Sandefjord Bad anla sitt første "Strømbad", eller "Søbad for aabne Bad", i ca. 1857. Det var først et enkelt, lite og nett hus anlagt på en flåte, ifølge badelege Jørgen Tandberg Ebbesen. Formålet var å tilby bading direkte i sjøen, i motsetning til baderommene for "Søbad" hvor saltvannet ble pumpet opp i innendørs badekar.
Flåten ble erstattet av bygningen som ble oppført på trepeler og plassert vest for byens brygge og øst for Ruklabekkens utløp. En lang trebrygge, "Badehusvei", førte ut til anlegget.
Sandefjord Bad solgte Strømbadet i 1934 til tre privatpersoner, handelslærer H. Feen, faktor O. Poulin Poulsen og direktør Chr. Næss, for kr. 1.000,-. Dette gjaldt selve bygningen. Da Sandefjord kommune i 1936 kjøpte Sandefjord Bads eiendommer, overtok kommunen også den grunnen som Strømbadet står på. De tre ovennevnte herrene solgte i 1937 bygningen videre til motorbåtforeningen "Ulabrand", som siden har vært eier av anlegget. Det er dette eierskapet vi langt på vei kan takke for at bygningen fortsatt står og holdes i god hevd. Den gule særpregede bygningen, som også har hatt en rød periode, er et smilende innslag på Sandefjords indre havn.
Allerede i 1887 var den første hvalkjeften reist ved Strømbadet. Den var en gave fra skipsreder og konsul Johan Maurits Bryde. Kjeven sto til sist i 1930-årene og ble erstattet av en ny i 1942. Den nye kjeven var en gave fra skipsreder Kåre Rasmussen og kom til Sandefjord i 1939 med kokeriet "Sir James Clark Ross". Fram til den ble reist, lå den til utvanning i Brekke-elva. Nå er også den vekk, og med det også et kjært fotomotiv.
Informasjonen er hentet fra Kulturminner, utgitt av SANDAR HISTORIELAG, ved Roar L. Tollnes.
-
Bildet viser Strømbadet, en del av anlegget til Sandefjord Bad, og er tatt ca 1890. Skipsvraket ved bryggen var kjøpt opp av Dr. Thaulow og hadde da ligget der i vel 10 år. I forgrunnen ser vi " 5 øre`s badet " på Stub, ett offentlig bad som ikke hadde noe med Strømbadet å gjøre.
År: ca 1890
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Hvalkjever var i mange år populære både som portstolper og portaler inn til eiendommer, og markerte på sitt vis Sandefjords storhetstid som hvalfangstens by. Bildet er fra 1920-årene og den store hvalkjeven danner en portal som førte ut til det gamle Strømbadet som var fra 1860 årene og fikk et nybygg i 1899. Strømbadet har sin egen tradisjonsrike historie og ble overtatt av båtforeningen "Ulabrand" i 1937, og siden brukt som småbåtbrygge og klubbhus for foreningens medlemmer.
År: ca 1920
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Hvalkjeften var i mange år ett yndig foto-objekt. Denne var en gave fra Skipsreder og konsul Johan Mauris Bryde og ble plassert der i 1887.
Bildet er tatt sist i 1930-årene før den ble revet.
En ny kjeve kom til Sandefjord i 1939 med hvalkokeriet Sir James Ross og var en gave fra skipsreder Johan Rassmussen. Frem til den ble reist i 1942, lå den til "utvanning" i Storelv nær Brekke bro.
År: 1939
Kilde: sandefjordshistorie.no