Også her har det vært ulike forretninger som Dokken, Skotøihuset Progress, Aasen Møbler, Fyndal Garn og Guvåg Møbler.
I 1933 hadde tannlege Bj. Weydahl Arnestad kontor i Storgata 3.
-
Storgata sett sydover mot Torget før bybrannen i 1900. Valbygården i bakgrunnen..
Nr. 3 er første hus til venstre, deretter nr. 1.
Valbygården i bakgrunnen hvor kjøpmann Thor Dahl hadde sin Skips & Husholdningshandel.
Alder på bildet er uvisst, trolig i perioden 1860/1880-årene.
År: ca 1870
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Gammel bilde av Storgata 3 som vises til høyre i hjørnet av bilde.
I 2. etasje holdt Promenadekafeen til og denne flyttet etter noen år over gaten til Storgata 2.
Gatebredden var smal og det stod tett i tett med stolper for strøm og telefon.
Bildet er sannsynligvis fra rundt 1900.
I bakgrunnet av bildet (Storgata 5) kan en skimte et skilt hvor en vognmann holdt til.
År: ca 1900
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Her et annet bilde av butikken i Storgata 3a.
Den nærmeste butikken med mannen i døråpningen ser ut til å være Carsten Pedersen.
Senere overtok svigersønn til Pedersen dette lokalet og startet Børresen Musikk. Ole Zimmerman Børresen var en av byens musikkhandlere fra midten av 1930 tallet til midten på 1960 tallet.
I 2. etasje på trebygningen ses skiltet for Promenadekafeen som senere flyttet over til den andre siden av Storgata til nr 2.
Foto: Ukjent
År: ca 1925
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Her et bilde av butikken. Legg merke til at man måtte gå et trinn ned fra gateplanet for å komme inn.
Denne skobutikken lå i Storgata 3a, og var et fabrikkutsalg for Halden Skofabrikk.
Det var etter at Skotøihuset Progress flyttet ut på 1950 tallet det kom ulike butikker i lokalene. Først kom Sverre Fyndahl med Fyndahl Garn, dertter Guvaag Møbler som ble lagt ned i løpet av 2016.
Bygningen ble revet i 2021 for å gjøre plass til en nytt bygg med butikker og leiligheter.
År: ca 1930
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Hans Dokken var født i 1906 og døde i 2001, han kom til Sandefjord fra Valdres i 1938. Hans første butikk startet han den 3. januar 1938.
Dokken var aktiv i driften fram til sin død i 2001, og han bodde mesteparten av sitt liv i Virikveien 14 og gikk til og fra butikken daglig.
Han likte å holde seg i form og og gikk på ski så sent som i 1998. Friluftslivet brukte han også mye med opphold på hytta på Skrim.
Hans Dokken som kom fra Valdres begynte sin karriere som tekstilkjøpmann i Sandefjord i 1938. Da overtok han E.Strømmens manufakturbutikk i Skippergata der Vestfold Fremtid hadde sin avis og der fagforeningens hus i dag er, ut mot Badeparken.
E. Strømmens manufaktur begynte forretningen på Framnes i 1930, og flyttet til byen i 1934. Hans Dokken begynte som handelsreisende for Dobloug og så nærmest ved en tilfeldighet en annonse i Aftenposten om at E.Stømmens manufaktur var til salgs, Hans Dokken var gift med Ragna Bøe, søster av innehaver av G.A.Bøe og senere en markant politisk skikkelse i byen.
Den 2. januar i1938 åpnet Hans Dokken sin forretning i et lokale som var på ca 40 kvm og vel 4 meter under taket. Lokalene var alt for små for den ambisiøse Dokken, og han ville opp i Storgata. Tidlig i 1940 fikk han lei lokaler i Storgata 5, og meningen var å flytte inn alledere den 9. april, men innflyttingen måtte utsettes på grunn av krigsutbruddet, og ble utsatt til juni samme år.
Han hadde alledere i starten 13 ansatte fordelt på systue og butikk. Samtidig med åpningen ble firmaet et aksjeselskap.
Omsetningen økte i fredsårene, og Dokken ønsket mer plass. I 1952 flyttet han så forretningen til Kongens gate 16, først i leide lokaler, og senere i egen eiet gård. I en periode hadde Dokken 2 butikker, både i Kongens gate og i Storgata, men etter en kort tid samlet han alt i Kongens gate, og Harald Larsen som hadde glass og stentøy i nabolokalenei Storgata, overtok de ledige lokalene her. Dokken hadde hele tiden ønske om å komme tilbake til Storgata, og i 1964 kjøpte han Storgata 3, den såkalte Stensbyegården av Einar Aasen, og Dokken kunne overta et lokale han lenge hadde drømt om, og flyttet hit. Etter hvert disponerte Dokken ca 2.200 kmv gulvflate og hadde opp til 50 ansatte. Det etter at han også hadde kjøpt bygget til Haralds Larsen i 1987.
Hans Dokken visste å holde eierskapet og ledelsen innen familien. Selv var han styreformann - alltid på vei mot butikken og i god tid før åpningstiden. Hans eldste barn, Inger Lise Dokken ble tidlig butikksjef og ansvarlig for innkjøpene, mens Anton Dokken ble ansvarlig for 'bøkene' med regnskap ol.
Tidlig ble også Inger Dokken Riis som var datter av Inger Lise knyttet til firmaet med egen ungdomsavdeling.
I 1972 sikret Hans Dokken seg lokalene etter Fruktlageret. Her kom ungdomsbutikken 'Boutique 2', som senere ble overtatt av Anton Dokkens datter Agnete.
I forbindelse med butikkens 65 års jubileum ble Hans Dokken interjuvet og ble spurt om man kunne kalle bedriften Magasin Dokken, men det var han ikke helt enig med. Han la alltid hovedvekten på service, kvalitet, utvalg og betjening, og det var han spesielt stolt av.
i 1999 overtok Anton Dokken driften av firmaet som ble drevet videre fram til høsten 2018. Hans Dokken døde i 2001 94 år gammel.
År: 1996
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Ole Zimmermann Børresen
De som har levd en stund i Sandefjord, husker nok musikkhandleren Ole Zimmermann Børresen (1902-1974) Børresen hadde et bitte lite lokale i Storgata 1.
Sven Erik Lund, som har forfattet et svært interessant kulturminneskrift om nedlagte butikker i Sandefjord sentrum, omtaler Børresen som «et strålende eksempel på smil og kundevennlighet». Det kunne alle vi som var i tenårene på 1950- og 1960-tallet underskrive på. Hos ham kunne vi skaffe oss de siste poplåtene på grammofonplate, enten det var Prøysenmelodier, de mest spilte sangene og musikkstykkene fra Ønskekonserten, eller rock`n roll og svenskpop.
I butikken til Børresen kunne vi høre på platene før vi kjøpte dem. Dessuten var Børresen selv en habil pianist og medlem av Jazzband Speed. Han solgte også instrumenter.
Kundevennligheten lå antagelig i genene, for Ole var sønn av Anton Lauritz Børresen som drev stor kolonialhandel i Nybyen. Familien bodde i Schanches gate 8. Ole Z. og familie bodde i Ekeberggata 23.
Børresen startet egentlig i Torggata 10 i 1930. Denne trebygningen, som ble bygget mot slutten av 1800-tallet, eksisterer jo ennå og er omtalt i kommunens «bevaringsplakat». Navnet på forretningen var Sandefjord Musikksentral. Når han flyttet til Storgata 1, er ikke kjent.
I adressekataloger på 30- og 40-tallet var det forresten vanlig å opplyse om aksjekapital i de tilfellene forretningene var AS'er. For Børresen var aksjekapitalen kr. 5.000,- Hvorfor dette var opplyst, aner jeg ikke. Heradstveits forretning var antagelig et personlig firma. Her er «kapitalen» opplyst til kr. 1.000,-
Børresen musikk ble startet av Ole Zimmermann Børresen og lå nederst i Storgata 3 ved siden av slakter Lauritz Pedersens utsalg. Pedersen var Børresen svigerfar. Børresen var en hyggelig og imøtekommende musikkhandler av noter og plater.
Kilde: Hoelseth, Bjørn
År: ca 1955
Kilde: sandefjordshistorie.no