Fevang var senter for en av de første faste bosettingene i Sandar. Bygda «oppsto» da det ble etablert et storgård-senter ved Nordre Fevang i romertiden, dvs. mellom Kristi fødsel og år 400, sannsynligvis sent i denne perioden. De aller eldste gårdene var av betydelig størrelse.
Gården Bjørnum het på gammelnorsk Bjarnheimar, sammensatt av dyrenavnet bjørn og heimar, flertallform av heimr, dvs. hjem. Senere ble navnet endret flere ganger, til det ble Bjørnum i 1723. Rundt 1690 ble gården delt i to bruk. Det ene bruket ble kjent som «lensmannsgården»; her bodde lensmenn i flere generasjoner. «Gamlelensmannen» Thor Trulssøn Bjørnum arvet gården etter sine foreldre på 1780-tallet. I 1828 overtok datterens sønn, lensmann Thor Aakessøn Klaveness, gården. Hans 3 sønner fikk alle egne gårder. To fikk gårder annet steds, mens den yngste, Tor Torssøn Klaveness, overtok Bjørnum i 1835. Da han døde, fikk to av sønnene gårder på Bjørnum. Den ene, Tor Torsen Klaveness, overtok sin gård i 1856, men måtte gå fra den i 1888; den ble da overtatt av Anders og Hans Antonisen. Etter brann i 1903 ble denne gården delt i to. Den andre sønnen, Olaus Klaveness, overtok sin gård i 1869. Han er også kjent som herredskasserer og Stortingsmann. Han flyttet senere til Mo og overlot driften av på Bjørnum til sønnen Thorvald. Senere ble gården solgt og gikk ut av slekten. I Bjørnumskogen er det skogkledd myrterreng, med stier eller hulveier i terrenget. Hulveiene er et resultat av slitasje gjennom mer enn tusen år, som har skapt erosjon, slik at veiene har «gravd seg ned» i terrenget. Her ligger også Bjørnum-myra, kanskje den største myra i Sandefjord. I tidligere tider var myrene store. Et håndtegnet kart over Larvik grevskap fra 1656 viser Bjørnummyra som en innsjø med avløp. Senere har gjengroing redusert myra fra å ha et vannspeil på ca. 600 m2 og en dybde på 4 meter, til et vannspeil på rundt 50 m2, i tørre perioder enda mindre.
Gården Søndre Fevang het på gammelnorsk Fifangrir, eldste form av Fifvangrir. Fifa er hentet fra plantenavnet myrfivel eller myrull, mens andre del er flertallsform av vangr, som betyr gresskledd slette. Senere ble navnet endret flere ganger, til det i 1723 ble Fæwang, og så Fevang. Fevang-gården var i tur og orden kirkegods, byborgergods og grevegods, før bøndene kjøpte det meste av eiendommen av Treschow på 1830-tallet. Skipper Paus Christian Thorsen kjøpte én gård av Treschow i 1836. I tillegg kjøpte han i 1839 den nordre delen av Bjørnum av svigerfaren, lensmann Thor Aakessøn Klaveness. Deretter gikk denne gården i arv, til den ble delt opp og solgt ut av slekten. Gården ble i 1939 overtok av Maj Engelstad; senere gikk den videre i hennes slekt. I 1836 kjøpte også Hans Rasmussen en gård av Treschow; denne ble senere solgt og delt opp flere ganger, inntil Harald Fevang overtok. I tillegg ble det i 1886 skilt ut et eget bruk fra denne gården, til Lars Hansen Fevang. Også Nils Hansen kjøpte et bruk av Treschow, i 1837, og solgte dette videre til Jakob Andersen Vataker i 1843. Denne gården ble senere overtatt først av svigersønnen Lars Eliassen i 1861 og deretter av Andreas Larsen Fevang i 1909. Fram til rundt 1900 var det skilt ut i alt 20 bruksnummer her, og i 1973 var antall bruksnummer kommet opp i 49 bruk; ca. 1/3 av dem boligtomter ved Raveien.
Nordre Fevang ble skilt ut som egen eiendom i 1817, og ble siden solgt flere ganger. En del parter ble også solgt unna både før og etter år 1900. I 1831 kjøpte Ivar Hørdalen og Jakob Andersen Vataker en gård på auksjon. Vataker overtok deretter gården alene. Senere gikk gården til sønnen, Anthoni Jakobsen, og deretter til nevøen Osvalg Vataker, før den i 1964 ble overtatt av Ander Thuve. I 1846 kjøpte også Børge Nilsen en del av Nordre Fevang. Deretter gikk denne gården videre i slekten, men fra 1933 gikk den uavbrutt i salg, til Jens Tjentland kjøpte den i 1958, og hans nevø Sigmund Tjenland overtok den i 1973. Fra 1900 til 1906 ble det også solgt unna flere mindre parter fra Nordre Fevang. Disse partene ble etter hvert samlet til én gård, som ble overtatt først av Edvard Grøneng og deretter av Ivar Hjelmtvedt i 1971. Rundt 1860 var det 20 gårder på Nordre Fevang, hvorav 5 store og middels store bruk. I 1973 var antall bruksnummer kommet opp i 99. Av disse var ca. 1/3 skilt ut etter krigen, de fleste til boligtomter langs Raveien.
Gården Haugtuft het på gammelnorsk Haugatupt, dvs. haug-tomta, og huset sannsynligvis ved en gravhaug. I årenes løp ble navnet endret flere ganger, til det i 1723 ble Hauetuft, og så Haugtuft. Fram til 1790-årene var det bare én gård her, men så begynte oppstykkingen. I 1863 var det 4 bruk, men bare ett av noen størrelse. I 1873 ble gården delt i to. Senere ble den delt vider opp og tomter ble skilt ut til boliger ved Raveien.
På Storenga lå det opprinnelig tre små bruk. Alle var skilt ut som egne eiendommer i 1870-årene, og alle ble solgt flere ganger. I 1958 ble det ene bruket solgt til Jens Tjentland og lagt til hans gård på Nordre Fevang. De to andre ble solgt til Engelstad, på Søndre Fevang i 1939, og lagt ned som selvstendige gårdsbruk.
Gårdene i Hørdalen er de nordligste gårdene i Sandar mot grensen til tidligere Stokke kommune. I gammel tid het gården Frøyjudtveit, senere Frøtvedt. I biskop Eysteins jordebok er navnet Frøytweit. Frøy står nok for den norrøne guden Frøy eller for hans søster Frøya. Ved å blidgjøre dette søskenparet kunne bonden sikre seg trivsel blant husdyrene og god avling. Ut ifra gårdsnavn og arkeologisk materiale antas stedet å ha vært et viktig sentrum for fruktbarhets- og dødskult. Endelsen tweit tilsier at gården sannsynligvis ble ryddet i eller etter vikingtiden. Navnet Hørdalen ble først brukt på slutten av 1600-tallet; da hentet grevskapets embetsmenn navnet fra selve dalen nedenfor gården. Over tid festet det nye navnet seg, og fortrengte det gamle Frøtvedt-navnet på 1800-tallet. Gården var helt fra svartedauens tid prestegods. Fram til 1838 var det 4 jamstore gårder her, alle eid av staten. Mellom 1822 og 1871 ble gårdene solgt til selveiergods. En av gårdene ble etter hvert stykket opp i flere parter, som ble lagt under de andre gårdene, før også disse ble solgt og delt videre opp.
Gården Solli het i gammel tid Sollid, som betyr solskinns-lien. Senere ble det to gårder her. Den ene tilhørte fram Oslo hospital fram til 1736, da Nils Kristensen kjøpte den som selveierbruk. Senere ble gården solgt flere ganger, inntil Trygve Aurlien overtok den i 1952. Han drenerte jorda, moderniserte våningshuset, satte uthuset i god stand, kjøpte i tillegg et mindre bruk ved krysset Raveien/Hørdalsveien, og drev dyrking av grønnsaker. Den andre gården på Solli ble fra 1834 eid av gårdbruker og skutereder Ingebret Olsen. Etter ham overtok sønnen Ola Ingebretsen gården, før den ble delt opp og solgt videre.
Tassebekk ligger ved grensa til tidligere Stokke kommune. Her lå det tidlig et småbruk, der det meste av jorda tilhørte en av gårdene i Hørdalen. Tassebekk var opprinnelig en husmannsplass. I 1925 overtok Kristian Hansen bruket etter sin far Lars Hansen Rørkoll.
Kilder: Møller, Vilhelm: Sandars Historie, bind I, 1978; Berg, Lorens: Sandeherred, en bygdebok, 1918; Davidsen, Roger: Et sted i Sandefjord, 2010; Wasberg, Gunnar Christie: Sandar Bygdebok, 1968.
-
Fevang var senter for en av de første faste bosettingene i Sandar, med røtter tilbake til romertiden, dvs. mellom Kristi fødsel og år 400, da det ble etablert et storgård-senter i området. Vi vet ikke nøyaktig når gården Bjørnum, på vestsiden av Raveien, ble etablert, bare at det er en gammel storgård. På gammelnorsk het gården Bjarnheimar, sammensatt av dyrenavnet bjørn og heimar, flertallsform av heimr, dvs. hjem. Senere ble navnet endret flere ganger, til det ble Bjørnum i 1723. Gården ble delt i to bruk rundt 1690. Det ene, og mest kjente bruket, ble fra slutten av 1700-tallet og utover på 1800-tallet kalt «lensmannsgården», fordi det da bodde lensmenn i flere generasjoner på gården.
Foto: Verde, Roar
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Den gamle storgården Bjørnum ble delt i to bruk rundt 1690. Det ene bruket, ble fra slutten av 1700-tallet og utover på 1800-tallet kjent som «lensmannsgården», fordi det da bodde lensmenn i flere generasjoner på gården. «Gamlelensmannen», Thor Trulssøn Bjørnum, arvet gården etter sine foreldre på 1780-tallet. I 1828 overtok datterens sønn, lensmann Thor Aakessøn Klaveness, gården. Deretter overtok den yngste sønnen, Tor Torssøn Klaveness, gården i 1835. Da han døde, fikk to av sønnene gårder på Bjørnum. Den ene, Tor Torsen Klaveness, overtok sin gård i 1856, men måtte gå fra den i 1888, og gikk da ut av slekten. Den andre sønnen, Olaus Klaveness, overtok sin gård i 1869. Han er også kjent som herredskasserer og Stortingsmann. Etter noen år overlot han driften til sønnen Thorvald. Senere ble også denne gården solgt og gikk ut av slekten.
År: 1946
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
I Bjørnumskogen finner vi skogkledd myrterreng, med stier eller hulveier. Her ligger også Bjørnum-myra, kanskje den største myra i Sandefjord. I tidligere tider var myrene store. På et håndtegnet kart over Larvik grevskap fra 1656, er Bjørnummyra tegnet inn som en innsjø med avløp. Senere har gjengroing redusert myra, fra å ha et vannspeil på ca. 600 m2 og en dybde på 4 meter, til et vannspeil på rundt 50 m2, i tørre perioder enda mindre. Hulveiene i terrenget er et resultat av slitasje gjennom mer enn tusen år, som har skapt erosjon, slik at veiene har «gravd seg ned» i terrenget.
Foto: Hansen, Ole Jacob
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Gården Fevang Søndre sett fra syd. Øverst i høyre bildekant ses en del av bebyggelsen langs Raveien.
Fevang het på gammelnorsk Fifangrir, eldste form av Fifvangrir. Fifa er hentet fra plantenavnet myrfivel eller myrull, mens andre del er flertallsform av vangr, som betyr gresskledd slette. Senere ble navnet endret flere ganger, til det i 1723 ble Fæwang, og så Fevang.
Fevanggården var i tur og orden kirkegods, byborgergods og grevegods, før bøndene kjøpte det meste av eiendommen av Treschow på 1830-tallet.
Foto: Widerøe
År: 1955
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Engelstad-gården på Fevang Søndre. Skipper Paus Christian Thorsen kjøpte gården av Treschow i 1836, og gjorde den til en storgård. I tillegg kjøpte han i 1839 også den nordre delen av Bjørnum av svigerfaren, lensmann Thor Aakessøn Klaveness. Deretter gikk gården i arv, til den ble delt opp og solgt ut av slekten. I 1939 overtok av Maj Engelstad gården, som senere gikk videre i hennes slekt.
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Gustav H. Fevang bodde på den ene av gårdene på Fevang Søndre og drev den frem til 1932, da han flyttet til Hågan på østsiden av Raveien. Herfra malte han gården på Fevang Søndre slik den så ut rundt 1920. Legg merke til at de to gårdene på Storenga, som lå lenger bak, ikke er tatt med i maleriet.
Foto: Fevang, Gustav H.
År: Ca.1935
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Nils Hansen kjøpte et bruk på Fevang Søndre av Treschow i 1837, og solgte dette videre til Jakob Andersen Vataker i 1843. Gården ble senere overtatt først av svigersønnen Lars Eliassen i 1861 og deretter av Andreas Larsen Fevang i 1909. Alle hus på gården er senere revet og ny villa er bygget på tomten.
Maleriet er utført av Gustav Fevang, som bodde på nabogården og drev denne fram til 1932.
År: Ca.1930
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Parti fra nordre Fevang.
Fevang Nordre ble skilt ut som egen eiendom i 1817, og ble siden solgt og delt opp flere ganger. I 1831 kjøpte Ivar Hørdalen og Jakob Andersen Vataker en gård her på auksjon. Vataker overtok deretter gården alene. Senere gikk gården videre i familien, før den i 1964 ble overtatt av Ander Thuve. I 1846 kjøpte også Børge Nilsen en del av Nordre Fevang. Deretter gikk også denne videre i slekten. Fra 1933 gikk den så nesten uavbrutt i salg, til Jens Tjentland kjøpte den i 1958. Deretter overtok nevøen Sigmund Tjenland gården i 1973. Fra 1900 til 1906 ble det også solgt unna flere mindre parter fra Nordre Fevang. Disse partene ble etter hvert samlet til én gård, som ble overtatt først av Edvard Grøneng og deretter av Ivar Hjelmtvedt i 1971. Rundt 1860 var det 20 gårder på Nordre Fevang, hvorav 5 store og middels store bruk. I 1973 var antall bruksnummer kommet opp i 99. Av disse var ca. 1/3 skilt ut etter krigen, de fleste til boligtomter langs Raveien.
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Utsyn fra Raveien mot Solli og Hørdalen.
Hørdalen-gården opprinnelig Frøyjudtveit, senere Frøtvedt. Frøy kommer fra den norrøne guden Frøy eller for hans søster Frøya. Ved å blidgjøre dette søskenparet kunne bonden sikre seg trivsel for husdyra og god avling. Stedet antas å ha vært et sentrum for fruktbarhets- og dødskult, og gården ble sannsynligvis ryddet rundt vikingtiden. På 1800-tallet fortrengte navnet Hørdalen det gamle Frøtvedt-navnet. Gården var helt fra svartedauens tid kirkegods, men ble solgt til selveiergods mellom 1822 og 1871.
Gården Solli het i gammel tid Sollid, dvs. solskinns-lien. Senere ble det to gårder her. Den ene tilhørte fram Oslo hospital, men ble solgt til selveiergods i 1736. I 1952 kjøpte Trygve Aurlien, og drev dyrking av grønnsaker. Den andre gården var på 1830-tallet eid av gårdbruker og skutereder Ingebret Olsen, men ble senere solgt ut av slekten.
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Hartvik Hansen overtok en av gårdene i Hørdalen i 1906, men eide denne bare i noen få år. Han og hans kone Helene Andrea hadde 10 barn. Da hun døde, måtte datteren Helene overta som husmor for familien, bare 18 år gammel. Fra 1924 bodde familien på Fevang, der Helene, som vi ser på bildet, senere bodde i mange år.
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no