Tre bygårder med front mot Jernbanealleen ses her. Alle tre er reist etter år 1900. Det er fristende å nevne fotograf Koloboffs fotobutikk til venstre og Richard Olsens bokhandel i hjørnegården til høyre, men her skal vi omtale den midtre gården, nr. 29. Den ble oppført etter bybrannen i 1900, en viktig tidsepoke som i stor grad endret byens sentrum, både hva bygninger og gatestruktur angår. Hverken byggherrens eller arkitektens navn kjenner vi, og mottar gjerne opplysninger.
Se bilde av stedet idag-
Carl Lie var en kjent elektroinstallatør som samtidig hadde butikk med salg av husholdningsapparater som komfyrer, kjøleskap, vaskemaskiner o.l. Bildet er trolig fra tidlig etterkrigstid da slike varer begynte å komme for fullt. Senere flyttet firmaet rett over gaten.
I de første årene holdt bedriften til i Chr, Hvidts Plass 3. I de første årene drev han forretningen sammen med elektriker kollega Svendsen.
I 1929 begynte Carl Lie å se seg om etter andre og mer egnede lokaler, og de fant han i Jernbanealleen 29. Det var lokalene ved siden av tobakksforretningen Tobana hvor familien Tobiassen drev sin virksomhet. På det tidspunktet hadde han skilt lag med sin tidligere kollega Svendsen.
På 1950 tallet begynte neste generasjon - Carl Lie jr (1934 - 1999) i bedriften. Carl Lie jr tok sin tekniske utdannelse på Gøteborg Tekniske Høyskole - populært Gøteborgteknikeren. Han giftet seg med Bente Peterson , og omtrent samtidig begynte man å se seg om etter bedre lokaler. Flyttingen ble bare over på den andre siden av Jernbanealleen til nr. 28 etter lokalene til bakeriutsalget Kringla.
I 1981 kjøpte Carl Lie jr. lokaler i Peder Bogens gate 2d, og kunne utvide installatørvirksomheten.
I 1999 ble Carl Lie jr syk og døde. Bente Lie innledet forhandlinger om salg til ansatte, men forhandlingene førte ikke fram, og i 2002 solgte Bente Lie virksomheten til Frank Kittelsen. I 2002 ble selskapet Carl Lie as avviklet.
Det kan også nevnes at Carl Lie jr. var en meget habil seiler som tok godt for seg på premiebordene med BB11 og senere IOD Prinsess - begge med navn Sina.
Tobana Frukt- og Tobakksforretning ble startet i 1919 av Gjertrud Tobiassen, og hundre år senere er det ikke mange år siden butikken fortsatt fantes på samme sted, da med annen eier.
Nedenfor nr. 29 ses en åpen plass før neste bygg som var Jernbanealleen 27. Senere bygde entreprenør Håkon Skjelbred om og utvidet bygget slik at den åpne plassen forsvant.
År: 1935
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Tobana Frukt & Tobakk var en av de mange frukt-og tobakksforretninger i byen på 1930, 1940 og 1950 tallet som både var etablert i sentrum og utenfor sentrum. Navnet kom visstnok av en sammenseting av 'Tobakk og Bananer'.
Eieren het Tobiassen.
Etter bilens modell er bildet sannsynligvis fra midt på 1930 tallet.
Ellers ser vi at det allerede i 1935 var det parkering av sykler i fortauskanten.
År: ca 1935
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Slik så denne bygården ut så sent som på 1950-tallet, og da var de to butikkene Carl Lie og Tobana faste innslag i bybildet. Førstnevnte var elektroinstallatør med butikk for elektriske apparater som komfyrer, kjøleskap, støvsugere o.l., mens Tobana hadde faste kunder som kjøpte tobakksvarer, sjokolade, konfekt, blader o.l.
I høyre bildekant ser vi litt av Jernbanealleen 27, der Richard Olsens bokhandel var. Mellom nr. 27 og 29 var det, som vi ser, to bakgårder. Bokhandelens bakgård vet vi litt om etter det visergutt Knut Einar Oskarsen har fortalt, mens eventuell virksomhet i neste gårdsrom er ukjent. På slutten av 1940-tallet ble tomrommet mellom 27 og 29 fylt igjen med den nye nr. 27, oppført av Håkon Skjelbred.År: 1945
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bygningsfasaden var opprinnelig grå, men bortsett fra en endring av loftsetasjen, er fasaden stort sett uendret fra den gangen gården ble oppført like etter den store bybrannen i mars 1900.
Mange eldre vil huske at tobakksforretningen Tobana og elektroinnstallatøren Carl Lie hadde butikker denne bygningen.
År: ca 2000
Kilde: sandefjordshistorie.no