Ved bygging med jern og stål før sveisingens tid måtte deler av slike materialer festes til hverandre ved klinking.
Det ble da "lokket" (slått) hull, som skulle stemme overens med hverandre, i de to delene. Dersom det var avvik, måtte hullet i en av delene brotsjes opp (utvides). Deretter ble en passende nagle med hode i den ene enden glødet/varmet opp i en esse, tredd gjennom hullene og hamret til et hode på den andre siden. Naglene sto tett og ofte i flere parallelle rekker, slik at forbindelsen mellom delene ble sterk og så tett som mulig.
I tidligere tider ble dette utført med slegge og mothold, senere med lufthammer. Slikt arbeid medførte håndtering av svært varme nagler, mye støy og rystelser, som i mange tilfelle resulterte i yrkesskade.
Et klinkerlag besto av fire mann: klinker, motholder, varmer/naglegutt og langer. Klinkeren var sjefen. Han krevde disiplin og bestemte arbeidstempo. Alle måtte være på sin plass, når de satte igang.
Klinking var hardt arbeid og krevde god lagånd. Ved klinking på skrog kunne de dyktigste klare opptil 500 nagler på en dag. Verst var mothold i "tre raders søm" oppunder dekk.
-
Mange år etter klinkingens storhetstid ble dette utstillingsmonteret med de praktiske og viktige redskapene ved klinking montert i oppgangen til Skipsbyggeriets spisesal.
Øverst en klinkemaskin med stativ. Det ble festet i et naglehull og balansert, slik at klinkehammeren (til venstre) ble omtrent vektløs.
På venstre side under klinkemaskinen: Først noen nagler, som fantes i mange størrelser og fasonger. Under disse en borsmelle. Deretter en luftdrevet dikkemaskin. Slike ble brukt til å tette langs platekantene etter klinkingen. Og nederst et lite utvalg brotsjer til å utvide naglehull og klinkekopper til å få riktig størrelse og fasong på naglehoder.
På høyre side under klinkemaskinen: Forskjellige motholderverktøy, deriblant nederst et luftdrevet alternativ.
Midt på under klinkemaskinen: Essekroker og nederst en kort og lang nagletang. Tengene ble brukt til å håndtere de varme/glødende naglene ut av essen og nærmere arbeidsstedet.
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
En liten gruppe fagarbeidere fra verkstedet utfører en enkel demonstrasjon av klinking i Byparken under "Jerndagene" på 1980-tallet.
Til venstre blir naglene varmet opp. Til høyre bak stålplatene er klinkeren igang med lufthammer og på hitsiden gjør motholderen sitt beste.År: ca 1980
Kilde: sandefjordshistorie.no