Leif Weldings vei skal minne oss om Leif Welding, marinekapteinen fra Sandefjord, den første nordmann som falt på sin post under tyskerens angrep på Norge 8. april 1940.

Leif Welding var født i Horten 15/9-1895, sønn av skipsfører Erik Olsen og Thora Andreassen.

Marinekaptein Leif Welding Olsen var sjef på hvalbåten 'Pol III' som marinen hadde rekvirert til vakthold av ytre Oslofjord. 

Han hadde Sjøkrigsskolen og var i sin tid styrmann ombord i Fl.k. ”Kosmos”. Han kom som kaptein på nøytralitetsvakt på vaktbåten ”Pol III” ute i Oslofjorden og var den første som sendte melding om at tyskerne trengte seg inn. ”Pol III” sendte først varselskudd. Da dette ikke ble tatt hensyn til, ble det skutt med skarpt, som tyskerne da besvarte med mitraljøseild. Kaptein Welding ble sterkt såret i begge ben. Vaktbåten ble skutt i brann og mannskapet måtte gå fra borde. Redningsprammen kantret i den høye sjøen, og det ble gjort forsøk på å få den sårede kaptein opp på hvelvet, men utmattet slapp han taket og sa: ”Bry dere ikke om meg, gutter. Jeg er ferdig, men kommer dere hjem så hils fra meg”. Så sank han i havet.

Har du nye opplysninger eller bilder ta kontakt med oss.

Kilde: Sandberg, Henrik: Boken om gatenavn i Sandefjord

Trykk på de enkelte bilder for mer informasjon.


 

  • Totalt bilder i artikkelen: 1

    Leif Weldings vei 3

  • Totalt bilder i artikkelen: 1

    Leif Weldingsvei 17

  • Totalt bilder i artikkelen: 2

    Leif Weldings vei mot Stub

   
https://www.sandefjordshistorie.no