Det finnes ingen klar, definert grense mellom Jåberg og Furustad. Vi tar derfor utgangspunkt i Jåberg gamle jernbanestasjon og Jåberg-gårdene, og plasserer Jåberg ved/rundt jernbanelinja, mellom Skiringssal i nord og Larvik i sør, Furustad og Furustadveien i vest og Marum i øst. Navnets opprinnelse er usikker, men kan komme av ordet mjá, som betyr smal, eller jór, som betyr hest, slik at Jåberg betyr hesteåsen eller hestehaugen. Da er gårdene på Jåberg svært gamle, ettersom ordet jor for hest gikk ut av språket lenge før vikingtiden. Den eldste skriveformen vi kjenner er «Jabærhi» i 1398. Senere er navnet skrevet på flere måter, til det på 1800-tallet ble Joberg og Joeberg, som etter hvert ble til Jåberg.
Området er et av de rikeste på fornminner i Vestfold, og funn viser at det har vært bebyggelse her svært lenge. Det er bl.a. funnet et gravfelt med 13 røyser, 3 langhauger og en steinlegging, som er ca. 40 meter lang og 8-11 meter bred. Her er det funnet både perler av rav, mosaikk og sølvtråd, spenner av bronse, et leirkar, en sigd og to krumkniver, fra eldre romertid, sannsynligvis første århundre etter Kr. F. Det er også funnet et gravfelt fra jernalderen (500 f.Kr. – 1.000 e.Kr.), med 7 runde gravhauger og en firkantet steinlegging. Det er også funnet flere mindre røyser fra bronse- og jernalder, og to bautasteiner som er 1,5-2 meter høye. I tillegg er det funnet ei forhistorisk kvern o.a. Gjennom feltet går en sti, sannsynligvis en yngre versjon av en oldtidsvei mellom bygdene i Sandar og Tjøllingvollen. Det viktigste av funnene er likevel gravfeltet på Istrehågan (Se egen omtale og bilder).
Jåberg-gårdene, på grensen mot Larvik, antas å ha sin opprinnelse fra før kristen tid i Norge. Mange av gårdene på Furustad var tidligere krongods eller adels-/grevegods, så også den ene av gårdene på Jåberg. Gården ble drevet av samme ætt helt fra ca. 1695, mesteparten av tiden som leilendinger, men ble selveierbruk da Anders Andersen kjøpte den av Treschow i 1842, for 1.100 Spd. Gården var en del av en gård som ble delt i to allerede rundt 1780. Den andre Jåberg-gården var udelt fram til rundt 1800, da hovedbølet ble delt i to. Den ene parten ble så stykket opp i mindre parter, mens den andre ble delt i to bruk. Til den ene av Jåberg-gårdene hørte også en gammel husmannsplass, Damrydningen, som lå ved en kverndam i Marumbekken. I 1798 ble plassen solgt som selveierbruk til brødrene Anders og Hans Thorsen.
Jåberg lå lenge ganske isolert. Den eneste veien til byen og resten av kommunen, var veien over Kjellberg og Virik, men den var i svært dårlig stand. Isolasjonen ble brutt da jernbanelinja sto ferdig i 1881, og en fikk egen stasjon på Jåberg. Det var imidlertid ingen skikkelig forbindelse til Furustad; avisa «Vestfold» skrev i 1891at «Ingen Vei fører til Stasjonen». Først etter en lang diskusjon ble det gjort noe med det lille veistykket fra Jåberg til Furustad, etter at kommunen i 1892 bevilget 200 kr til veien, private tegnet seg for 418 kr og Sandar Sparebank ga 400 kr. Atskillig lengre tid gikk før en fikk fjernet den farlige planovergangen til gårdene på østsiden av jernbanelinja. Først i 1974 kom den nye veien fra den gamle skolen Furustadskolen, under jernbanelinja og langs denne fram til Jåberg stasjon, med en sidelinje mot tre større gårdsbruk på Jåberg. Prosjektet ga også en ny, lysregulert planovergang ved Jåberg stasjon. Etter at jernbanestasjonen ble tatt i bruk, ble det også etablert landhandleri i et 2 etasjes hus sør for stasjonen, med Thea Andersen som første eier. «Butikken» ble raskt stedet der folk møttes for å handle og slå av en prat. I 1906 overtok Abraham Holand forretningen, og bak butikken drev J. M. Osmundsen ei sag. I 1930 solgte Holand butikken til Valborg Grøtterød, som senere overlot den til Kåre Høivik. Stasjonen ble lagt ned i 1978 og revet i 1991. Butikken er også lagt ned.
I 1894 dukket det opp planer om et steinbrudd på Jåberg, og eieren på den ene Jåberg-gården, Ragne Gurine Pedersdatter, skrev kontrakt med Ferdinand og Louis Arvesen om «at uddrive Sten på denne Eiendom». I 1909 skrev svigersønnen Oluf Joberg en lignende kontrakt med Tønsberg Steinindustri. Driften ble dessverre aldri særlig lukrativ. Det bør imidlertid nevnes at billedhuggeren Hans Holmen, som laget monumentet av salmedikteren M. B. Landstad, som står utenfor Sandar kirke, fant labrador-steinblokka til monumentet på Jåberg. Her meislet, formet og gjorde han monumentet ferdig, før det ble transportert fram til en brukbar kjørevei og fraktet til byen. Monumentet ble for øvrig avduket 17. mai 1928.
Etter at Stortinget i 1816 opphevet forbudet mot å brenne brennevin, gikk landet inn i en periode med mye fyll, og i 1843 skrev Morgenbladet at det neppe var noen by i landet hvor drikk og gateuorden var så alminnelig som i Sandefjord. Dermed startet kampen mot spriten, og i 1877 ble den første IOGT-losjen i Norge stiftet. I 1882 ble den første losjen «på landet» stiftet, på Jåberg, med den sentrale kommunalpolitikeren Oluf Joberg som lederskikkelse. De første årene leide losjen lokaler i 2. etasje i et hus nær jernbanestasjonen, men i 1885 kjøpte de tomt rett bak stasjonen, og bygde eget hus der. I denne perioden gikk en stor vekkelse over landet, som førte til at alle barn skulle lære å lese og skrive. Losjen på Jåberg gikk raskt i gang med en studiegruppe, «Sandeherreds og Tjøllings foredragsforening». Senere ble «Jobergs læsecirkel» skilt ut fra denne, med Oluf Joberg som leder. Sirkelen gikk bl.a. til innkjøp av verker av kjente, norske forfattere. Etter hvert fikk flere mulighet for å lese både aviser, blader og billige bøker, men også opplysningsskrifter og politiske skrifter. I Sandar var det ikke minst kretsen på Jåberg som engasjerte seg i tidens spørsmål, både politisk, sosialt og kulturelt. For dem var avholdssak, venstrepolitikk og folkeopplysning viktig i en stor nasjonal bevegelse. Mange kjente foredragsholdere kom til Jåberg, og hit kom folk langveis fra for å høre. Kretsen på Jåberg var også sentral da Venstre-avisen «Vestfold» ble stiftet i 1881. En av foredragsholderne på Jåberg var Oddmund Vik, lærer ved Viggo Ullmanns folkehøyskole i Seljord. Folk ble så begeistret at de ba ham om å starte en folkehøyskole i området. Vik svarte ja, leide losjelokalet, og drev Jåberg Folkehøyskole, fra høsten 1884 til våren 1885, da skolen flyttet først til Tjølling og senere til Kodal. Fra 1888 ble det også drevet en arbeidsskole for gutter, på Jåberg. Skolen holdt til i losjens lokale på Jåberg, og var privat finansiert. I 1890 bevilget Sandar Sparebank også midler til «Førstad Smaabørn- og Haandgjerningsskole». I 1886 ble enda et avholdslag dannet, tilknyttet DNT, og i 1906 også en tredje stiftet, under navnet «Skiringssal», også den med Oluf Joberg som en av lederne. I 1911 fikk losjen også en barnelosje. Virksomheten fortsatte i mange år, men døde etter hvert ut i mellomkrigsårene.
Kilder: Møller, Vilhelm: Sandar, bind I, 1978 og 1980; Davidsen, Roger: Et sted i Sandefjord, 2010; Wasberg, Gunnar Christie: Sandar Bygdebok, 1968; vftf.no; Kulturminnesøk.no.
-
Jåberg lå lenge ganske isolert. Den eneste veien til byen og resten av kommunen, var veien over Kjellberg og Virik, men den var i svært dårlig stand. Isolasjonen ble brutt da jernbanelinja fra Drammen via Sandefjord til Larvik åpnet for trafikk i 1881, og Jåberg fikk egen stasjon. Det varte ikke lenge før stasjonen ble et populært møtested for både unge og eldre, som ville se både toget og fremmede passasjerer. Stasjonsbygningen ses midt i bildet Skult vak stasjonen ligger losjelokalet, som ble oppført noen få år senere
År: Ca1890
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Jåberg lå lenge ganske isolert, men isolasjonen ble brutt da jernbanelinja sto ferdig i 1881, og en fikk egen stasjon på Jåberg. Det var imidlertid ingen skikkelig forbindelse til Furustad. Avisa «Vestfold» skrev i 1891at «Ingen Vei fører til Stasjonen». Først etter en lang diskusjon ble det gjort noe med det lille veistykket fra Jåberg til Furustad, etter at kommunen i 1892 bevilget 200 kr til veien, private tegnet seg for 418 kr og Sandar Sparebank ga 400 kr.
År: Ca1925
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Etter at jernbanelinja åpnet i 1881, ble Jåberg stasjon og området rundt, raskt bygdas samlingssted. I 1882 ble landets første avholdslosje utenfor byene, startet på Jåberg. I starten leide losjen lokaler i et hus ved stasjonen, men i 1885 bygde de eget hus rett bak stasjonen. I denne perioden gikk en stor vekkelse over landet, som bl.a. førte til at alle barn skulle lære å lese og skrive, og losjen gikk raskt i gang med en studiegruppe. Litt senere fulgte «Jobergs læsecirkel», etter hvert også møter om tidens politiske, sosiale og kulturelle spørsmål. Høsten 1885 startet også Jåberg Folkehøyskole, og to år senere også en egen arbeidsskole for gutter, som holdt til i losjens lokale. Snart kom det også en landhandel sør for stasjonen, med Thea Andersen som eier, og «butikken» ble stedet der folk møttes for å handle og slå av en prat. Bak butikken drev J. M. Osmundsen ei sag.
År: Ca 1925
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Stasjonen på Jåberg ble høytidelig åpnet 13. oktober 1881, mens vanlig drift begynte 7. desember samme år. Stasjonen ble tegnet av Balthazar Lange. Fra 1894 het stasjonen Jaaberg, og fra 1921 Jåberg. Stasjonen ble først definert som stoppested, men ble oppgradert til stasjon i 1910. I 1966 ble stasjonen igjen nedgradert til stoppested og i 1969 til holdeplass. Holdeplassen ble nedlagt den 28. mai 1978. Stasjonsbygningen ble revet i 1991.
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Jåberg lå lenge ganske isolert. Den eneste veien til byen og resten av kommunen, var veien over Kjellberg og Virik, men den var i svært dårlig stand. Isolasjonen ble brutt da jernbanelinja sto ferdig i 1881, og en fikk egen stasjon på Jåberg. Det var imidlertid ingen skikkelig forbindelse til Furustad; avisa «Vestfold» skrev i 1891at «Ingen Vei fører til Stasjonen». Først etter en lang diskusjon ble det gjort noe med det lille veistykket fra Jåberg til Furustad, etter at kommunen i 1892 bevilget 200 kr til veien, private tegnet seg for 418 kr og Sandar Sparebank ga 400 kr.
År: 1935
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Etter at jernbanelinja og stasjonen åpnet i 1881, ble forbindelsen mellom Jåberg-grenda og resten av kommunen atskillig bedre. Det var imidlertid ingen skikkelig vei til og fra stasjonen. Først etter en lang diskusjon ble det gjort noe med det lille veistykket fra Jåberg til Furustad, tidlig på 1890-tallet, etter at kommunen i 1892 bevilget 200 kr til veien, private tegnet seg for 418 kr og Sandar Sparebank ga 400 kr. Det skulle imidlertid gå atskillig lengre tid før den farlige planovergangen til gårdene på østsiden av jernbanelinja ble fjernet. Først i 1974 kom den nye veien fra den gamle skolen Furustadskolen, under jernbanelinja og langs denne fram til Jåberg stasjon, med en sidelinje mot tre større gårdsbruk på Jåberg. Prosjektet ga også en ny, lysregulert planovergang ved Jåberg stasjon, som vi ser på bildet. Bildet er tatt i 1989, to år før stasjonsbygningen ble revet, i 1991.
År: 1989
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Gammel NSB-buss på Bærløkka, mellom Furustad og Jåberg, der det i tidligere tider også var et enkelt stoppested for tog. Bussen har C-skilt, og var følgelig registrert i Akershus. Disse gamle skiltene ble i 1971 skiftet ut med nye kjennetegn, med to bokstaver.
Foto: Olsen, Roar
År: ca 1971
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Etter at jernbanelinja og jernbanestasjonen åpnet i 1881, ble stasjonen området rundt et senter og treffsted for folk i bygda. Det var imidlertid ingen skikkelig forbindelse til Furustad før midt på 1890-tallet, etter at kommunen i 1892 bevilget 200 kr til veien, private tegnet seg for 418 kr og Sandar Sparebank ga 400 kr. Men fortsatt var veien smal og ikke spesielt god. Slik så veien ut kort tid før 2. verdenskrig.
År: 1937
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Veiforbindelsen mellom Furustad og Jåberg stasjon var lenge dårlig. Riktignok ble det laget en «kjørbar» veiforbindelse mellom den gamle skolen på Furustad midt på 1890-tallet, men
den farlige planovergangen til gårdene på østsiden av jernbanelinja besto fortsatt i mange år. Først i 1974 kom den nye veien fra den gamle skolen Furustadskolen, under jernbanelinja og langs denne fram til Jåberg stasjon, med en sidelinje mot tre større gårdsbruk på Jåberg, med en lysregulert planovergang ved Jåberg stasjon. I mellomtida skjedde det flere ulykker på den gamle, trafikk-farlige overgangen, som her i 1937.
År: 1937
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Selv om det midt på 1890-tallet kom en «brukbar» veiforbindelse mellom Furustad og Jåberg stasjon, så besto den gamle, trafikk-farlige jernbaneovergangen til gårdene på østsiden av jernbanelinja fortsatt i mange år. Først i 1974 ble det etablert en lysregulert planovergang ved stasjonen. I mellomtida skjedde det flere ulykker på den gamle, trafikk-farlige overgangen, som her i 1937.
År: 1937
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Jåberg-området har alltid vært et typisk gårds- og landbruksområde. Jåberg-gårdene ligger helt på grensen mot Larvik (tidligere Tjølling kommune), og antas å ha sin opprinnelse fra før kristen tid i Norge. Flere av gårdene var tidligere krongods eller adels-/grevegods, før de ble selveierbruk midt på 1800-tallet. Som dette bildet, tatt midt på 1920-tallet viser, har det vært lite annen bebyggelse her enn gårdsbruk.
År: Ca1925
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Jåberg-gårdene ligger helt på grensen mot Larvik (tidligere Tjølling kommune), og antas å ha sin opprinnelse fra før kristen tid i Norge. Flere av gårdene var tidligere krongods eller adels-/ grevegods, før de ble selveierbruk midt på 1800-tallet. Jåberg-området har alltid vært et typisk gårds- og landbruksområde, med lite annen bebyggelse enn gårder.
År: 1955
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Jåberg-gårdene, helt på grensen mot Larvik (tidligere Tjølling kommune), antas å ha sin opprinnelse fra før kristen tid i Norge. Flere av gårdene var tidligere krongods eller adels-/ grevegods, men ble selveierbruk midt på 1800-tallet. Jåberg-området har alltid vært et typisk gårds- og landbruksområde, med lite annen bebyggelse enn gårder.
År: 1955
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet viser en del av Jåberg-gårdene, sett fra åsen ved Istrehågan; vi ser steinkretsen nederst til venstre. Jåberg-gårdene ligger på grensen mot Larvik, og antas å ha sin opprinnelse fra før kristen tid i Norge. Flere av gårdene var tidligere krongods eller adels-/grevegods, men ble selveierbruk midt på 1800-tallet.
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Postkort av det kjente Landstadmonumentet utenfor Sandar Kirke. Monumentet er hogget ut i ei steinblokk av labradorstein, utvunnet på det gamle steinbruddet på Jåberg, etablert på en av Jåberg-gårdene midt på 1890-tallet. Kunstneren Hans Holmen meislet ut, formet og gjorde ferdig monumentet i steinbruddet. Deretter ble det ferdige monumentet transportert fram til en brukbar kjørevei og fraktet til byen. Monumentet ble for øvrig avduket 17. mai 1928.
Foto: Küenholdt, Johan Henrik
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Utdrag av Joberg Læsecirkels kassadagbok fra 1889. 1880-årene var en folkeopplysningstid i Norge, og i denne perioden vokste det fram et kulturelt sentrum på Jåberg. Her ble landets første avholdslosje utenfor byene stiftet i 1882. Losjen leide først lokaler i et hus ved jernbanestasjonen, men kjøpte tomt bak stasjonen i 1885, og bygde eget hus der. Losjen gikk raskt i gang med en studiegruppe, «Sandeherreds og Tjøllings foredragsforening»; fra denne ble så «Jobergs læsecirkel» skilt ut. Sirkelen gikk bl.a. til innkjøp av verker av kjente, norske forfattere, og bidro til at flere fikk mulighet til å lese både aviser, blader og billige bøker, men også ulike opplysningsskrifter. Dermed utviklet det seg også et forum for samtaler og diskusjon om tidens politiske, sosiale og kulturelle spørsmål. I kassadagboken kan vi bl.a. se at Joberg Læsecickel i 1889 deltok i folkefesten på Varden, i forbindelse med 100-års markering av den franske revolusjon, en folkefest som samlet flere hundre deltakere. Bautaen som da ble reist på Varden, står fremdeles.
År: 1889
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Oddmund Jakobsson Vik etablerte Jåberg Folkehøyskole i 1884. 1880-årene var en vekkelses- og opplysningperiode i landet. I denne perioden vokste det fram et kulturelt sentrum på Jåberg, med folkeopplysningsarbeid, egen «læsesirkel» og møter om tidens spørsmål både politisk, sosialt og kulturelt. Hit kom mange kjente foredragsholdere og folk kom langveisfra for å høre dem. En av foredragsholderne var Oddmund Jakobsson Vik, lærer ved Viggo Ullmans folkehøyskole i Seljord. Folk ble så begeistret at de ba ham starte en folkehøyskole i området. Vik svarte ja, og drev folkehøyskole i losjens lokaler på Jåberg fra høsten 1884 til våren 1885, da skolen flyttet først til Tjølling og senere til Kodal.
Foto: Skapermoen, Narve
År: 1916
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Oluf Joberg, kjent folkeopplysningsmann og kommunalpolitiker. 1880-årene var en folkeopplysningstid i Norge, og i denne perioden vokste det fram et kulturelt sentrum på Jåberg. Her ble landets første avholdslosje utenfor byene stiftet i 1882, her ble «Joberg Læsecirkel» dannet, med fokus på å stimulere til lesing blant folk flest, og her utviklet det seg et forum for samtaler og diskusjon om tidens politiske, sosiale og kulturelle spørsmål. Her ble også Jåberg Folkehøyskole etablert i 1884, og her ble det fra 1888 også drevet en arbeidsskole for gutter, en forløper for senere tiders yrkesskole. Den drivende kraften bak arbeidet var Oluf Joberg (1842-1919)
Foto: Henriksen, Johs
År: Ca 1879
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Oluf (Larsen) Joberg (1842-1919) og hans kone Petrine Andrine. I 1880-årene vokste det fram et kulturelt senter på Jåberg, med bl.a. flere avholdslag og et omfattende folkeopplysningsarbeid. Oluf Joberg var den sentrale drivkraften bak/i dette arbeidet. Joberg var gårdbruker og en sentral kommunalpolitiker, for Venstre. Han var medlem av herredsstyret i flere perioder fra 1877 til 1907, formannskapet 1881 til 1893, varaordfører 1891-93, og fungerende ordfører 1892-93. Han var også den formannen i Sandar krets av Norges Bondelag, som ble stiftet i 1910.
År: Ca 1885
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Områdene på Jåberg og Furustad er et av de rikeste på fornminner i Vestfold, og viser at det har bodd folk her svært lenge. Blant de mange funn som er gjort her, er en steinsetting i skogen på Jåberg, formet slik skissen viser. Steinsettingen ble funnet i 1908, av Dr. Augestad, daværende formann i Vestfold Fortidsminne-forening. Steinsettingen er 38 meter lang, 8-11 meter bred, med to avrundede, meterhøye bautasteiner, en på hver langside, og inneholder en rekke mindre steiner av varierende størrelse. Den bredeste enden vender mot sør og den smaleste mot nord. De kraftigste svarte prikkene betegner de største steinene. Vi kan tydelig se at steinene danner et mønster. Steinsettingen antas å være et gravminne fra det første århundre etter Kristus. Her er det det for øvrig også funnet både perler av rav, mosaikk og sølvtråd, spenner av bronse, et leirkar, en sigd og to krumkniver, fra eldre romertid, som også er datert til det første århundre e. Kr.
År: Ca 1910
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Dette leirkaret fra tidlig romertid er funnet i den store steinsettingen på Jåberg. To bronsespenner som ble funnet sammen med karet, viser til det første århundre e. Kr. I tillegg er det her også funnet bl.a. perler av rav, mosaikk og sølvtråd, en sigd og to krumkniver, fra samme tidsperiode.
År: Ca 1910
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Gårdbruker Haakon Joberg ved en av to bautasteiner, funnet i Jåberg-skogen. Området er rikt på fornminner, som viser at det har bodd folk her svært lenge. I tillegg til de to bautasteinene er bl.a. funnet en stor steinsetting, 38 meter lang og 8-11 meter bred, et gravfelt med 13 røyser, 3 langhauger og et gravfelt fra jernalderen (500 f.Kr. – 1.000 e.Kr.), med 7 runde gravhauger og en firkantet steinlegging, og flere mindre røyser fra bronse- og jernalder. Gjennom feltet går en sti, sannsynligvis en yngre versjon av en oldtidsvei mellom bygdene i Sandar og Tjøllingvollen.
År: Ca1975
Kilde: sandefjordshistorie.no