær, men den første registrerte eieren, Hans Kristian Sørensen, ga øya navnet Granholmen i et tinglyst skjøte datert den 2. september 1897. 

Les mer

1905 ble det startet kafe/restaurantdrift. I 1905 sto et restaurantbygg ferdig, og var innledningen til en over 20 år lang storhetstid for Granholmen med store og celebre arrangementer.
Bestyrerboligen brant ned i mars 1914.
Etter hvert ble den paviljongen som lå der for liten  og Anton Johansen som drev rutebåten DS Fjeldvik gikk i gang med å planlegge et stort bygg med 4 fløyer - en i hver himmelretning. I midten skulle serveringen foregå, Fotografier viser et vakkert bygg med dragehoder på taket. Samtidig ble det også bygget badehus for damer og herrer på stranda. 
De sies at Anton Johansen ville bygge det nye huset med samme grunnflate og form som Sandar Kirke. Dette er bekreftet i en avisartikkel i Sandefjords Blad datert den 2. september i 1911. Kostnadene for det nye bygget ble ca kr. 18.000, og de faste kostnadene for for å drive bygger ble anslått til kr. 18. pr dag
Johansen drev sitt etablissement i 13 år

1930 innviet daværende eier Einar Sørensen et nytt og stort restaurant- og hotellbygg på ca 1000 kvm. Med hotellets ca.1000 kvadratmeter og plass til 60-70 gjester, ble det regnet for å være et av Norges største trebygninger. Det ble og drevet av Einar Sørensen frem til 1936. Hotellet hadde turist bevilling når det gjaldt servering av alkohol. Ingen fra daværende tjølling kommune fikk anledning til å kjøpe, men turistene fra Sandefjord fikk. dette var i praksis helt håpløst. 

1936 ble det kjøpt av trelasthandler Herman Karlsen, Trolig noe gjeld i forbindelse med byggingen i 1930?. 

1945 ble det solgt til Vera og Henrik Kulms og drevet i samarbeide med Hotel Atlantic. Under krigen ble den brukt av tyskerne som hovedkvarter og sjømannsskole. 

1950 brant hotellet ned etter at det ble kjøpt av Stephan Trøber fra Sarpsborg. Hotellet ble totalt ødelagt av brann den 3. september 1950. Stygge tunger sier at brannen startet 3 steder en stormfull dag. Året etter kjøpe Sandefjord kommune Granholmen og la det ut som friareal.

Kilde: Peder Stenersen tidligere vaktmester og Roger Davidsens bok » fra Flatskjær til Granholmen»., Hansen, Per Angel .- Slippen på Huvik

Trykk på de enkelte bilder for mer informasjon.
Har du gamle bilder eller nye opplysninger ta kontakt med oss

  • Totalt bilder i artikkelen: 3

    Eiere og drivere - Einar Sørensen

  • Totalt bilder i artikkelen: 5

    Fasadebilder Granholmen

  • Totalt bilder i artikkelen: 2

    Interiørbilder

   
https://www.sandefjordshistorie.no