Denne taubåten var i mange år et vanlig og kjent innslag både på havnen og i fjorden inn til Sandefjord.
Skroget hadde byggenummer 9 og ble det siste bygget ved Bokerøens Skibsbyggeri i Svelvik. Kjele og dampmaskin ble innstallert i Bergen, før skipet ble levert høsten 1921, som det kullfyrte dampskipet DS Foca til CAP, Compania Argentina de Pesca S.A. i Buenos Aires, til hvalfangst ved deres stasjon i Grytviken på Syd Georgia, en britisk besittelse (øy) på grensen mellom Sør-Atlanteren og Sydishavet.
Et søsterskip, DS Albatros, bygget ved samme verft og for samme selskap, befinner seg fortsatt ved den tidligere hvalstasjonen på Syd Georgia. Det skipet har beholdt sitt navn, hatt et opphold delvis under vann, ble for en del år siden hevet igjen og er nærmest "satt på land", men er i elendig forfatning.
Alt som nybygg var DS Foca driftsmessig nærmest umoderne og lite i de røffe forholdene der sør. I 1927 ble kjelen bygget om til fyring med olje.
To år senere ble skipet solgt og begynte en omflakkende tilværelse mellom en rekke norske eiere og med ulike navn. Fra 1931 "seilte" det som DS Forlandet, trolig oppkalt etter Prins Karls Forland på Svalbard. Midt på 1930-tallet kjøpte A/S Framnæs mek. Værksted fartøyet og bygget det om til sin største taubåt.
Etter mange år i nyttig tjeneste som slepebåt, isbryter og hjelpefartøy ved verkstedet ble den i 1983 "solgt"/overlatt til et par veteranbåtentusiaster for en symbolsk sum, to 50-øringer fra 1921, det året skipet ble bygget. Senere ble det visst en periode overtatt av Stiftelsen Norsk Fartøyvern...
Dessverre forvitret interessen for/evnen til å ivareta skipet. Det kom på andre hender, men forfallet fortsatte frem til Stiftelsen Sandefjord Kystkultursenter i 2015 kjøpte og etterhvert fikk slept det tilbake til Sandefjord.
MS Forlandet ligger i dag fortøyd langs kai ved Gokstad Kystlag, svært nær "Aruba", sitt tidligere drivstofflager av oljerester, der det i sin tjenestetid ofte lå og ventet på neste oppdrag.
Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter utarbeidet i 2018 en svært omfattende og grundig "Teknisk-historisk dokumentasjon om DS Forlandet" med masse interessant tekst, gjengivelse av en del tegninger, gamle og nye og bilder. Den kan leses på og lastes ned fra deres hjemmeside (bredalsholmen.no)
DS Forlandet er vurdert som veteranskip av Riksantikaren, som har funnet det verneverdig og bidratt med økonomisk støtte. Deler av innredningen er fortsatt original. Lokale frivillige er forlengst igang med utfordrende, krevende og omfattende restaureringsarbeid.
På hjemmesiden til Lardex Bildeklubb (lardex.net) er skipet registrert med mange tekniske data, skiftende eierskap, historie og mange bilder.
Båten har også fått sin egen fanklubb "Forlandets Venner". De har både utarbeidet en liten informasjonsbrosjyre, som er vist blant bildene under, og opprettet en hjemmeside (forlandet.net) om fartøyet, tilstanden og restaureringen. Der finnes også mange interessante bilder både av historisk art og fra nyere tid.