Georg Solberg Eiendomsmelgler var i lang tid den dominerende eiendomsmegler i byen før bankene kastet seg inn på dette markedet. Det hele begynte 29. juli 1918 da Thorleif Svensen annonserte at han hadde tatt opp Georg Solberg som kompanjong i sin eiendomsmeglerforretning i Kongensgate 14.
I 1923 skilte de lag, Solberg startet sin egen forretning i Storgata 10. I 1926 etablerte Solberg aksjeselskap og avertere at det var åpnet filial i Larvik.
I 2002 ble firmaet solgt til SpareBank 1 Vestfold.
30.09.1937: På Venstres valgliste, kjøbmann Henrik Andersen.
Georg Solberg var også bonde og hadde sin egen gård på Solberg. Det medfførte at han måtte ha pålitelige folk på kontoret når han drev gården, og da spesielt i onnetidene.I 1930 kom en meget Eugen Ellefmo inn i firmaet som 16 åring. Han var født i Oslo, men til Sandefjord og hadde gått på skole både på Sande og Byskolen. Ellefmo ble i firmaet i hele 56 år og var en viktig brikke i bedriftens suksess.
Sigurd Solberg var sønn av Georg og født i 1922. Han var også utdannet agronom og hadde som sin far to yrker, gårdbruker og eiendomsmegler
Like etter krigen ble Georg Solberg syk, og døde bare 52 år gammel. Sønnen Sigurd Solberg døde i 1984, og Eugen Ellefmo trakk seg tilbake i 1986.. Da Sigurd Solberg døde i 1984 overtok hans sønn Tore (født 1958) driften.
Kilde Tarjem og Laheld Lundh: Slekt følger slekt
-
16. august 2010 meddelte Sandefjords Blad at en av byens eldste forretninger skulle selges. Finn Andersens Glas & Stentøimagazin A/S ble grunnlagt av Henrik Andersen i 1899. Hans sønner Rolf og Finn fortsatte, og det var Rolfs sønn Finn Henrik Andersen som i 2010 avsluttet driften.
Finn Henrik hadde gått inn i driften som 20-åring, og som 54-åring i 2010 syntes han at at det var tid for å gjøre noe annet i livet. Glass og stentøy er en arbeidskrevende bransje, og siden ingen arvtager hadde lyst til å videreføre driften, måtte en mer enn hundreårig firmahistorie får en avslutning. Det vi imidlertid kan se i dag (2019) er at Sandefjord Glassmagasin A/S befinner seg i samme lokale, etter å ha hatt et kortvarig opphold i byens kjøpesenter, Hvaltorvet.År: 1906
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Finn Andersen Glas- og Stentøymagazin i Kongens gate 14. Forretningen ble drevet av 3 .generasjoner Andersen fram til nedleggelsen rundt 2010.
I september 1899 begynte Henrik Andersen som var sønn av kjøpmann Halvor Andersen butikk i Osmundsens gård i Kirkgegaten etter å ha gått i glassmesterlære hos Skien Glassmagasin. Året etter kom den store bybrannen og Osmundsens går brant ned og Henrik måtte flytte sin butikk i galanteri, glas- og stentøimagazin til Bugaardsgaden. Tre år senere flyttet han til konditor Falleths gård i Storgaten.
I 1906 kjøpte Henrik Andersen gården i Kongens gate 14., der butikken drives fortsatt og med 3. generasjon Andersen bak disken (2010)I 1923 overtok sønnen Finn Andersen driften og endret firmanavnet til Finn Andersen.
Henrik Andersen kom imidlertid snart tilbake sammen med datteren Solveig i 1926 da Finn døde av tuberkulose i 1926, bare 24 år gammel. I 1933 overtok Finns yngste sønn Rolf Andersen forretningen som han ledet fram til 1976. Rolf Andersen var i tillegg til kjøpmann også en anerkjent lokalhistoriker, og mye brukt som kilde i avisartikler og bøker.
Hans sønn, og familens 3. generasjon overtok driften i1976 og drev forretningen til den opphørte i ca 2010.
Gründeren Henrik Andersen var ikke bare en dyktig kjøpmann og håndverker, han var også en kjent og kjær borger av Sandefjords tidlige historie. Han var Venstre-mann og avholdmann og var medlem av bystyret, og var aktiv innen bank og skipsfart, handel og industri. Han døde i 1956.
Både senior Henrik og Rolf hadde håndverksbrev som glassmestere. En annen Andersen også med fornavn Rolf tok det mer brukte navnet "Jors". Han arbeidet i firmaet i en årrekke med glassarbeid. I tillegg hadde Jors også en hobby som kunstmaler med blant annet en kjent rekke tegninger fra seilasene med Kragerøterna i krigsårene.
Forretningen spesialisterte seg også på parafinlamper. Denne spesialtiteten bibeholdt de fram til 100 års jubileumet i 1999. I kjelleren hadde forretningen et stort utvalg av porselen med rederiflagg fra mange byens rederier.Fagkunnskap gjennom mer enn 100 år ga forretningen også mange spennende oppdrag som for eksempel å utstyre Treschow Fritzøe og Fritzøehus nye serviser i spesialtegnede dekor og modeller. Den siste disponenten nevner også at mange av forretningens trofaste medarbeider hadde årelange ansattelser. Her kan blant mange andre nevnes tidligere omtalte "Jors" Andersen og Marit Andersen med mer enn 52 års erfaring spesielt i juleserviser og dekorasjoner.
KildeTarjem/Lundh: Slekt følger slekt 2005, side 88-92
År: 1935
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Slik så et glassmagasin i Sandefjord ut før vi fikk elektrisk lys. Et broget utvalg av parafinlamper og lysestaker preget forretningen.
Bak disken ses eieren Henrik Andersen, som nylig hadde startet sitt glassmagasin bare 21 år gammel. Han ble senere kjent som kommunepolitiker, og avholdssaken var hans store interesse.
Personene er fra venstre: Carl Carlsund, Helga Andersen (fru Eskedal), Anna Olsen (fru Abrahamsen), Jacob, . Abraham Istre, . Henrik Andersen.År: 1899
Kilde: sandefjordshistorie.no