-
Bøndene selger sine varer. Hestene ble satt på leiestall mens handelen pågikk. Så omfattende har altså bøndenes handel på Torvet vært en gang.
Slakter Pedersens butikk ses på hjørnet, og vi lurer på om det henger dyreskrotter i butikkvinduet. Dette huset fikk stå helt til utpå 1980-tallet, da Norske Liv-gården skulle bygges.
Det flotte huset på motsatt side vet vi dessverre ikke noe om. Men huset ovenfor var Sandefjords Sparebanks første tilholdssted, senere ble Apoteket Hvalen etablert der. Neste hus fikk i nyere tid P. Irgens Odberg som eier.År: 1890
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Et særdeles innholdsrikt bilde.
Sammenlign det med et litt eldre bilde, så ser du at bygningen Storgata 2 har fått arker på taket. Og det er heller ikke Guttorm Gran som driver butikk på hjørnet nå, men A. Brønnum. Bildet gir inntrykk av at det er tatt på en stor markedsdag.
Et stort antall bønder er kommet med varer, og det er en stor ansamling av folk ute på plassen. Kanskje venter de på en opptreden av noe slag.
Vi ser rutebiler, Torget var jo holdeplass for enkelte ruter.
Huset med arkene og nabohuset står der fortsatt, men i endret form. Huset ved de store trærne er borte for lengst, der går Jernbanealleen.
Tilbake til torghandelen - man kan jo lure på hvor de gjorde av alle hestene som trakk vognene til byen. Hestene sto på leiestall..År: 1895
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
I Raastads hus midt på bildet hadde Sandefjords første skole sitt tilhold. Torghandelen er dominerende på Torget. Det meste foregår fra kjerrer, bare to boder er å se.
Navnene på vinduer og fasadeskilt klarer vi ikke å tyde, det kan være at navnet Raastad står i bue på noen av vinduene. I mer moderne tid, før gårdene ble revet på 1960-tallet, holdt bl.a. Raastads bakeri og konditori (Torvet 3), Bjunes jernvareforretning, Haavaldsens bladbutikk og kafeen Torvstevnet til her.År: 1915
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Sammenlignet med eldre fotografier fra Torget før 1900 er det her skjedd en stor forandring.
En ny bygård i mur er kommet til, og her har Guttorm Grann (da med to n'er) etablert seg med kolonial- og vinforretning. I den nærmeste bygningen holdt byens andre slakter Pedersen til, kalt "Pedersen på veggen" for å huske hvem var hvem av de to.
Begge de to nærmeste bygårdene står der fortsatt (2017), selv om begge er betydelig endret. På et senere fotografi har taket fått arker med store vinduer.
Gården har huset mange slags virksomheter gjennom de senere år. Promenadekafeen i 2. etasje husker mange, og i 1. etasje drev Eivind Lystad møbelforretning, før Sandar Sparebank kom med Filial Torget.
Senere kom G.Gulseth Urmaker og nå i 2017 er urmaker Næss der Guttorm Grann først drev.År: 1917
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Slik torghandel som vi ser her var det til langt utpå 1960-tallet. Bønder og gartnere kom med assortert utvalg av varer fra egen produksjon. Ikke kjøttvarer som i gamle dager, men alt som grodde i jord og vokste på trær og busker, egg fra gårdens høner også.
Blant torghandlerne var det også kunstselgere og loddselgere.
Før privatbil ble allemannseie, var det stadig lodd å få kjøpt i et aller annet billotteri. Dette bildet må være tatt fra et vindu vis-a-vis slakter Lauritz Pedersen, for det er "Pedersen på hjørnet" vi ser litt av i venstre kant. Det berømte oksehodet stikker ut fra hjørnet over butikkinngangen.
Videre nedover på venstre bildeside ser vi Øhrehjørnet med BP-stasjon, en parkert buss og en kiosk av den typen som Røeds Trevare laget mange av. Thor Dahls gate var åpen for biltrafikk, ser vi, og helt i bakgrunnen ligger et skip i opplag.
Oppover mot Torget igjen skimter vi litt av Folkets Hus' nye bygning. Nærmere ser vi drosjesentralen, urmaker Amundsen og jernvarehandler Laureng Larsens butikk.
Bygningen til høyre var den opprinnelige Festiviteten, senere Folkets hus, som huset Nedre kino i søndre ende. Hva som var bak vinduene vi ser i nordre ende, tar vi gjerne i mot tips om.
Legg merke til stolpen i forgrunnen nede på Torvet. Det var vel en slags reguleringsanordning for biltrafikken som gikk opp og ned Storgata.År: 1960
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Det meste vi ser på bildet er forlengst borte.
Drosjesentralen i det lave huset til venstre, telefonkiosken, huset med boliger og butikkene til urmaker Amundsen og jernvarehandler Laureng Larsen, samt torghandelen. Hva sistnevnte angår, legg merke til det store vareutvalget i torgboden til høyre.
Kjølnergården skimtes såvidt i høyre bildekant, og i venstre kant ser vi en bit av Park Hotel, som sto ferdig i 1959.
Torgets vestside var for lengst revet for å gi plass til Kjølnergården, som sto ferdig i 1964.År: 1964
Kilde: sandefjordshistorie.no
Søk på gater, steder, bedrifter, personer og shipping