Skriv fra Sandefjord Handelstands Forening i mars 1922
«Da S. H. F. er bekjendt med at rikstelegraf og rikstelefonens nuværende lokaler skal fraflyttes, tillater S. H. F. seg i ærbødighet å anmode det ærede telegrafstyre om at lokalene nu må bli overflyttet til S.fjord & Omegns Telefonfor.s gård i de nu av S. H. F. benyttede lokaler . Man vil derved kunne lette handelsstandens arbeid med sin korrespondanse. I 1ste etasje i nevnte gård har man postkontoret og i 4de etasje S. & O. T. f.s lokaler. Får man så rikstelegraf og rikstelefon i 2den etasje får man samtlige disse tre for det interurbane samkvem så viktige instanser under ett tak, hva der selvsagt vil lette byens næringsliv i høy grad.»
Iflg. telefonkatalogen for 1951 holder Telefonforeningen til i RÃ¥dhusgata 12, 4. etasje. Driftsbestyrer var da ing. Stabel.
Sandefjords første telegrafist var C. A. Hoff. I 1871 ble stillingen som post- og telegrafekspeditør slått sammen og telegrafrevisor i Christiania, Ole Hansen, ble ansatt i dobbeltstillingen. I Sandefjords historie er han blitt «postmesteren» fremfor noen annen. Han var født 20. desember 1827, men burde vært født i mai måned. For sammen med sønderjyden Mathias Conrad Peterson, redaktør av «Adresseavisen» i Trondheim, og Henrik Wergeland, har ingen innlagt seg så stor fortjeneste av 17. mai feiringen som han. Det var ham som i samarbeid med sin gode venn Bjørnstjerne Bjørnson arrangerte det første barnetoget i Christiania 17. mai 1870. Det tellet 30 barn med Bjørn B. i spissen. Ideen var Ole Hansens. At han derfor ble grunnleggeren av barnetoget i vår by var jo en selvfølge. Han døde i Sandefjord 20.10.1910.
Postmesterstillingen var et bierverv i Sandefjord like til 1854. Den siste «private» postekspeditør var skipper, reder, skips- bygger, kjøpmann, brennevinshandler, post- og dampskipsekspeditør Lars Engebretsen, banksjef Lars Klaveness’ morfar. Fra 1855 til 1862 var F.Rosenkilde og fra 1862 til 1871 T h. Broch postmestere. 24. juni 1857 fikk Sandefjord telegrafstasjon.
-
Bildet viser bygningen fra Byparken. Legg merke til de høye stolpene for strøm og telefon. Bildet er sannsynligvis fra tidlig 1900 tallet.
Jernbanealleen 21 til venstre. I butikklokalene på hjørnet holdt i mange år Jacobsen & Bjørtorp til - en butikk med et usedvanlig bredt varespekter.
Ã…r: 1910
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet viser noen glade piker på hjørnet av Rådhusgata og Jernbanealleen. I bakgrunn gården som senere huset alt-mulig butikken til Jacobsen og Bjørtorp. Se også hjørnegården i bakgrunnen (hjørnet Rådhusgata /Storgata) som senere ble Sandefjords Farvehandel i mange år
Ã…r: ca 1930
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Kommentar fra Finn Egil Johannessen:
«Reidar Johannessen med G-1385 med post til D/S Peder Bogen. Sandefjords Blad skriver 26.07.1980: "Vi presenterer enda et gammelt hvalfangstbilde, denne gangen fra bakgården til det tidligere postkontoret. Det er Rutebileier Reidar Johannessen (den gang lastebileier helt til venstre) som skal kjøre post til gamle "Peder Bogen", som den gang var transportskip til Sydishavet.
Postfolkene på bildet er Rove og Bolt Hansen Hernes, men andre navn har vi ikke fått eksakt. Bildet er lånt ut av Reidar Johannessen. det er tatt høsten 1933, som forøvrig var siste gang "Peder Bogen" var i Sandefjord».Ã…r: 1933
Kilde: sandefjordshistorie.no