Hjertås ligger nord for Åbol og i all hovedsak på østsiden av Lingelemveien, og grenser i øst til områdene på Unneberg og Råstad. Her finner vi den største sammenhengende bøkeskogen i Sandefjord, som også er en av landets største. Her ligger også flere av de høyeste toppene i tidligere Sandefjord kommune, alle med god utsikt. Sammen med mange turstier og skiløyper gjør dette Hjertås til et av de mest besøkte friluftsområdene i kommunen. I 2015 ble området også, i en folkeavstemming i kommunens regi, kåret til kommunens beste friområde.
Hjertås-toppen er, med sine 148 moh., den høyeste toppen i «gamle» Sandefjord kommune. Fra toppen er det imponerende utsyn, spesielt mot sør og vest, mens utsikten mot ytre Oslofjord og Østfold er best fra bygdeborgen på Storåstoppen lenger øst, på Unnebergsiden. Hjertås ble tidligere også kalt «Pinsås», kanskje fordi en annen ås i samme område ble kalt «Påskås». Navnet Påskås skyldtes at det tidligere var vanlig at folk tidlig 1. påskedags morgen gikk opp på en ås for å «se sola danse». Soloppgangen skulle være symbolet på Jesu oppstandelse denne morgenen. Selv om denne tradisjonen har opphørt, har en del åser rundt om beholdt navn som Påskås og Pinsås.
Den store bøkeskgoen i skråningen sør for Hjertås har utløpere mot både Brekkeskogen, Feenskogen og Unnebergskogen. Denne skogen er rester av den store, sammenhengende bøkeskogen som i tidligere tider strakte seg langs raet, fra grensen mot Stokke til Elgesem. I seilskutetida ble imidlertid bøketrær svært ettertraktet som mastetrær, noe som førte til at mye av den gamle, store bøkeskogen ble hugget ned. De gamle kunne fortelle om svært tømmer med «innpå meter’n i rota». Tømmeret ble kjørt på slede over jordene ned mot Sommero, og så fraktet videre til skuteverftene ved fjorden. I tillegg var bøk også ettertraktet i de tiårene Sem tønnefabrikk var i virksomhet og laget emballasje for margarin. Oppe i skråningen under Hjertås sto i gammel tid et svært bøketre som ble kalt «sju-manns-boka». Den fungerte som delemerke for grunneierne i området.
På begge sier av Hjertås finner vi bekkefar. Mot vest kommer bekken fra Goli/Botten, mot øst bekken fra Lingelem og enda lenger nord. Fra Hjertås og nedover kalles den gjerne Unnebergbekken. Ved Haraldsrød går bekken sammen med Frombekken og renner til slutt ut i sjøen ved Lahelle. I Unnebergbekken var det lenge godt ørretfiske. Etter hvert som skogen ble hogd og bekken ble forurenset, forsvant fisken, men kom tilbake etter at kommune, grunneiere og frivillige «rehabiliterte» bekken på slutten av 1900-tallet.
Hjertås-området har i «alle år» vært attraktivt som friluftsområde, for fotturer på sommeren og skiturer på vinteren. Den som tar turen opp på Hjertås fra nord, vil se at stien flere steder er solid bygd opp med stein. Dette arbeidet ble i sin tid utført av Søren Hjertås på gården Unneberg-Ødegården tidlig på 1900-tallet, fordi han ellers ikke kunne få tømmeret ned fra åsen, og fordi kuene hans ikke kunne komme opp og beite på de grønne flekkene mellom trestammer og åsrabber. Før 1940 startet den kjente «Hjertåsløypa» helt nede ved Sande skole og gikk opp over Breidablikk til Hjertås. Derfra kunne en fortsette videre opp til og over Raveien ved Kullerød, og helt opp til Geirastadir. Etter den store boligbyggingen på Breidablikk og Hovland, har friluftsområdet blitt mer begrenset, men fortsatt kan en følge lysløypa fra Breidablikk og opp til Hjertås.
I mange år var Hjertåsbakken den største hoppbakken i Sandefjord. Byggingen av bakken var et resultat av den store interessen for hopp før krigen. Mot slutten av 1930-tallet gikk idrettslagene i Sandar og Sandefjord sammen om å bygge en stor, moderne hoppbakke her. Leieavtale ble inngått med grunneierne og en byggekomité med Jørgen Jahre som formann ledet arbeidene. Prislappen for bakken lød totalt på 12.449 kroner, hvorav Sandar og Sandefjord kommuner til sammen dekket 10.000 kroner. Bakken ble innviet 4. februar 1940, med 2.000 tilskuere til stede. Kolbjørn Skjeveland satte da den første bakkerekorden, på 44,5 meter. I et renn 7. april, ble rekorden økt til 51 meter. To dager senere kom krigen til Norge, og bakken ble liggende nede pga. idrettsstreiken mot tysk invasjon og nazi-styre. Etter krigen var bakken forfalt og måtte rehabiliteres. Stillaset var imidlertid i så dårlig forfatning at det var farlig å bruke, og bakken ble lagt ned i 1948. Noen år senere ble den likevel rehabilitert og gjenåpnet, og en del renn ble avholdt. Etter hvert viste det seg at det var vanskelig å drive bakken uten lys. Dessuten hadde normen for hoppbakker endret seg, slik at bakken var blitt utdatert. Enda en gang ble bakken rehabilitert, denne gangen med både lys og ny bakkeprofil. Gjenåpningen fant sted 19. mars 1972, med 1.500 tilskuere til stede. Etter hvert avtok imidlertid interessen for hopp. Det førte til at Hjertåsbakken ble liggende ubrukt, forfalt og ble lagt ned. Noen år var det en slalombakke på samme sted, men etter noen år ble også den lagt ned. I dag er stillaser o.a. fjernet og bakken gjengrodd; bare deler av fundamentet for hopptårnet er å finne.
Kilder: Møller, Vilhelm, Sandar, bind I, 1978; Syvertsen, John: Kulturminner i Sandefjord, Sandar Historielag, 1989: Olstad, Finn: Sandefjords Historie
-
Den store bøkeskogen i Hjertås er rester av den store, sammenhengende bøkeskogen som i tidligere tider strakte seg langs raet, fra grensen mot Stokke til Elgesem. I seilskutetida ble bøketrær svært ettertraktet som mastetrær, noe som førte til at mye av den gamle, store bøkeskogen ble hugget ned. De gamle kunne fortelle om svært tømmer med «innpå meter’n i rota». I tillegg var bøk også ettertraktet i de tiårene Sem tønnefabrikk var i virksomhet, og laget emballasje for margarin.
Hjertås-området har i «alle år» vært attraktivt som friluftsområde, for fotturer på sommeren og skiturer på vinteren. Bildet viser en gammel bygdevei gjennom bøkeskog i Hjertås-området.
År: Ca.1970
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
I Hjertås finner vi den største sammenhengende bøkeskogen i Sandefjord, med utløpere mot både Brekkeskogen, Feenskogen og Unnebergskogen. Dette er også et av de største partiene med bøkeskog i landet. Bøkeskogen her er rester av den store, sammenhengende bøkeskogen som i tidligere tider strakte seg langs raet, fra grensen mot Stokke til Elgesem. Området har «i alle år» vært et av de best besøkte friområdene i Sandefjord, og i 2015 ble området, i en folkeavstemming i kommunens regi, kåret til kommunens beste friområde.
Foto: Ankersen, Vidar
År: 2018
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Skogsområdene i Hjertås har i «alle år» vært attraktivt som friluftsområde, for fotturer på sommeren og skiturer på vinteren. Bøkeskogen gir en egen stemning og et variert fugleliv.
Før 1940 startet den kjente «Hjertåsløypa» helt nede ved Sande skole og gikk opp over Breidablikk til Hjertås. Derfra kunne en fortsette videre opp til og over Raveien ved Kullerød, og helt opp til Geirastadir. Etter den store boligbyggingen på Breidablikk og Hovland, har friluftsområdet blitt mer begrenset, men fortsatt kan en følge lysløypa fra Breidablikk og opp til Hjertås, og fortsatt kan en følge stiene helt opp til Fokserød, krysse Raveien der, og fortsette videre på stier på andre siden av raet. Bøkeskogen, utsiktspunktene, turstiene og skiløypene gjør Hjertås til et av de mest besøkte friluftsområdene i kommunen.
Foto: Ankersen, Vidar
År: 2018
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Hjertåstoppen ligger i den sørvestre delen av Hjertås-området. Den som tar turen opp på dit fra nord, vil flere steder se stier som er solid bygd opp med stein. Dette arbeidet ble i sin tid utført av Søren Hjertås på gården Unneberg-Ødegården tidlig på 1900-tallet, fordi han ellers ikke kunne få tømmeret ned fra åsen, og fordi kuene hans ikke kunne komme opp og beite på de grønne flekkene mellom trestammer og åsrabber. Oppe i skråningen under Hjertås sto for øvrig i gammel tid et svært bøketre som ble kalt «sju-manns-boka». Den fungerte som delemerke for grunneierne i området.
Foto: Ankersen, Vidar
År: 2023
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Hjertås-toppen er, med sine 148 moh., den høyeste toppen i «gamle» Sandefjord kommune. Fra toppen er det imponerende utsyn, spesielt mot sør og vest. Hjertås ble tidligere også kalt «Pinsås», kanskje fordi en annen ås i samme område ble kalt «Påskås». Navnet Påskås skyldtes at det tidligere var vanlig at folk tidlig 1. påskedags morgen gikk opp på en ås for å «se sola danse». Soloppgangen skulle være symbolet på Jesu oppstandelse denne morgenen. Navnet «Pinsås» henspiller nok på at mange i gammel tid gikk hit opp på pinsedag, for å minnes Den Hellige Ånds komme. Selv om denne tradisjonen har opphørt, har en del åser rundt om beholdt navn som Påskås og Pinsås.
Foto: Ankersen, Vidar
År: 2018
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
På begge sier av Hjertås finner vi bekkefar. Mot vest kommer bekken fra Goli/Botten, mot øst bekken fra Lingelem og enda lenger nord. Fra Hjertås og nedover kalles den gjerne Unnebergbekken. Ved Haraldsrød går bekken sammen med Frombekken og renner til slutt ut i sjøen ved Lahelle.
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet er tatt under innvielses-rennet i den nye Hjertåsbakken 4. februar 1940. Over 2.000 tilskuere fikk se hoppere i mange årsklasser. Best og lengst hoppet Kolbjørn Skæveland, som satte den førsterekorden med et hopp på 44,5 meter. Innfelt John Syvertsen ledet gutterennet
År: 1940
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Hjertåsbakken var i mange år den største hoppbakken i Sandefjord. Byggingen av bakken var et resultat av stor interesse for hopp før krigen. Mot slutten av 1930-tallet gikk idrettslagene i Sandar og Sandefjord sammen om å bygge en stor, moderne hoppbakke i her. Planer ble utarbeidet og kvalitetssikret av bakkekonstruktør Tunold Hansen og storhopperen Birger Ruud. Leieavtale ble inngått med grunneierne for 20 år, og en byggekomité med Jørgen Jahre som formann ledet arbeidene. Prislappen for bakken lød totalt på 12.449 kroner, hvorav Sandar og Sandefjord kommuner sammen dekket 10.000 kroner. Bakken ble innviet 4. februar 1940, med 2.000 tilskuere til stede. Kolbjørn Skjeveland satte da den første bakkerekorden, på 44,5 meter. I et renn 7. april, ble rekorden økt til 51 meter. To dager senere kom krigen til Norge, og bakken ble liggende nede pga. idrettsstreiken mot tysk invasjon og nazi-styre.
År: 1940
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Hjertåsbakken ble innviet med hopprenn 4. februar 1940. Rennet samlet over 2.000 tilskuere og ble vunnet av Kolbjørn Skæveland, som hoppet 44,5 meter. I et renn 7. april, ble rekorden økt til 51 meter. Bildet viser bakkemannskaper som tråkker unnarennet under hopprennet.
År: 1940
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Før krigen var brukte hopperne «Kongrsberg-knekk», utviklet på Kongsberg tidlig på 1920-tallet av Jacob Tullin Thams og Sigmund Ruud. Hopperne lente seg framover med en karakteristisk «knekk» i hoftene, mens de holdt armene ut til sidene og framover. Bildene viser et lite «knippe» hoppere i Hjetåsbakken på 1940-tallet. Ikke alle var like heldige med svev og stil.
År: 1940
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Under krigen ble Hjertåsbakken liggende nede pga. idrettsstreiken mot tysk invasjon og nazi-styre. Etter krigen var bakken forfalt og måtte rehabiliteres. Stillaset var imidlertid i så dårlig forfatning at det var farlig å bruke, og bakken ble lagt ned i 1948. Noen år senere ble den likevel rehabilitert og gjenåpnet, og en del renn ble avholdt. Etter hvert viste det seg at det var vanskelig å drive bakken uten lys. Dessuten hadde normen for hoppbakker endret seg, slik at bakken var blitt utdatert. Enda en gang ble bakken rehabilitert, denne gangen med både lys og ny bakkeprofil. Gjenåpningen fant sted 19. mars 1972, med 1.500 tilskuere til stede.
År: 1972
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Etter krigen var Hjertåsbakken forfalt og måtte rehabiliteres. Stillaset var imidlertid i så dårlig forfatning at det var farlig å bruke, og bakken ble lagt ned i 1948. Bakken ble likevel rehabilitert og gjenåpnet. Det viste seg imidlertid vanskelig å drive bakken uten lys. I tillegg hadde normen for bakkeprofil i hoppbakker endret seg, slik at bakken var utdatert. Enda en gang ble bakken rehabilitert, denne gangen med både lys og ny bakkeprofil. Gjenåpningen fant sted 19. mars 1972, med 1.500 tilskuere til stede.
År: 1972
Kilde: sandefjordshistorie.no