-
Et riktig gammelt fotografi fra Torget, sett nordover. Fordi vi ser tårnet på den første Sandefjord kirke, må bildet være tatt før den store bybrannen i 1900, da kirken brant ned. Det første huset på høyre side har et skilt det ser ut til å stå Pedersen på. Det var vel her, i Storgaten 1, at Guttorm Pedersen startet kjøttforretning i 1870. I 1902 ble forretningen overtatt av sønnen Lauritz Pedersen, som drev stort med kjøtt- og delikatesser og startet en moderne pølsefabrikk. Lauritz Pedersen hadde store leveranser av ferskt og salt og speket kjøtt samt pølsevarer til hvalfangstflåten. I huset vi ser litt av til venstre holdt den andre slakter Pedersen til, på folkemunne kalt "Pedersen på veggen"..
Søren Lorents Christensen bygde huset bak stakittgjerdet i 1839, året før han giftet seg med Otilie Jacobsdatter Kruge. Han plantet frukttrær på snippen mot Torvet.
Det neste hus ligner på det som huset Apoteket Hvalen, som er byens eldste bedrift i kontinuerlig drift, etablert 1857. Men før Apoteket Hvalen begynte her i 1887, var dette huset Sandefjords Sparebanks første lokale.
Ellers kan nevnes at slakter Lauritz Pedersens hus, det som hadde oksehodet som varemerke over butikkinngangen, sto til slutten av 1970-tallet. Da ble det revet for å gi plass til den såkalte Norske Liv-gården, som står der i dag (2017).
Oksehodet henger i dag (2019) på venterommet hos veterinær Vileid i Hystadveien.
Helt til venstre Torget 4.År: 1890
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Her er vi øverst på Torvet en vakker sommerdag med mye folk i gatene, kanskje en festdag. Legg forresten merke til damen med sort paraply; hun skjermer seg mot solen. Det står T. Pedersen på skiltet til høyre. Hva T'en står for, vet vi ikke, for det var jo i dette huset først Guttorm Pedersen, senere Lauritz Pedersen drev slakteri og butikk. På motsatt side, der det lyse stakittet er bak han med den store kjerra, er det at vi på senere fotografier ser en butikk med navnet Guttorm Grann. Vi ser tårnet på Sandefjord kirke stikke opp. Det betyr at bildet er tatt før den store bybrannen i 1900, da mesteparten av sentrum, også den første kirken, ble flammenes rov.
Foto: Backlings Forlag, T.
År: 1890
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Vi ser oppover Storgata fra Torget en festdag. A. Brønnums forretning for sjømannsutstyr til venstre og Lauritz Pedersens slakterforretning til høyre. Storgata var den gang preget av mye mer vegetasjon enn i dag.
Etter klesdraktene ser bildet ut til å være fra midten av 1920 åreneÅr: 1925
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Å dømme etter mennesker, klesstil, sykler, biler og en barnevogn tror vi dette innholdsrike postkortbildet er tatt på slutten av 1940-tallet. Det er livlig torvhandel og mye folk i gatene denne varme sommerdagen.
En elegant antrukket kvinne i drakt og hvit hatt krysser Torvet. Det gjør også en syklist som må stoppe for en bil i et temmelig uregulert trafikkmønster.
Torvhandlernes biler er alle av førkrigsmodell, mens drosjebilen nærmest kan være en Chevrolet 1947-modell. Promenadekafeen (Prommen) har vinduene på full utlufting. Over den, innenfor arkene, bodde "Italia", og under den har Nils Numme skjermet sin møbelforretning mot falmende solskinn. Det har også Asbjørnsen på Fruktlageret gjort.
Om det sitter noen å forfrisker seg på Prommens takterrase, ser vi ikke. Under den lå Ninette parfymeri.
Videre oppover er Apoteket Hvalen, etablert 1857, og høyesterettsadvokat P. Irgens Odbergs flotte byvilla med kontorer.
Helt i bakgrunnen på bildet ser vi møllerens hus på Mølleråsen.
Nede på Torvet igjen er slakter Lauritz Pedersen med pølsefabrikk et synlig og pent trekk i bybildet. Oksehodet pryder bygningen, det gjør også det utskårne mønsteret i vindskiene.År: 1948
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet er som det fremgår tatt fra nord på Torget og mot havna. Vi skimter hjørnet av veggen til Lauritz Pedersen Slakterforretning og med det velkjente oksehodet på veggen. Bildet er fra begynnelsen av 1950 tallet, og viser godt de bygningene som var rundt Torget på den tiden,
I bakgrunnen drosjesentralen og huset som inneholdt butikkene til Jernvarehandler Laureng Larsen og urmaker Amundsen
År: ca 1955
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Troa ble plassert i "Pølsesvingen" for over 100 år siden.( mellom de gamle stallene og Torvet 10.) Troa ble da benyttet av bøndene som parkerte hestene sine der, mens de solgte sine varer på torvet. Etter Norske Liv bygget stod ferdig 1982, ble troa plassert - og står ennå (2021) - på nordsiden av Torget - utenfor dette bygget.
Foto: Moholt, Jon
År: ca 1900
Kilde: sandefjordshistorie.no
Søk på gater, steder, bedrifter, personer og shipping