I dette huset på hjørnet Storgata / Rådhusgata startet Ludv. Foss bokhandel i 1899. Huset var fra 1830 tallet og bygd for jomfru Rebekka Smith.
Ludv Foss drev ikke bare bokhandel, men papir- og musikkhandel, bokbinderi, trykkeri, kunsthandel og teater- og konsertbyrå, samt forhandler av sjø- og landkarter og kommisjonær for Pengelotteriet. Kilde: Det norske næringsliv, Vestfoldutgaven. Trebygningen måtte vike før Ludv. Foss i 1929 fikk oppført den gården med adresse Storgata 8 som fortsatt ligger der.
Blant andre som hadde butikker i denne gården mot Storgata kan nevnes Annie Sørensens Parfymeri som var byens første parfymeri og ble etablert i 1926. Videre Fyndals garnforretning som senere flyttet ned til Storgata 3A I lokalene etter progress Skotøimagasin. Kristiansen Optikk holder nå (2017) til i det lokalet som før rommet bokhandelen. Senere er lokalene delt opp i mindre enheter.
I etasjene over var det både tannlegekontor, andre kontorer og leiligher. Tannlege Schøien etablere tannlegepraksin på 1930 tallet. Denne ble overtatt av Bjørn Gade på 1950 tallet, og Gade drev praksisen fram til pensjon i begynnelsen av 1990 tallet.
Nevnes kan også at Fredrik Friis Olsen drev et firma som het Kvikk Kopi hvor han kopierte dokumenter, samt var en populær tekstforfatter til sanger til store jubileer Han var født 2. april 1923 i Sandefjord, død 15. mars 2008 i Sandefjord. En allsidig herremann som var vokalist, komponist, tekstforfatter, produsent og talentspeider.
Fredrik Friis har satt sitt preg på norsk populærmusikk i mer enn 50 år. Ved siden av hans musikalske karriere har han også arbeidet som velferdsoffiser i Sjøforsvaret og sosialkonsulent i Velferdstjenesten for handelsflåten. Han var i mange år sosialkonsulent i Forsvarets overkommando, hvor han hadde det sentrale ansvar for Forsvarets økonomiske sosialtjeneste og mannskapenes bo- og forsørgertilleggsordninger. Friis’ musikalske karriere startet med en lokal opptreden hjemme i Sandefjord da han var fem år gammel. Han kjøpte seg saksofon og startet sitt første orkester, Daisy Bell, i 1940. Friis gjorde sin første opptreden i radio 7. desember 1946, og ble landskjent i 1948 med sangen «Swinging Baby», som ble fremført i et show fra Store Studio i NRK. Han hadde sin første opptreden på Chat Noir i 1950 sammen med Aud Schønemann, og året etter ble han ringt opp av John Johanson i plateselskapet Nera. Friis fikk kontrakt og debuterte på plate i 1951 på etiketten Musica. Senere ga han også ut plater på Philips og Columbia. Hans plateproduksjon på egen hånd teller tolv singler og tre LP-er, i tillegg til en LP sammen med Arnt Haugen.
-
Jomfru Rebekka Smith bygget dette huset i 1834. I sitt nye hus begynte hun en liten handelsforretning, og var for øvrig en av Sandefjords originaler på den tid. Ingen skulle tro den myndige damen med den dype mannfolkrøsten hadde hatt sin romanse. De som var vel underrettet kunne fortelle at hun i sin ungdom hadde forestått husholdningen i av landets første familier. Husets sønn forelsket seg i henne og kjærligheten ble gjengjeldt; men Rebekka visste hva som passet seg. Ikke skulle hun være skyld i at den unge mannen skjemmet sin fornemme familie og hun oppga ham. Hun steg høyt i rettsindige menneskers aktelse av den grunn. Det hele endte med at den unge mannen skøyt seg.
Foto: Tegning av konsul Høst, Fredrik
År: ca 1850
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
1. hus til venstre er nr. 8, deretter nr. 12 og nr 13 til høyre.
Trebygningen til venstre ble først erstattet med en større trebygning hvor hr.advokat Irgens P Odberg og hans sønn hr.adv Per Odberg hadde sine kontorer. Per Odberg var ordfører i Sandefjord i perioden 1976 - 1987.
Bygningen til høyre rommet i sin tid K. Kristoffersen manufaktur og O. Lønne sykkel og sport.År: 1905
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
En nymotens automobil fronter dette gamle bybildet, men det er huset til høyre vi skal dvele ved. I dette huset på hjørnet Storgata / Rådhusgata startet Ludv. Foss bokhandel i 1899. På bildet kan man skimte at det var brolegging i gaten.
Foto: Oppi Postkortforlag
År: 1910
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Et fint bilde av "Fossgården" - Storgata 8. Bygget ble ferdig i 1929 og på hjørnet ligger Ludv. Foss Bokhandel.
Nedenfor til venstre skimtes Urmarker Kristiansen. I dette lokalet flyttet senere, i 1930, Annie Sørensen Parfymeri inn. Butikken som var byens første spesialparfymeri ble etablert i november 1926 av den 24 årige Annie Sørensen - senere Annie Rørkoll. Butikken hadde først tilhold i Torggata. Flyttet i 1927 til Storgata 8 - Fossgården, men med lokaler mot Rådhusgata.
Tannlege Skøien hadde praksis i 2.etasje og på hjørnet i Fossgården. Denne praksisen ble senere overtatt av Bjørn Gade som drev som tannlege her fram til slutten av 1980 tallet.
Til høyre ses Storgata 10 med Ole Gjekstad Herreekvipering og i 2. etasje Tannlege Erling Naper. Han flyttet senere sin praksis til Kongensgate 1c.År: 1930
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Helt til 1975 holdt Annie Sørensen Parfymeri til i Fossgården i Storgata 8. Da ble forretningen flyttet litt lengeer opp i Storgata til nr 11.
Lokalene var helt til venstre i bildet der inngangsdøren står oppe. Til høyre bokhandelen til Ludv. Foss, og 2.etasje på hjørnet ses skiltene til tannlege Skøien
Annie Sørensens Parfymeri ble startet av Annie Sørensen i 1926. Da var Annie Sørensen - senere Annie Rørkoll kun 24 år, og forretningen var den første spesialforretningen i sitt slag i byen. Først var butikken lokalisert i Torggata. Senere flyttet i 1929 til Storggata 8 i den nyoppførte forretningsgården til Ludv.Foss. Annie Rørkoll døde i 1967, og den ble i noen år drevet av ektemannen Antoni Rørkoll som i 1970 overførte forretning til datter Anne Mari Foshaug. I 1975 flyttet forretningen til Storgata 11. Ble solgt til Wivi Kristiansen i 1995
År: 1935
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Et fint bilde av "Fossgården" - Storgata 8. Bygget ble ferdig i 1929 og på hjørnet ligger Ludv. Foss Bokhandel.
Nedenfor til venstre skimtes Urmarker Kristiansen. I dette lokalet flyttet senere - 1930 - Annie Sørensen Parfymeri inn. Butikken som var byens første spesialparfymeri ble etablert i november 1926 av den 24 årige Annie Sørensen - senere Annie Rørkoll. Butikken hadde først tilhold i Torggata. Flyttet i 1927 til Storgata 8 - Fossgården, men med lokaler mot Rådhusgata.
Tannlege Bjørn Gade overtok tannlegepraksisen fra Skøien i begynelsen av 1950 årene og drev sin praksis fra til midten av 1980 årene praksis i 2.etasje og på hjørnet i Fossgården.
Til høyre ses Storgata 10 med Ole Gjekstad Herreekvipering og i 2. etasje Tannlege Erling Naper. Han flyttet senere sin praksis til Kongensgate 1c.Kilde Vestfoldmuseene Fs.19609
År: 1958
Kilde: sandefjordshistorie.no