Jernbanealleen 19 er en forretning- og boligeiendom oppført i 1936. Her har firma Gullsmed Haakonsen holdt til siden bygget var nytt. Grunnleggeren Arne G Haakonsen (skrev først Håkonsen med å, men dette ble senere endret til aa) drev forretningen fra 1938 og fram til ca. 1980 - med et fravær av en periode hvor han satt arrestert på Grini. Senere overtok hans sønn Hans Olaf Haakonsen driften.
Det har også vært andre leietakere i gården som Brukskunst, Ivar Halvorsen Bakeri og Konditori, samt Vermelids Frukt og Tobakk for å nevne noen.
-
Bygningen ble oppført i 1936 for gårdeier Hellenes, med Wilhelm B. Aase som arkitekt og murmester Nils Fredriksen som byggmester. Den må betegnes som en funkisbygning med sin stramme, symetriske form.
Helt til venstre i 1. etasje ses Gullsmed Håkonsens butikk, som fortsatt (2019) er der. I lokalet helt til høyre ser vi en skobutikk. I følge 'Det norske næringsliv, Vestfold fylkesleksikon', utgitt i 1949, het den S. M. Davidsen Skotøyforretning, og ble ledet av disponent Sigvard Davidsen.
I 2. og 3. etasje ser det ut til å være leiligheter.
År: 1936
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Fruktlageret flyttet midlertidig fra Storgata 2 til Jernbanealleen 17 i dette provisoriske lokalet på grunn av vannskader etter brann hos Promenadekafeen i etasjen over i 1935.
Varebilen på bildet tilhørte butikken.
År: 1935
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Visergutt på vei ut med varer. Ser ut til å være varer fra Fruktlageret, da han kommer ut fra bakgården til forretningen som lå i Storgata 2. Kålkassa bak på sykkelen med poser og adresselapper, viser også at han jobbet for den forretningen. Her er han vei ut i Jernbanealleen.
År: 1946
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Annonsen er hentet fra Sandefjord Handelsstands Forenings jubileumsbok i 1951. Vi ser at Håkonsen kunne levere en spesiell Sandefjordsskje med motiv fra skulpturen Mor og barn i Byparken, skapt av kunstneren Arne Durban og avduket natten til 17. mai 1950.
Gullsmed Haakonsen, nå med to a'er i navnet, er en av de få firmaer fra førkrigstiden som fortsatt eksisterer.
Det er nå (2019) Arne G. Håkonsens sønn, Hans Olaf Haakonsen, som leder firmaet.
År: 1951
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Haakonsen etablerte butikken i Jernbanealleen 19 i 1939, men allerede i 1934 etablerte han forretning på Torget.
Var med Milorg under krigen, ble arrestert og sonet på Grini.
Ble tildelt Norges Gullsmedforbunds hederstegn i gull i 1974.
Foto: Privat
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no