Mellom Hunstok i sør og Hunsrød i nord, finner vi Granum Gård, Goli, Tingvoll, Klinestad, Hotvedt og Botten, alle gamle gårder fra flere hunder år tilbake.
Skipsreder Haldor Virik etablerte Granum gård i 1933. Senere, fra 1984, tilhørte eiendommen skipsreder Jørgen Jahre, med Stall Volo, en av landets største oppdrettere av travhester.
Goli-gårdene antas å ha sin opprinnelse fra før kristen tid. På gammelnorsk var navnet «Godlifi», som betyr godt liv, sannsynligvis fordi navnegiveren mente det var et godt sted å bo. Gården var kirkegods i flere hundre år, fra reformasjonen under Sandar kirke, inntil Ander Nilsen kjøpte den i 1841. I 1845 delte han gården mellom sønnene Nils og Anders. Senere ble gårdene solgt og delt, og i 2010 lå det 3 gårder på Goli.
Noe før 1900 bygde Jørgen Tingvoll hus ved Raveien, noen hundre meter sør for Klinestadkrysset, og åpnet Tingvoll landhandel, sammen med sin kone Kristine. Navnet Tingvoll skyldtes at det i 1927 ble funnet en rund steinsetting 100 meter lenger nord. Der skal det ha ligget et tingsted i gamle dager. Landhandelen hadde kunder fra et stort område, og her møttes folk, slo av en prat og delte nyheter. I 1919 sluttet Tingvoll med butikken, og leide den ut noen år, inntil fosterdatteren Jenny og mannen, Anton Andersen Rørkoll, overtok driften i 1925. De drev butikken til den ble lagt ned i 1947. Senere åpnet H.W. Steinert landhandel i et hus litt lenger nord.
Klinestad, øst for Raveien, ligger i skråningen opp mot/på raet. Nede i lia finnes rester etter bebyggelse fra det første, opprinnelige bruket. Navnet stammer fra vikingtiden, kanskje enda lenger tilbake. På gammelnorske kan navnet ha vært Klinarastadir eller Kliningsstadir, der første ledd, «kline», kan bety å mure, dvs. at bonden her var murer. Gården var kirkegods fra middelalderen, under Sandar kirke, men ble selveierbruk i 1840-årene. Kort tid etter ble gården delt, og rundt 1850 lå det 4 bruk her. Senere fulgte flere overdragelser og oppdelinger, og arealer ble solgt unna til boligbygging. I 1971 var antall bruk 59; ca. halvdelen boligtomter langs Raveien
Bottengården har sannsynligvis «røtter» fra før kristen tid. Navnet var Botnnenn, før det i 1626 ble Botten, som betyr bunnen, og nok sikter til en innbuktning i terrenget. Gården var fra gammelt av kirkegods under Sandar kirke. I 1811 ble gården delt mellom to brukere, og i 1836 var det 3 bruk her. Mellom 1838 og 1873 solgte Staten brukene til selveiere. Senere fulgte flere overdragelser og oppdelinger. På Botten lå også småbruket Botnrønningen, der det skal det ha bodd folk allerede på 1700-tallet. På «Tømmermannsløkka» lå det tidligere et stort grisehus, senere småindustri. I dag (2022) ligger Torp Konferansesenter her, eid og drevet av Brunstad Kristelige Menighet Sandefjord (Smiths Venner).
Hotvedt het på gammelnorsk «Hodveit». «Ho» var en vikingtid-variant av det atskillig eldre «Hem» eller «Háheimr», slik at navnet betyr gården/heimen som ligger høyt. Gården ble delt i to i 1674, og fra 1692 tilhørte begge gårdene grevskapet. I 1839 ble begge solgt som selveierbruk. Den ene ble kjøpt av brødrene Brynhild og Per Haraldsen, som kjøpte hver sin del av Treschow for 900 spd. Den andre ble kjøpt av brødrene Anthoni og Thore Andersen, for 1.900 spd.; i 1846 delte de gården i to. Senere fulgte flere overdragelser og oppdelinger, og arealer ble solgt til boligtomter. I 1973 var det i alt 37 bruksnummer, hvorav ca. 20 boligtomter ved Raveien. Hotvedtskogen strekker seg nordover til den møter Fokserødskogen. Her finnes også Hotvedt-dammen, et grunt skogstjern, oppdemmet av Hotvdtbekken, brukt som vanningsdam.
Hotvedtveien fra Klinestad til Kodalveien, tok i sin tid av fra Raveien ned «Brekka», vel 100 meter sør for Klinestadkrysset, og gikk så via Hotvedtgårdene, over Napperød til Tørrestad. Dette var en av de viktigste forbindelse mellom byen og bygdene innenfor raet, fordi oversvømmelser i Goksjø ofte skapte problemer for veien langs Lastelandet. Avkjørselen ble senere flyttet til Klinestadkrysset, men ble igjen flyttet lenger sør da dagens motorvei/E18 ble anlagt. Mellom Klinestadgårdene og Hotvedtveien lå/ligger hoppbakken Grøtbollen («Grautbollen»). Navnet kan stamme fra lyden av en bekk i nærheten, eller referere til formen på bakken - en «bolle», med en bakke ovenfor unnarennet, som er nesten like bratt som unnarennet.
Sandeherreds Sparebank (Sandar Sparebank) startet opp i 1860, etter kongelig godkjenning 17. mars samme år. Lærer, gårdbruker og skutereder Brynhild Haraldsen ble bankens første kasserer, og banken leide «lokaler» på gården hans på Hotvedt; et lite rom ved siden av gangen i våningshuset. Innskudd skulle skje lørdag ettermiddag mellom kl. 16.00 og 17.00, bevilgning av lån hver annen lørdag til samme tid, forutsatt at det fantes penger å låne ut. Ellers fantes ingen fast kontortid; hvis kundene ikke fant kassereren «i banken», oppsøkte de ham ute på jordet eller andre steder på gården. I 1867 flyttet banken til et nytt bygg nederst i Dølebakken, sammen med Sande skole og kommuneadministrasjonen.
Sandeherred Skytterlag (Sandar Skytterlag) ble stiftet i 1884. I årene etter, spilte skytterlagene i landet en viktig rolle forut for unionsoppløsningen i 1905. For å forberede seg militært, holdt skytterlagene i Sandar og Sandefjord felles skyteøvelser i terrenget. De første årene skiftet laget ofte oppholdssted, men i 1897 ble en ny bane ryddet og tatt i bruk i Hotvedt-skogen. Nytt klubbhus som sto ferdig i 1902. Det brant ned i 1939, men nytt hus ble reist i 1940. Under krigen lå virksomheten nede, men tok seg raskt opp etterpå; allerede i 1947 hadde laget ca. 170 medlemmer. På vinterstevnet i 1947 deltok 240 skyttere, og i 1948 deltok 528 skyttere i yrkes- og bedriftsskytingen, som ble arrangert sammen med Sandefjord Skytterlag. I 1948 ble banen bygget ut, og ble fylkets største. I 1963 ble de to skytterlagene slått sammen. Banen er senere modernisert og bygget om, og er i dag et fint anlegg med elektroniske skiver på 100 og 200 meter.
Området er rikt på kulturminner. På Granum, Goli, Klinestad og Hotvedt er det funnet gravhauger, røyser og skålgroper fra både jernalder, bronsealder og keltertiden. Det er også funnet flere gamle gjenstander, bl.a. en stubbkvern og en godt bevart urne av leire med aske, bein og hår på Hotvedt.
Kilder: Møller, Vilhelm: Sandars Historie, bind I, 1978; Berg, Lorens: Sandeherred, en bygdebok, 1918; Olstad, Finn: Sandefjords Historie, bind I, 1995; Davidsen, Roger: Et sted i Sandefjord, 2010; Wasberg, Gunnar Christie: Sandar Bygdebok, 1968: Laug, Kr.: Sandar sparebank gjennom 100 år, 1960; Irgens, Aage Henrik: Sandar Sparebank 1860-1935, 1935; Klaveness, Thor: Verdiskaper og veiviser i 150 år, 2010; norskefirma.no/granum-gard; Det frivillige skyttervesen – dfsgrasrot,no/sandar-og-sandefjord/sections/20362/articles
-
Granum gård ligger på østsiden av Raveien, mellom Hunstok og Klinestad. Fra 1984 tilhørte eiendommen skipsreder Jørgen Jahre, med Stall Volo, en av landets største oppdrettere av travhester, med 50-60 hester. På bildet ses tydelig treningsbanen rundt gården.
Foto: Akselsen, Olaf
År: 1988
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Utsikt fra Åbol nordvestover mot Goli på vestsiden av Raveien, mellom Hunstok og Klinestad. Goligårdene antas å ha sin opprinnelse fra før kristen tid. Gården var kirkegods i flere hundre år. Fra reformasjonen av hadde Sandar kirke bygsels-retten, inntil Ander Nilsen kjøpte gården som selveier i 1841. I 1845 delte han gården mellom sønnene Nils og Anders. Senere ble gårdene solgt og delt, og i 2010 lå det 3 gårder på Goli.
År: Ca.1970
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Noe før år 1900 bygde Jørgen Tingvoll hus ved Raveien, noen få hundre meter sør for Klinestadkrysset, og åpnet Tingvoll landhandel, sammen med sin kone Kristine. Tingvoll-navnet har bakgrunn i at det i 1927 ble funnet en rund steinsetting 100 meter lenger nord. Steinsettingen hadde 7 konsentriske ringer, med et yttermål på 10-12 meter og en flat helle i midten. Her skal det ha ligget et tingsted i gamle dager. Senere ble alt fjernet.
Foto: Postkort
År: Ca.1910
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Jørgen og Kristine Tingvoll startet Tingvoll Landhandelen rundt 1900. Landhandelen hadde kunder fra et stort område, ettersom de nærmeste butikkene lå på Haukerød i sør og Fevang i nord. Som andre landhandler, ble også denne et sted der folk møttes, slo av en prat og delte nyheter. I 1919 sluttet Jørgen og Kristine med butikkdriften. De leide den da ut noen år, inntil fosterdatteren Jenny og hennes mann Anton Andersen Rørkoll, overtok driften i 1925, og drev butikken til den ble lagt ned i 1947.
År: Ca.1910
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
«Nye» Tingvoll Landhandel i 1955.
Etter at «gamle» Tingvoll Landhandel ble lagt ned i 1947, startet H.W. Steinert en ny landhandel i et hus litt lenger nord. På bildet ser vi «nye» Tingvoll Landhandel på motsatt side av Raveien, omtrent midt i bildet. «Nye» Tingvoll Landhandel er nå også for lengst lagt ned.
Foto: Widerøe
År: Ca.1955
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
"Nye" Tingvoll Landhandel
H.W. Steinert startet «nye» Tingvoll Landhandel litt etter at «gamle» Tingvoll Landhandel ble lagt ned i 1947. Den nye landhandelen lå litt lenger nord, dvs. litt nærmere Klinestad-krysset. På 1950-tallet kjørte Steinert også rundt med varer til kundene, i varebilen sin.
Foto: Widerøe
År: Ca.1955
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Klinestad ligger i skråningen opp mot/på raet. Bildet viser Klinestadkrysset på 1970-tallet, med Raveien «på tvers», mot Hunstok til venstre og Hunsrød til høyre. Botteveien går ned til høyre, mot Lingelemveien. Tvers overfor Botteveien går Hotvedtveien ned til venstre. I «gammel tid» tok Hotvedtveien av fra Raveien ned «Brekka», vel 100 meter sør for Klinestadkrysset, og gikk via Hotvedtgårdene, over Napperød til Tørrestad. Senere ble veien lagt om, slik at den tok av i Klinestadkrysset - som på bildet - og gikk ned til Kodalveien sør for Lastelandet og Svinessaga - som i dag (2022). Etter at ny E18 senere ble bygget, ble avkjørselen igjen trukket lenger sørover. Nede i lia, vest for den ene av gårdene finnes etter gammel bebyggelse, som skal stamme fra det første, opprinnelige bruket.
År: Ca.1975
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Klinestadgården var kirkegods fra middelalderen av, under Sandar kirke, men ble selveierbruk i 1840-årene. Kort tid etter ble gårdene delt og overdratt til neste generasjon, og rundt 1850 var det 4 bruk her. Bildet viser den ene av gårdene i 1904. Vi ser daværende bruker av gården, Ole og Maren Sørensen, sammen med familien og hesten deres. Bildet er lånt ut til Roger Davidsen av Turid og Einar Pedersen.
År: 1904
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Pelsdyrhold var en stor vekstnæring i Sandar på 1930-tallet. I 1939 var det 39 pelsdyrgårder i kommunen, med til sammen vel 3.600 dyr, hvorav 3.200 sølvrev. Dette gjorde Sandar til «sølvrevbygda» framfor noen i Vestfold, og en av de «største» i landet. Den mest kjente farmen var kan hende farmen på Hunsrød, men også på Klinestad og på Kullerød fantes det farmer. Bildet viser Klinestad Pelsdyrfarm, drevet av dyrlege Eugen Vefring.
År: 1957
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Gård på Hotvedt, tilhørende Constanse Hotvedt og Oscar Olsen. Den opprinnelige Hotvedtgården
ble delt i to allerede i 1674, mens den ennå var grevegods. I 1839 ble solgte Treschow begge gårdene til brukerne, som selveierbruk. Rundt 1840 ble begge bruk delt i to. Senere fulgte flere overdragelser og oppdelinger. Arealer ble også solgt boligtomter, og i 1973 var det blitt i alt 37 bruksnummer, hvorav ca. 20 var boligtomter ved Raveien.
Foto: Hansen, Kjell Haldor
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Flyfotoet viser Hotvedtveien som kommer ned fra Raveien til Kodalveien sør for Lastelandet, en gang på 1970-tallet. Mellom Klinestadgårdene og Hotvedtveien lå/ligger hoppbakken Grøtbollen («Grautbollen»). Navnet kan referere til formen på bakken - en «bolle», med en bakke ovenfor unnarennet, som er nesten like bratt som unnarennet. Før dagens motorvei (E18) ble anlagt, tok Hotvedtveien av fra Raveien i/ved Klinestadkrysset. Senere er avkjørselen flyttet litt lenger sør, omtrent der gamleveien tok av.
År: Ca.1975
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Den gamle bygdeveien som i sin tid fra Klinestad, nordvestover mellom Hotvedtgårdene, øst for Semsåsen til Napperød, over Haughem-skogen til Vaggestad. Dette var den gang en av de viktigste forbindelse mellom byen og bygdene innenfor raet, fordi oversvømmelser i Goksjø ofte skapte problemer for en brukbar vei langs Lastelandet. Bildet er tatt på/fra Hotvedtveien og østover opp mot Raveien. Der vi ser en dame kommer gående, er en bit av den gamle veien.
År: Ca.1975
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Sandeherreds Sparebank (Sandar Sparebank) startet opp i 1860, etter å ha fått kongelig godkjenning 17. mars samme år, en dato som senere har blitt regnet som bankens stiftelsesdato. Fra starten av og fram til 1867 leide banken leide «lokaler» her, på gården til Brynhild Haraldsen på Hotvedt.
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Her, på gården til Brynhild Haraldsen på Hotvedt, holdt Sandeherreds Sparebank til fra oppstarten i 1860 og fram til 1867, da banken flyttet til et nytt bygg nederst i Dølebakken, sammen med Sande skole og kommuneadministrasjonen. I 1931 endret banken navn til Sandar Sparebank.
Foto: Jørgensen, Øystein
År: 1900
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Lærer, gårdbruker og skutereder Brynhild Haraldsen ble bankens første kasserer, en stilling han hadde fra 1860 til 1878. Her ser vi Brynhild Haraldsen i bankens første lokale, på gården hans på Hotvedt. Innskudd skulle skje lørdag ettermiddag mellom kl. 16.00 og 17.00, bevilgning av lån hver annen lørdag til samme tid, forutsatt at det fantes penger å låne ut. Ellers fantes ingen fast kontortid; hvis kundene ikke fant kassereren «i banken», oppsøkte de ham ute på jordet eller andre steder på gården.
År: Ca.1860
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Etter en aksjetegning med stor oppslutning, ble søknad om tillatelse til bankdrift i Sandar sendt Kongen 14. januar 1860. Den 17. mars forelå den kongelige godkjennelsen. Denne datoen er siden brukt som bankens stiftelsesdato. Bildet viser faksimile av underskriftene fra det første møte i bankens forstanderskap. I 1931 byttet banken navn til Sandar Sparebank.
År: 1860
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Skytterlagets virksomhet lå nede under krigen, men tok seg raskt opp etterpå, og oppslutningen var stor; i 1947 hadde laget ca. 170 medlemmer. På vinterstevnet i 1947 deltok 240 skyttere. Bildet er tatt under yrkes- og bedriftsskytingen i 1948, som ble arrangert sammen med Sandefjord Skytterlag, med 528 deltakere. I forgrunnen fra venstre: Bernh. Thorvaldsen, Odd Hansen, Arne Klemmetsen (daværende formann i Vestfold Skyttersamlag), Harald Haraldsen, Eugen Jahre, Eivind Lystad, Nils Larsen og Olav Skovly. De to lagene ble for øvrig slått sammen til Sandar og Sandefjord Skytterlag i 1963.
År: 1911
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Sandeherreds Skytterlag fikk sitt første permanente baneanlegg inne på Hotvedtskogen i 1897.
I 1948 ble banen bygget ut, og ble fylkets største. I 1963 ble de to skytterlagene slått sammen til Sandar og Sandefjord Skytterlag. Banen er senere modernisert og bygget om i flere omganger og har i dag et fint baneanlegg med elektroniske skiver på 100 og 200 meter.
År: 1948
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
I 1948 ble Sandeherreds Skytterlags banen inne på Hotvedtskogen bygget ut, og ble fylkets største. I 1963 ble de to skytterlagene slått sammen til Sandar og Sandefjord Skytterlag. Banen er senere modernisert og bygget om i flere omganger og har i dag et fint baneanlegg med elektroniske skiver på 100 og 200 meter.
År: 1948
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Thorstein Hansen etablerte sitt murmesterfirma i 1946, på Klinestad. Fra en beskjeden start økte antall ansatte og oppdrag betydelig og var blitt et solid entreprenørfirma da sønnen Thorbjørn overtok ledelsen av i 1974, etter at Thorstein Hansen døde. I 1972 flyttet bedriften inn i nye lokaler i Gneisveien på Pindsle, før den i 1976 etablerte seg i et nytt bygg på Klinestadmoen.
På bildet ser vi 3 av firmaets ansatte som får besøk av sjefen under arbeidet med grunnmurene på Thorstein Hansens hus på Botten. Da vanket det en liten tår i et glass til fra venste Anders Sørensen, Harry Anundsen og Leif Fevang.
År: 1952
Kilde: sandefjordshistorie.no