Områdene Bugården og Krokemoa glir naturlig over i hverandre, men her definerer vi Bugården som området mellom Ringveien i nord og jernbanelinja i sør, Sportsveien i vest og Nygårdsveien i øst.
Bugårdsgodset ble skilt ut fra den store Virikgården i middelalderen, og tilhørte i 1404 den mektige Manvik-slekten i Brunlanes, som hadde mange gårder i Sandar, styrt fra Bugården. Navnet forteller at gården hadde en stor besetning av buskap. I 1599 ble gården krongods, men 60 år senere måtte kongen pantsette gården, og den gikk over i privat eie. På 1700-tallet ble gården delt i tre, én ved Solvang, én der Klavenessgården senere lå, ved Bugårdsbrua, og én som senere ble kjent som Botnes gård, i bunnen av bakken ovenfor jernbanebrua. Solvanggården ble etter hvert delt opp og disponert til bygging av det gamle sykehuset, Solvang gartneri o.a. formål, og opphørt som gård. Hans Nilsen overtok Klaveness-gården i 1810, og drev i tillegg sagbruk og kvern ved bekken som renner ut fra Bugårdsdammen, og vindmølle, sannsynligvis der Sandar yrkesskole senere ble bygget. I 1933 kjøpte Einar Klaveness gården, la ut store områder til jorder og kulturbeite, bygde om hovedbygget og bygde nytt, stort uthus, hadde en stor besetning av storfe, griser og hester, og drev eget butikkutsalg av melk, fløte og ost. I 1947 avsto gården store arealer til Bugårdsparken, husdyrholdet ble avviklet og Sandefjord kommune overtok den store uthusbygningen, som senere ble brukt av parkvesenet. Etter hvert ble resten av jorda solgt, til yrkesskolen, gymnaset og kolonihagen, og til boligbygging i Grønåsen, og gårdsdriften opphørte. Botnegården ble delt i to i 1863. Den ene gården ble kraftig redusert allerede før førte verdenskrig, i 1922 ble et område avstått til «Gamle Stadion», og etter andre verdenskrig ble det skilt ut tomter ved Nygårdsveien, arealer til «Gamle Travbanen» og Bergs gartneri ved Nygårdsveien, og boligtomter på «Bugårdstoppen», «Karisletta» og vest for Sportsveien. Dermed ble gården lagt ned. Den andre gården ble overtatt av Tore Botne i 1910. I 1940 beslagla tyskerne Kapteinløkka, til bygging av brakker for soldater og hester. Etter krigen disponerte av Sandar kommune brakkene til familieboliger, før området ble solgt og bygget ut med blokker, rekkehus og eneboliger. I 1964 var gården redusert til bare 10 dekar, som ble overdratt til Anne og Inger Botne.
Bugårdsbrua ble bygd da jernbanelinja ble anlagt rundt 1880, og utvidet i da Vestfoldbanen ble gjort bredsporet i 1949. Stein til brua kom fra et steinbrudd i Solbakkveien 25. «Stein Teglverk» lå ca. 50 meter vest for nåværende inngangsport til Ekeberg gravlund. De små murhusene ved brua ble bygget av arbeidere ved verket, med murstein de selv produserte. Krokemoveien fra Bugården til Skolmerød ble bygd i 1895/96, og gjorde kommunikasjonen fra Krokemoa og Skolmerød til byen lettere. Ved Peder Bogens gate Ved Peder Bogens gate vokste det senere fram flere bedrifter, bl.a. Aksel Holmsen sølv- og emaljefabrikk, Sandefjord Margarinfabrikk og Leif Aasens orgelfabrikk.
Rundt 1850 ble det reist en del små «stuer» langs Laskenveien, etter hvert også ved Nygårdsveien. Det finnes også enkelte gamle sjømannsstuer og skipperhus i Bugården. Etter andre verdenskrig ble tyskerbrakkene i kommunen brukt til midlertidige leiligheter, men etter hvert ble det bygget «finskehus», rekkehus og blokker, bl.a. i området ved Peder Bogens gate, Shetlandsgata og Solbakkeveien. Senere skjøt boligbyggingen fart, først ved Nygårdsveien og nord for «Gamle Stadion», senere på Bugårdstoppen og Karisletta, vest for Sportsveien, i Grønåsen og i Silleåsen. Kapteinsløkka forteller sannsynligvis at løkka i sin tid ble brukt til ekserserplass for soldater, ledet av en kaptein. Karisletta lå opprinnelig der Storstadion i Bugårdsparken nå ligger, var et populært utfartssted for skolebarn, og ble også benyttet som fotballløkke. Grønåsen har navn etter Grønslekten, mens Silleåsen er oppkalt etter gårdbruker Kristoffer Hansens kone, Sille Torgersdatter.
Sandefjord Stadion («Gamle Stadion») ovenfor Bugårdsbrua sto ferdig i 1925, med den første gressbanen i Vestfold. STIF hadde 25 års jubileum og arrangerte turnstevne allerede i mai, men den offisielle åpningen fant sted 14. juni, med en fotballkampturnering, som ble vunnet av Sandefjord Ballklubb. Stadion var i mange år kommunens hovedanlegg for fotball, friidrett, turn og skøyter, eid og drevet av A/S Sandefjord Stadion, med Sandefjord kommune var hovedaksjonær og «Stadionklubbene» Ballklubben, STIF og skøyteklubben som delaksjonærer. De fleste forbinder nok stadion særlig med Ballklubben, som hadde sin storhetstid fra 1940-tallet til begynnelsen av 1960-tallet. Laget rykket opp i hovedserien i 1948, og var i cupfinalen i 1957 og 1959. Klubbens storhetstid falt sammen med Thorbjørn «Klippen» Svendsens glansdager. Han spilte 104 kamper som senterhalf på A-landslaget, der han var kaptein i mange år. Etter at Bugården idrettspark ble innviet i 1972, flyttet klubbene aktiviteten dit.
Allerede i 1940 avtalte Sandefjord og Sandar kommuner å skaffe nye lokaler til yrkesskolen og Den høyere skole. Krigen stoppet prosjektet, men tok det opp igjen rett etter krigen, og en ble enig om å bygge skolene på felles tomt. Yrkesskolen ble innviet først, i 1957, Den høyer skole i 1959. I dag har Sandefjord videregående skole vokst til landets største. Lenger oppe, på vestsiden av Bugårdsparken, ligger Bugården ungdomsskole, innviet i 1971, som er en av 4 ungdomsskoler i Sandefjord. Skolen er helrenovert de seneste årene.
Kolonihaven ble opprettet i 1953, med små hytter og parseller der innbyggere kunne dyrke poteter, grønnsaker og frukt. Etter hvert økte levestandarden og interessen falt, men har tatt seg opp igjen i senere år. Nå er mange hytter pusset opp og aktiviteten stor.
Vannet fra Bugårsdammen renner ut under Krokemoveien, til Virikdammen, og fortsetter så gjennom Virikbekken og Marumområdet. Ved Virikdammen forteller funn av stein- og flintredskaper, gravrøyser og helleristninger om svært gamle bosettinger. I nyere tid lå det en «foss» i enden av Virikdammen, og drev både sag og bekkekvern. Da vannverket i Bugården ble anlagt sent på 1800-tallet, gikk eieren av Virik gård til sak mot Sandefjord Kommune, fordi vannverket tappet dammen for vann. Etter at sag- og kverndriften opphørte, ble området brukt til andre aktiviteter, bl.a. ble dammen brukt som skøytebane. I 1971 eksproprierte kommunen 30 dekar. På 1990-tallet ville kommunen sanere avløpssystemet i Bugården for å hindre at urenset kloakk rant ut i Virik-bekken, som også var den mest truede gytebekken for sjøørret i Vestfold. For å få dammen og bekken til å fungere som fordrøyningsbasseng, forebygge oversvømmelse av dyrket mark fordi flomvann fosset nedover mot Hemskilen, og samtidig få tilbake sjøørreten i bekken, ble bekken fra Bugårdsammen igjen ført innom dammen, og en del av dammen ble gjort dypere, for å rense vannet, før det slapp ut i Virikbekken. I dag er dammen et attraktivt våtmarksområde, og området er opparbeidede med stier og klopper som gjør det lett tilgjengelig fra Krokemoveien, og gir mulighet for fredelige vandringer i en mangfoldig flora og fauna.
Bugården kirke ble innviet i desember 1980. Etter krigen vokste Krokemoa, Nygård og Bugården til en sammenhengende bebyggelse av rekkehus, blokker og eneboliger, og gjorde det naturlig å skille ut området som egen menighet, i 1972. Bugården menighet omfattet skolekretsene Furustad, Haukerød og Krokemoa. I 1973 ble Odd Bjørnsen ansatt som sokneprest, menigheten fikk egen kirkeforening, det ble startet et omfattende barne- og ungdomsarbeid, og gudstjenester ble holdt hver søndag, vekselvis på Krokemoa skole, Haukerød skole og Furustad Misjonshus, og på kirketomta. Sju år senere, sto den nye arbeidskirken i Bugården ferdig, og ble vigslet 14. desember 1980.
Kilder: Berg, Lorens: Sandeherred, 1918; Møller, Vilhelm: Sandar, bind I, II og III, 1978, 1980 og 1985; Olstad, Finn: Sandefjords historie , bind II, 1997; Davidsen, Roger: Et sted i Sandefjord, 2010?; Sandefjords Blads jubileumsnummer: Daglig nytt fra 100 årganger, 1961.
Wikipedia.org; Skoleporten.udir.no; Slektsdata.no; Setlo, Finn: Virikdammen, Kulturminner, Sandar Historielag, 2003; Digitalmuseet.no
-
Bugårdsområdet sett fra syd. I nedre bildekant, rett ovenfor Bugårdsbrua, tar Krokeomveien av Xtil venstre/på vestre side av «Gamle Stadion», mens Laskenveien tar av til høyre. Til venstre for stadion ligger Sandar yrkesskole og Den høyere skole. Bak skolene, i venstre bildekant, ligger kolonihagen. Ovenfor stadion ses blokkene på Kapteinsløkka, bak dem Bugårdsdammen og i høyre bildekant Grønåsen. Vannet fra Bugårdsdammen renner under Krokemoveien, ned til Virikdammen og Virikbekken, på venstre side av veien.
Foto: Akselsen, Olaf
År: Ca1975
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Flyfoto av Bugården og Krokemoa, tatt fra øst. Midt i bildet ligger Storstadion i Bugårdsparken, med Jotunhallen og treningsfeltet i forgrunnen. Til høyre bak stadion ligger Bugården ungdomsskole, blokka i Sportsveien 35, og bak blokka tidligere Nygård marked. Til venstre for blokka ses atriumhusene mellom Sportsveien og Sprintveien. I venstre halvdel av bildet, bak stadion, ses blokkene mellom Sportsveien, Stafettveien og Hekkeløpveien. Blokka nærmest, på hjørnet Sportsveien/Stafettveien (Stafettveien 1) var den første bygningen i området. Der de 8 blokkene ligger, var det tidligere en vakker løvskog, i hovedsak bjørk.
Foto: Akselsen, Olaf
År: Ca1975
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Sør-østre del av Bugården med Peder Bogens gate (diagonalt opp fra venstre bildekant til Laskenveien), Shetlandsgata (opp midt i bildet), og Solbakkeveien (opp parallelt med Shetlandsgata, til høyre i bildet). Dette området ble bygd ut med såkalte «finskehus» og 4 murblokker ved Peder Bogens gate og Syd Georgia-gata på 1950-tallet. Ved Peder Bogens gate ligger flere bedrifter, bl.a. Aksel Holmsen sølv- og emaljefabrikk (i dag, i 2021, holder Frimurerlosjen til i samme bygning) og Sandefjord Margarinfabrikk, begge nedenfor Klaveness-låven. Bak i bildet ser vi Gamle Stadion, i høyre bildekant, med Sandar yrkesskole og Den høyere skole på motsatt side av Krokemoaveien. I enden av Solbakkeveien ligger Botne-gården, som tilhørte Tor Botne jr.
Foto: Jacobsen, Fridtjof
År: 1962
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Flyfoto av området «ovenfor» Bugårdsparken, med Nygårdsveien i forgrunnen og «Gamle Travbanen» lenger bak. Til venstre i bildet, ved Nygårdsveien, ser vi drivhusene ved Bergs gartneri, og bak i bildet er Storstadion i Bugårdsparken under opparbeidelse. Travselskapet kjøpte arealene til travbanen av Tore Botne i 1946. Banen ble stort sett brukt til trening, men ett løp ble arrangert her andre lørdag i januar hvert år, Jørgen Jahres Pokalløp. I 1970 ble travbanen lagt ned. I dag er banen en del av Bugårdsparken. En del av banen brukes nå til sprangridnings-stevner o.l., mens resten brukes av Sandefjord Bueskytterklubb.
Foto: Jacobsen, Fridtjof
År: 1962
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet viser et av de eldste hus i Bugården. Huset lå ved Nygårdsveien, mellom dagens Sillåsveien og krysset Nygårdsveien/Bugårdsveien. Det tilhørte i mange år Hans Olsen, som arbeiet på Framnæs Mek. Verksted fra 1908 til 1954. Her bodde også sønnen, Gunnar Olsen, i mange år. Mange vil fortsatt huske Gunnar som «hjlepe-vaktmester» ved svømmestadion i Bugårdsparken. Senere flyttet han til Vidaråsen landsby i Andebu.
År: Ca1950
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet er en gjengivelse av kunstmaler Wilhelm Wetlesens maleri av Bugården, den gamle storgården ved Bugårdsbrua, som vi fra siste halvdel av 1900-tallet kjenner som Klaveness-gården. Gården ble skilt ut fra det store Bugårdsgodset på 1700-tallet. I 1875 ble gården overtatt av Mathias Borge, som ofte ble kalt «Borge i Bugården». Hovedbygningen, som her ses fra nåværende Krokemoaveien, hadde da to fulle etasjer. Borge rev hovedbygningen I 1912, og erstattet den med nytt hovedbygg.
Foto: Wetlesen, Wilhelm
År: Ca1910
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Einar Klaveness overtok i 1933 gården rett ovenfor Bugårdsbrua, senere kjent som Klaveness-gården. Klaveness la ut store områder til jorder og kulturbeite, bygde om hovedbygget og fikk bygd nytt, stort uthus, hadde en stor besetning av storfe, griser og hester, og drev eget butikkutsalg av melk, fløte og ost. Bildet er tatt ca. 5 år senere. Til høyre ligger hovedbygget, etter ombyggingen. Til venstre ser vi det nye uthuset, der han også hadde utsalget av melk og melkeprodukter. Uthuset brant senere ned i 1945.
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
17. juli 1945 brøt det ut brann i den store uthusbygningen ved Klavenessgården. Dette skjedde kort tid etter frigjøringen, mens tyske soldater som var krigsfanger, fortsatt var innkvartert i brakkene på Kapteinsløkka. En del av de tyske soldater ble utkommandert til å delta i slukkingen. Bildet viser bevæpnede soldater fra hjemmefront, som vokter de tyske soldatene.
År: 1945
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Einar Klaveness kjøpte gården ovenfor Bugårdsbrua i 1933. Han la ut store områder til jorder og kulturbeite, bygde om hovedbygget og bygde nytt, stort uthus. Han hadde også en stor besetning av storfe, griser og hester, og drev i tillegg eget butikkutsalg av melk, fløte og ost. I 1947 avsto gården store arealer til Bugårdsparken. Snart etter ble husdyrholdet avviklet. Etter hvert ble resten av jorda også solgt, til yrkesskolen, gymnaset og kolonihagen, og til boligbygging i Grønåsen, og dermed opphørte gårdsdriften.
År: 1945
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Da det 17. juli 1945 brøt ut brann i uthusbygningen ved Klavenessgården ved Bugårdsbrua, ble tyske soldater, som var innkvartert som krigsfanger i brakkene på Kapteinsløkka, utkommandert til å delta i slukningsarbeidet, sammen med brannvesenet. De tyske soldatene ble bevoktning av bevæpnede soldater fra hjemmefronten. Brakkene ses øverst til venstre i bildet, ovenfor Gamle Stadion. Uthuset likevel helt ned, men ny, stor bygning ble bygget opp igjen. I 1947 avsto imidlertid gården store arealer til Bugårdsparken og husdyrholdet ved gården ble avviklet. Kort tid etter, overtok Sandefjord kommune uthusbygningen. Tidlig på 1950-tallet ble bygningen ominnredet til fabrikklokaler, senere ble den i mange år disponert av parkvesenet.
År: 1945
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet viser den gamle Botnegården nederst i Laskenveien. På 1700-tallet ble det skilt ut én gård i dette området, fra det store Bugårdsgodset. Her etablerte Thor Klaveness seg i 1793. Han var både gårdbruker, lensmann, skipsreder og verftseier. I 1863 ble gården delt i to. Den ene gården, som vi ser på bildet, ble overtatt av Tore Botne i 1910. I 1940 beslagla tyskerne Kapteinløkka, der de bygde brakker for soldater og hester. Etter krigen disponerte av Sandar kommune brakkene til familieboliger, før området ble solgt og bebygd med blokker, rekkehus og eneboliger. I 1964 var gården redusert til bare 10 dekar og gårdsdriften var avviklet. (Den andre gården ble kraftig redusert allerede før førte verdenskrig. I 1922 avsto gården arealer til «Gamle Stadion», etter andre verdenskrig også arealer til tomter ved Nygårdsveien, til «Gamle Travbanen», Bergs gartneri ved Nygårdsveien, og til boligtomter på «Bugårdstoppen», «Karisletta» og vest for Sportsveien. Dermed opphørte også denne gården.)
År: Ca1975
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Øverst fra venstre:
Rekke 1: Arne Reime. Asbjørn Monsen. Arne Nilsen. Trygve Skahjem. Bjarne Fossengen (lærer, rørlegger). Arne Dahl. Arne Wike. Roar Delbak.
Rekke 2 : Abraham Hallenstvedt. Gunnar Sunbøe. Frank Normann Nilsen. Knut W. Edvartsen. Eigil Lindhjem. Knut Bergan. H. Østby (lærer. Mek.A). Ragnar Sollie. Oddvar Larsen. Bjørn Guthu. Kjell Hasaas. John Olaf Larsen. Per Kjær.
Rekke 3 : Erling Torgersen. Jan Fikse. Odd Jørgensen. Reidar W. Gade. Richard Brun. Thorbjørn Westrum. H.V. Hansen (lærer. Mek.B). Arne Kristoffersen. Odd Normann Hansen. Nils Jørgen Skjelbred. Bjørn Halvorsen. Jan Yngvar Andersen. Svein A. Jørgensen.
Rekke 4 : Oddvar Frednes. Eigil Andreassen. Roar Martinsen. Otto Ågesen. Nils Yggeseth (lærer. Snekker). Oddvar Bonden. Thor Willy Stebeck. Kåre Engebretsen. Rolf Holt Andersen. Rolf Wang Fevang. Dag Smitt. Jan Hansen.
Rekke 5 : Berith Andersen. Gerd Larsen. Synnøve Hansen. Dagmar Becke. Kari Gabrielsen. Ingrid Melsom. Turid Schultzen. Odd Gjelstad (lærer. Maler). Jan Davidsen. Per Rolf Kjæmperud. Per Osaland. Oskar Rugås. Anton J. Haugen.
Rekke 6: Sølvi Monsen. Solveig Børresen. Gerd Iversen. Grethe Herdis Thorvaldsen. Liv Unni Rekstad. Anne Marie Borge. Liv Trydal (lærer. Søm). Thordis Smedsrud. Gunhild Karlsen. Alfhild Johannessen. Elfrida Berge. Åshild Hunskaar. Reidun Johannesen.
Rekke 7: Inger Tange Andersen. Ester Hasle. Inger Næss. Berith Andersen. Anne Marie Thoresen. Reidun Strand. Olaug Stafsberg (lærer. Husstell). Solveig Jørgensen. Lina Skoli. Eva Johansen. Bodil Andresen. Sonja Hermansen. Ikke tilstede ved fotograferingen: William Gilbu (bestyrer). Anne Lise Ringdal.År: 1952
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet er tatt i 1920 og viser framhuset på Botnegården, bygget i 1915-1916, med låven bak til venstre. Tore Botne overtok den tidligere lensmannsgården i 1910, og eide denne da bildet ble tatt. Gården i bakgrunnen, til høyre, er Øvre Lunden, på østsiden av Moveien, under Mokollen. På denne tiden var det atskillig mindre bebyggelse enn i dag, og derfor også bedre utsikt.
År: 1920
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Utsikt fra Botnegården nederst i Laskenveien, i 1941. Jordene i forgrunnen, sør for gården, er senere bebygd med boliger. Den store bygningen midt på bildet bak, er Speiderhuset, rett nedenfor jernbanelinja, ved dagens Halvdan Svartes gate. Rekken av mennesker nederst på jordet, er unge tyske soldater som driver sikteøvelser og skytetrening med tre-propper, mot blinken i forgrunnen, til venstre ved stakitten. Tore Botne kunne fortelle at jordet også ble brukt til øvelser i spredt orden og framrykking under ild (også dette med bruk av tre-propper), for rekrutter som senere skulle settes inn andre steder, bl.a. på Østfronten.
Foto: Botne, Tore
År: 1941
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
På 1700-tallet ble en gård nederst i Laskenveien skilt ut fra det store Bugårdsgodset. Her etablerte Thor Klaveness seg i 1793. Han var både gårdbruker, lensmann, skipsreder og verftseier. I 1863 ble gården delt i to. Gården vi ser på bildet, er Rove-gården, som lå mellom krysset Laskenveien/Nygårdsveien og Gamle Stadion. Her etablerte skipper Theodor Rove seg først på 1900-tallet. På bildet ser vi Theodor Rove, som holder hesten, mens hans kone, Laura Sofie, står foran kua midt i bildet.
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet er tatt på Rove-gården, som lå mellom krysset Laskenveien/Nygårdsveien og Gamle Stadion. Gutten til venstre, som de holder hesten, er Theodor Rove jf., senere mangeårig lektor på Sandefjord handelsgymnas. Til høyre broren Sverre, som gir folen sukkerbiter.
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bugårdsbrua ble bygd da jernbanelinja ble anlagt rundt 1880. Senere ble brua utvidet da Vestfoldbanen ble gjort bredsporet i 1949. Etter at brua ble bygget, ble det reist flere små murhus ved brua, av mange også kalt «stuer». Litt lenger nede, ca. 50 meter vest for nåværende inngangsparti til Ekeberg gravlund, lå teglverket «Stein Teglverk». De små murhusene ble bygget av arbeidere ved verket, med murstein de selv produserte.
Foto: Ankersen, Vidar
År: 2020
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bugårdsbrua ble bygd da jernbanelinja ble anlagt rundt 1880. Senere ble brua utvidet i da Vestfoldbanen ble gjort bredsporet i 1949. Etter at brua ble bygget, ble det reist flere små murhus ved brua, av mange også kalt «stuer». . Litt lenger nede, ca. 50 meter vest for nåværende inngangsparti til Ekeberg gravlund, lå teglverket «Stein Teglverk». De små murhusene ble bygget av arbeidere ved verket, med murstein de selv produserte.
Foto: Ankersen, Vidar
År: 2020
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Flyfoto som viser Grønåsen, til venstre. Midt i bildet, i «forlengelsen» av Grønåsen, mot Nygårdsveien, ligger Silleåsen, og i forkant til høyre ser vi blokker og rekkehus på Kapteinløkka. Veien til høyre, som går rett opp fra Grønåsveien til Nygårdsveien, er Buengveien. Grønåsen ble skilt ut fra Klaveness-gården nede ved Bugårdsbrua i 1965, mens Silleåsen ble skilt ut fra Botnegården, nederst i Laskenveien, også det på 1960-tallet. Grønåsen er for øvrig «oppkalt» etter Hans Grøn, som eide området på 1800-tallet, mens Silleåsen har fått navn etter Sille Torgersdatter, gift med gårdbruker Kristoffer Hansens kone, som i sin tid eide området.
Foto: Akselsen, Olaf
År: Ca1975
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
1. rekke fra v.: Husstell: Alfhild Gjerstad, Bodil Pindsle, Unni Andersen, Ingrid Bergan, Kirsten Fritzner Olsen, Sigrun Olsen, Ellen Jensen, Turid Lohne, Bente Peterson, Borghild Schwaiger, kontorassistent Solveig I. Johansen, rektor William Gilbu, teorilærer Enok Kronstad, Frisør: Åse Jorunn Johansen, Anne Lise Alfheim Knutsen, Laila Pedersen, Gerd Haugerud, Gerd Sørlie, Turid Sanne, Berit Larsen, Elisabeth Andersen, Berit Kjølner, Karin Røed, Bjørg Kragh, lærerinne.
2. rekke fra v.: Søm: Bjørg Thorsteinsen, Astrid Winnem, Inger Kleppan, Viola Hagen, Unni Gro Gustavsen, Inger Lisbeth Axelsen, Kari Gro Hansen, Bodil Kjelsrud, Solveig Abrahamsen, Åshild Kittelsen, Aud Jørgensen, Bjørg Slåtten, Ingrid Hynne, Berit Hansen, Ellen Sæther, Gerd Johanne Dahl, Inga Trydal, lærerinne, Reidun Hoffstad, lærerinne.
3. rekke fra v.: Snekkere: Yggeseth, lærer, Willy Andersen, Gunnar Prytz, Erik Bøe, Hans PetterWang, Magnar Hansen, Stein Haldorsen, Arne Orerød, Steinar Olsen, Roar Unneberg, Hans Th. Skjelbred, Bjørn Kjønnø, Knut Oustorp, Tom L. Larsen, Malere: Tore Børnick, Einar M. Svanberg, Øystein M. Svendsen, Gunnar Fr. Olsen, Reidar Karlsen, Bjørn K. Skalleberg, Ole Fr. Olsen, Ole Algreen, Gjelstad, lærer, Olaussen, vaktmester.
4. rekke fra v.: Mekaniker A: Ole Løyte, lærer, Arne Ragnar Eriksen, Rolf Normann Grønn, Per Olaf Hoff, Lajos Cserniczky, Asbjørn Berge, Arne Hansen, Anders Fogstad, Roar Hagstrøm, Tore-Johan Finvik, Per Chr. Johannessen, Elektriker: Hans E. Lie, Fred R. Jørgensen, Bjørn S. Vestly, Per Skjærven, Thorbjørn Sørensen, Sverre Sulesund, Kåre Hvarnes, Arne Ljøsterød, Kjell R. Jacobsen, Per Ludv. Andersen, Kåre Johansen, Hans Chr. Skorge, G. Nilsen, lærer, Asp A: Haugen, lærer, Magne Ivar Bendiksen, Kjell Bjerke, Håkon Halvorsen, Harald Holtan, Tor-Kjell Ellefsen, Kolbjørn Helle, Sven Erik Elstad, John Stensrud, Odd Frimann Koren, Birger Solberg, Øystein Sørbu, Tore H. Nilsen, Ragnar Kristiansen, Per Tangen, Per Arne Sivertsen, Halvor Jenssen, Jan G. Christiansen, Einar E. Henriksen, Kristian Saugerud, Stenersen, lærer, Uldal, lærer.
5. rekke fra v.: Mekaniker B: O. S. Bjerkseth, lærer, Jan Eigil Andersen, Sverre O. Jenssen, Arne Larsen, Reidar Andersen, Per-Arne Nilsen, Svein Aasland, Jan Erik Nicolaysen, Jan Davidsen, Harald Jensen, Odd Røed, Knut Nilsson, Svein Ivar Hansen. Mekaniker C: Svein Ramberg, Nils Rå, Karl-Einar Rom, Tore Jørgensen (lavere, benken foran), Arne Kristiansen, Harald Tamnes, Kjell M. Nerlie, Arne G. Revfem, Eivind Johansen, Harald Jørgensen, Kåre Nilsen, Haldor V. Hansen, lærer.År: 1960
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Klassebilde Elektro: Alle rekker sett fra venstre:
I. rekke: Roar Hagstrøm, Lajos Csernitzky (Frank Dugbø), Faglærer: Gunnar Nilsen, Per Krogstud, Gunnar Edvin Myrsve
2. rekke: Thorbjørn Hvarnes, Per Webjørn Lie, Egil Roar Larsen, John Roar Fevang, Lars Horntvedt, Helge Oddvar Rove, Rolf Willy Eriksen, Oddvar Brown
År: 1961
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
På vestsiden av Krokemoaveien ligger Sandar Yrkesskole, lengst ned mot jernbanelinja. Ovenfor ligger Den høyere skole (realskolen og gymnaset), som fortsatt var under bygging da bildet ble tatt. På hitsiden av Krokemoveien ser vi fire av tyskerbrakkene på Kapteinløkka, til høyre, Sandefjord Stadion (Gamle Stadion), i midten, og lenger ned, i venstre bildekant, Klaveness-låven. Allerede i 1940 avtalte Sandar og Sandefjord kommuner å skaffe nye lokaler til de to skolene, men krigen satte en stopper for prosjektet. Etter krigen ble planene tatt opp igjen, og de to kommunene ble enig om å bygge skolene på felles tomt, skilt ut fra Klaveness-gården. Yrkesskolen ble innviet først, i 1957, mens Den høyer skole sto ferdig i 1959.
År: 1957
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Det ble etter hvert mange elever på den nye yrkesskolen og høyere skole. De fleste syklet, hele året, og syklene sto parkert i «lang, lang rekke» langs gjerdet ut mot Krokemoveien. Dette var nok før skolebussenes tid. Til høyre bak i bildet, ser vi også noen mopeder og scootere.
År: 1961
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Fra venstre:
1. rekke .: Søm: Sigrid Aas, Erny Turid Nakim, Berit Hansen, Bjørg Slaatten, Astrid Winnem, Solveig Fitje, Unni Gro Gustavsen, Sisel Rolfsen, Bjørg Hansen. Frisør: Ellen-Johanne Halvorsen, Else Lill Mandel, Anne Birgitte Gurrik, Hildegunn Hatlestad, Kari Foss, Anne-Lise Rulnes, Jorunn Sivås, Wera Johannessen, Turid Kjos Hansen, Berit Martinsen, Kari Knutsen, Lill Hybner, Marianne Hagen, Inger Lise Larsen, Ingrid Lervold, Britt Borgen, kontorassistent Solveig Johansen.
2. rekke.: Vaktmester J. B. Olaussen, lærer Inga Trydal. Søm: Hjørdis Veslemøy Nilsen, Marit Hansen, Solveig Horntvedt, Gunnvor Anderssen, Else Marie Gillebo, Ingeborg Hem, Julianne Grønnerød, Liv Ingebjørg Tolnes, Berit Hagen, Main Ingvild Hansen, Berit Haugland, Rigmor Gjerstad, lærer Reidun Rickter Hoffstad, lærer Kåre Revfem, lærer Erland Erlandsen, lærer Oddvar Bjerkseth, lærer Oddbjørg Mjaaland. Søm: Turid Halvorsen, Eva Pettersen, Wenche Hvitstein, Solveig Larsen, Synnøve Marthinsen, Karin Olafsen, Anne Lise Ulfsten, Bjørg Gårdsø, Rita Jentoft. Frisør: Liv Nikolaysen, Reidun Øvrum, Anne-Marie Oxholm, lærer Elle Vinje Larsen, lærer Wenche Walnum.
3. rekke : Snekker: Ragnar Bruserud, Tore Borlaug, Alf Johan Andersen, Magnar Hansen, Helge Riverud, Steinar Olsen, Håkon Pettersen, Alf Bjørge Mathisen, Håkon Steinert, Knut Oustorp, lærer Nils Yggeseth, lærer Gudmund Uldal, lærer Enok Kronstad, lærer Ole Løyte, lærer Gunnar Nilsen. Elektr.: Bjørn Ivar Larsen, Tom Trygve Olsen, Tor Wallestad, Jan-Erik Hansen, Oddvar Undseth, Arvid Hjelmeland, Svein Aasland, Odd Lea. Frisør: Hilde Bjørg Lomme, Ragnhild Hoff, Berit Bjørnø.
4. rekke.: 1-lærer Haldor Vik Hansen. Snekker: Hans J. Gether. Mek. C: Thor Svinterud, Jan Øystein Sørensen, Leif Jonny Jensen, Rolf G. Andersen, Sverre Skjelbred, Jan Otto Kristiansen, Einar Kristensen, Thor Arne Vestly, Roy Tandberg, Egil Roar Larsen, Trond Sverre Aafos. Mek. B: Helge Gavelstad, Tor-Jørgen Gustavsen, Gunnar Hansen, Bjørn Hasås, Knut Hegdahl, Knut Gulbrandsen, Ole Reidar Johansen, Lars Horntvedt, Finn Carl Grünert. Elektr.: Per Arne Olsen, Odd Røed, Anders Kristoffersen, Arne Glenna. Frisør: Jan-Erik Carlsen, Tor Vestli.
5. rekke : Einar Fevang, Rolf Røbergehagen, Jan Henning Tørresen, Bjarne Årskog, Hans Karl Tandberg, Gunnar Johannessen, Peder Stikholmen, Ragnar Strøm Iversen. Mek. A: Rolf H. Christensen, Magne Karlsen, Odd Øyvind Andersen, Per Arne Abrahamsen, Tor Brauti, Arne Roald Dahl, Jan Bonden, Gunnar Bergan, Levente Baranyl. Mek. D: Odd Falkhaugen, Odd Chr. Viken, Tor Ingebrigtsen, Åge Fred Gram, Gunnar Strøm Jørgensen, Egil Barth, Svein Thorsen.
6. rekke.: Asp.: Arvid Geier Larsen, Tore Olav Olsen, Karl Hem, Steinar Endrestad, Erik Rasmussen, Thor Gjelstad, Jan Karlsen, Frank Olav Eriksen, Bjørn Reppesgård, Ragnar Pettersen, Arne Willy Hansen, Einar Børnick, Arild Arnesen, Per Ludvig Gjerkin, Jan Erik Johannesen, Edgar Olsen, Odd Haugen, Harry Johan Solberg, Thore Naper, Knut Nordlien, Jan Erik Klavenes, Øystein Thorsteinsen, Anton Emil Sæthre, Arvid Olsen.Foto: Koloboff, Dimitri fotograf
År: 1961
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Klassebilde Elektro: Alle rekker sett fra venstre:
I. rekke: Yngvar Gjelstad, Arne Eggen, Einar Sør-Reime, Faglærer: Gunnar Nilsen, Eivind Haraldsen, Valter Ulnes, Svein Gunnar Haugen
2. rekke: Per Gunnar Hem, Tom Rilvåg (Hansen), Roar Gjelstad, Jan Erik Olsen, Terje Sør-Reime, Tore J. Salomonsen
År: 1962
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Klassebilde Elektro: Alle rekker sett fra venstre:
I. rekke: Svein Gudbj. Mathisen, Svein Arne Nilsen, Yngve Baar Olaussen, Rpar Reomjpødt Åedersem
2. rekke: Kåre Abraamsen, Erik Berggreen, Faglærer: Gunnar Nilsen, Harald Farmen, Henry Hansen, Ottar Horntvedt, Jan Johansen, Hans Kr. Kristiansen
År: 1964
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Ikke alt går etter planen, ei heller ved Sandar Yrkesskole. I 1968, midt i skoletiden, smalt det plutselig på Sandar Yrkesskole, da en skipsmotor eksploderte i diesemotor-laboratoriet. Eksplosjonen skyldtes varmgang i veivhuset, som førte til at diesgass ble antent. Fem elever og to lærere sto rundt motoren da den eksploderte. Heldigvis ble ingen skadet, men samtlige vindusruter i laboratoriet ble pulverisert av trykket.
År: 1968
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
På husstell-linja skulle elevene bl.a. lære hvordan en skal dekke et bord og hvordan forskjellige retter skal serveres. Bildet er tatt under den årvisse Yrkesskolens dag, i 1975, og viser Eva Kristiansen som serverer hummer til medelever; fra venstre Kristin Hem, Ragnhild Sundby, Åse Midttun, Anne Sørensen og Beate Berner Berntsen.
År: 1975
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Tegneassisten-linja var populær på 1970-tallet. Her ser vi Bente Westby holde på med å tegne tegneutkast til en villa, mens besøkende følger interessert med; foran Aashild Johannessen til venstre og Tom Agbo, bak fra venstre Odd Jahnsen, Jan Killi, Jeng Petter Mathisen og Tom Andersen.
År: 1975
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
HUSSTELL 1980
På 1970- og 80-tallet var ost og kjeks populært som hygge- og festmat i mange hjem. I 1980 fikk elevene på husstell-linja ved Sandar Yrkesskole en storslått gave med råvarer fra Meierienes Salgssentral, som gjorde at elevene kunne boltre seg i anretning av et stort ostebord. Elevene er fra venstre rundt bordet: Jon Atle Andresen, Lisa Beate Nordli, Eva Bakken, Susann Holand, Reidun Berntsen, Hanne Torill Olafsen, Eivind Andersen og Arne Rove.
År: 1980
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
I 1940 beslagla tyskerne 30 dekar av Tor J. Botnes eiendom, og 16 dekar av Einar Klavenes eiendom, i Bugården. På det området som nå kalles Kapteinløkka, bygde de 16 brakker, der ca. 500 tyske soldater ble innkvartert, i tillegg til staller for et stort antall hester. Området der Bugårdsparken nå ligger, ble brukt som øvelsesområde. Etter at Tyskland kapitulerte, ble leiren brukt som oppsamlingssted for mer enn 2.000 tyske krigsfanger. Deretter disponerte Sandar kommune brakkene til midlertidige boliger. Kommunen brukte også en del som lagerplass, slik dette bildet fra 1957 viser. På motsatt side av Krokemoaveien ses bygningskroppen for Den høyere skole, som ble tatt i bruk to år senere.
År: 1957
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Tyskerbrakkene på Kapteinløkka ble stående i mange år etter krigen. De ble først brukt som oppsamlingssted for mer enn 2.000 tyske krigsfanger. Senere disponerte Sandar kommune brakkene til midlertidige familieboliger, før brakkene ble revet og området bebygd med blokker, rekkehus og eneboliger. På dette bildet, tatt i 1964, ser vi noen av brakkene rett ovenfor Gamle Stadion, men også noe av bebyggelsen som har kommet opp i bakgrunnen. Bildet er tatt fra 2. eller 3. etasje i Den høyere skole. Syklene og mopedene i forgrunnen tilhører elever ved skolen, kanskje også noen av lærerne. Navnet Kapteinløkka antas for øvrig å fortelle at området i sin tid ble brukt til ekserserplass for norske soldater, ledet av en kaptein.
År: 1964
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Etter krigen vokste bebyggelsen på Krokemoa, Nygård og Bugården til en sammenhengende bebyggelse av rekkehus, blokker og eneboliger. Dette gjorde det naturlig å skille ut området som egen menighet, i 1972. Bugården menighet omfattet skolekretsene Furustad, Haukerød og Krokemoa. I 1973 ble Odd Bjørnsen ansatt som sokneprest, menigheten fikk egen kirkeforening, det ble startet et omfattende barne- og ungdomsarbeid, og gudstjenester ble holdt hver søndag, vekselvis på Krokemoa skole, Haukerød skole og Furustad Misjonshus, og på kirketomta. Sju år senere, sto den nye arbeidskirken i Bugården ferdig, og ble vigslet 14. desember 1980.
År: 1979
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bugården kirke ble innviet i desember 1980. På bildet ser vi sentrale medarbeidere i menigheten, både ansatte og frivillige i kirkeforening o.a. funksjoner.
Bak fra venstre: Sverre Rove, kirketjener Eivind Thrana, Roar Tollnes, Bjørn Larsen, Finn Skoli, Arne Steen-Paulsen, og på skrå foran: Anny Sørensen, Bjørg Evensen, Elisabeth Jørgensen, Svein Evensen og organist Arnfinn Nedland. Foran: Helen Stensholt, Gerd Fuglevik, Inger Johanne Bjørvik, Inger Tollnes, res. Kap. Svein Byholt, Wenche Byholt, Aud Bjørnsen og sokneprest Odd Bjørnsen. Dessuten barna til Byholt, Evensen og Nedland.
Foto: Møller, Vilhelm: Sandar, bind 2, 1980
År: 1981
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Sandefjord Stadion, i dag «Gamle Stadion», ble formelt åpnet 14. juni 1925. I forbindelse med åpningen, ble det også avviklet en liten «fotballturnering», på den første gressbanen i Vestfold. Først møttes Oslo-klubben Mercantile og Agnæs Forballklubb, en kamp som sistnevnte vant 3-1. Agnæs møtte deretter Sandefjord Ballklubb i finalen, som Ballklubben vant 1-0.
År: 1925
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Den ene av de to gårdene vi senere kjenner som Botnegården, avsto i 1922 arealer til bygging av Sandefjord Stadion, i dag kjent som Gamle Stadion, rett ovenfor Bugårdsbrua. Tre år senere sto stadion ferdig og ble formelt åpnet 14. juni 1925. Som bildet viser, lå stadion den gang i ganske så landlige omgivelser. Anlegget ble i mange 10-år kommunens hovedarena for idrett, inntil anleggene i Bugårdsparken sto ferdig.
År: 1925
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Sandefjord Ballklubbs lag ble kalt "svenskedødarne" etter flere seire over svenske lag 1946.
Bildet, som er fra 2. juli dette året, viser fra venstre Odd Martinsen, Øyvind Karlsen, Arvid Havnås, Knut Bugge, Paul Paulsen, den britiske treneren Eugen O'Callaghan som for anledningen var med og spilte, Harald Pedersen, Arne Borgersen, Thorbjørn Svendsen, Odd Gjertsen og Ole Juel Johannessen.
Kampen denne dagen var mot Eskilstuna-kameratene, og Ballklubben vant igjen.År: 1946
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
I Sandefjord Ballklubbs «storhetstid» var det mange som fulgte klubbens hjemmekamper, som her fra en kamp i 1949. Ikke alle kjøpte billett til selve stadion. Mange fulgte også kampene på avstand, fra områdene rundt stadon. Etter at det ble satt opp høye gjerder rundt stadion og områdene rundt ble bebygd med hus, ble dette vanskeligere. Da brukte mange muligheten til å sette syklene sine inntil gjerdene og stå på disse for å se over gjerdet, i hvert fall i første omgang. Når første omgang var omme, fikk publikum lov å komme inn gratis i pausen, og se kampen «innenfra».
Foto: Trogstad, Arvid Schau
År: 1949
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Sandefjord Stadion (i dag Gamle Stadion) var Sandefjord Ballklubbs hjemmebane fra stadion ble tatt i bruk i 1925 til klubben flyttet opp til den nye Storstadion i Bugårdsparken i 1972. I denne perioden, fra siste del av 1940-tallet til første del av 1960-tallet, var også klubbens storhetstid. Laget rykket opp i hovedserien i 1948, og var i cupfinalen både i 1957 og i 1959. Derfor var også publikumsbesøket på klubbens hjemmekamper stort, som dette bildet fra 1949 viser. St
Foto: Trogstad, Arvid Schau
År: 1949
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Da Sandefjord Ballklubb spilte semifinale mot Strømmen i 1957, var det ingen ting å si på verken publikumsoppslutningen eller publikums engasjement. Vi gjetter neppe mye feil om Ballklubben nettopp har scoret. Det ble for øvrig seier til Ballklubben, som tok seg videre til finalen.
Foto: Jacobsen, Fridtjof
År: 1957
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
I Sandefjord Ballklubbs «storhetstid» var det mange som fulgte klubbens hjemmekamper, som her fra en kamp i 1949. Den gang var det også mulig å se kampene uten å løse billett til selve stadion. Det var bl.a. «fin» utsikt fra skråningen nord for stadion, mellom dagens Buengveien og Eikåsveien. Senere, etter at boligbyggingen her skjøt fart, sto mange på Silleåsen for å se kampene, selv om avstanden da vel ble i største laget.
Foto: Trogstad, Arvid Schau
År: 1949
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Sandefjord Ballklubbs «storhetstid» strakte seg fra siste del av 1940-årene til begynnelsen av 1960-tallet. Publikum sluttet opp om klubbens hjemmekamper, kanskje spesielt i årene 1957 – 1959. Da var det som regel «stinn brakke» på hovedtribunen, som her fra en kamp mot Brann i 1957. Resultatet ble for øvrig 2-2.
Foto: Jacobsen, Fridtjof
År: 1957
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Sandefjord Stadion (Gamle Stadion) var i mange år kommunens hovedanlegg også for skøyter. Sandefjord Skøyteklubb (stiftet 1919) var dessuten en av «Stadionklubbene» og delaksjonær i Sandefjord Stadion AS. Først etter at anleggene i Bugårdsparken var ferdig tidlig på 1970-tallet, flyttet klubben aktivitetene sine dit. Bildet er tatt i 1935, og viser 400 meters banen islagt. Legg også merke til kaféen i bakgrunnen, som også fungerte som varmestue for løpere som hadde vært ute på isen en stund.
År: Ca1935
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Sandefjord Stadion (Gamle Stadion) var i mange år kommunens hovedarena for skøyteidrett, fram til anleggene i Bugårdsparken sto ferdig. I bakgrunnen ses Sandar Yrkesskole. Bildet er tatt under et skøytestevne, sannsynligvis en gang på 1960-tallet.
Foto: Fotograf Thorsen
År: Ca1965
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Sandefjord Stadion var i mange år kommunens hovedarena for skøyteidrett, og ble brukt ikke barXe til konkurranser, men også til trening, både for klubbens egne medlemmer og andre. Bildet er sannsynligvis tatt en gang på 1960-tallet.
Foto: Fotograf Thorsen
År: Ca1965
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Vannet fra Bugårdsdammen renner ut under Krokemoveien, til Virikdammen, og fortsetter så gjennom Virikbekken og Marumområdet. Tidligere lå den en «foss» i enden av dammen, og denne drev både sag og bekkekvern. Da vannverket i Bugården ble anlagt sent på 1800-tallet, gikk eieren av Virik gård til sak mot Sandefjord Kommune, fordi vannverket tappet dammen for vann. Etter at sag- og kverndriften opphørte, ble området brukt til andre aktiviteter, bl.a. ble dammen brukt som skøytebane. I dag er dammen et attraktivt våtmarksområde, og området er opparbeidede med stier og klopper som gjør det lett tilgjengelig fra Krokemoveien, og gir mulighet for fredelige vandringer i en mangfoldig flora og fauna.
Foto: Ankersen, Vidar
År: 2020
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
På 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet lå det en «foss» i enden av Virikdammen, og denne drev både sag og bekkekvern. Da vannverket i Bugården ble anlagt sent på 1800-tallet, gikk eieren av Virik gård til sak mot Sandefjord Kommune, fordi vannverket tappet dammen for vann. Etter at sag- og kverndriften opphørte, ble området brukt til andre aktiviteter, bl.a. ble dammen brukt som skøytebane.
Foto: Ankersen, Vidar
År: 2020
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
På 1990-tallet ville kommunen sanere avløpssystemet i Bugården, for å hindre at urenset kloakk rant ut i Virik-bekken, som også var den mest truede gytebekken for sjøørret i Vestfold. For å få dammen og bekken til å fungere som fordrøyningsbasseng, forebygge oversvømmelse av dyrket mark fordi flomvann fosset nedover mot Hemskilen, og samtidig få tilbake sjøørreten i bekken, ble bekken fra Bugårdsammen igjen ført innom dammen, og en del av dammen ble gjort dypere, for å rense vannet, før det slapp ut i Virikbekken. I dag er dammen et attraktivt våtmarksområde, og området er opparbeidede med stier og klopper som gjør det lett tilgjengelig fra Krokemoveien, og gir mulighet for fredelige vandringer i en mangfoldig flora og fauna.
Foto: Ankersen, Vidar
År: 2020
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Etter 2. verdenskrig startet ingeniør Leif Aasen en bedrift med produksjon av batterilamper, hvallamper og lanterner, før han gikk videre med å produsere elektroniske orgler. Bildet viser en av hans tidlige batterilamper. Lampa hadde plass til 3 store batterier, og kunne skrus av og på med en nøkkel under lampa. Nøkkelen henger på siden, sammen med to andre nøkler, som passer til låsen som sitter på. Lampen har innskripsjonen «LEIF ÅSEN - VOLT 4,5 TYPE LX 3 NR.109». Den var 53 cm høy, hadde en diameter på 21 cm, og var laget av metall.
Foto: Norsk Teknisk Museum
År: Ca1950
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
På 1950-tallet eksperimenterte Leif Aasen med et elektrisk piano og i 1964 begynte bedriften å produsere elektroniske orgler. Det første orgelet hadde ett klaviatur. Bildet viser et av disse første som ble produsert, som fikk navnet Luna, og hadde typebetegnelsen 64-A. Det var 27,7 cm høyt uten bein, 102,0 cm høyt med bein og 60 cm dypt. Prisen var 3.300 kroner. Orgelet ble først vist på Sandefjordsutstillingen i 1965.
Foto: Norsk Teknisk Museum
År: 1965
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Etter 2. verdenskrig startet ingeniør Leif Aasen en bedrift med produksjon av batterilamper, hvallamper og lanterner. På 1950-tallet eksperimenterte han også med et elektrisk piano og i 1964 begynte bedriften å produsere elektroniske orgler. Det første orgelet hadde ett klaviatur. Noen år senere startet produksjonen av en ny type orgel, med dobbelt klaviatur og rytmeboks. Fabrikken holdt til her, i Peder Bogens gate 10.
År: 1956
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
I 1964 begynte Leif Aasen å produsere elektriske orgler. Det første orgelet hadde ett klaviatur, og het «Luna». Senere samme 10-år begynte så produksjonen av et orgel med dobbelt klaviatur og rytmeboks. Dette orgelet fikk navnet Luna Gemeni 633. Det var 103,0 cm høyt uten oppslått notestativ, 122,0 cm med oppslått notestativ, 115,9 cm bredt nederst, og 64,8 cm dypt, og vekten var 84 kg. Orgelet ble først vist frem på Vestfoldutstillingen i Larvik i august 1970.
Foto: Norsk Teknisk Museum
År: 1970
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet viser disponent Einar Rønnestad ved den automatiske blandemaskinen i fabrikken. Rønnestad gikk for øvrig rett fra Sandefjord gymnas og inn i bedriften sammen med sin far Otto M. Rønnestad. På det meste produserte fabrikken nærmere 2 millioner kg margarin i året.
Foto: Emanuelsson, Søren
År: Ca1985
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Sandefjord Margarinfabrikk ble først etablert i bakgården i Kongensgate 24, med Einar Rønnestad som eier og driver. Midt på 1960-tallet flyttet bedriften inn i nye, moderne lokaler i Peder Bogens gate 4, se bygningen på bildet. I bakgården ses seilflyet til Einar Rønnestad. På slutten av 1980-tallet gikk fabrikken inn i Forenede Margarinfabrikker (Forma) på slutten av 1980-tallet.
Foto: Akselsen, Olaf
År: 1990
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
I Bugårdsområdet, som mange andre steder i Sandefjord, finnes fornminner som forteller om svært gamle bosettinger, bl.a. er det i området ved Virikdammen funnet stein- og flintredskaper, gravrøyser og helleristninger. Bildet er tatt ved svingen i Krokemoveien, med yrkesskolen og Den høyere skole i bakgrunnen. Her studerer fire lektorer ved Den høyere skole skålgroper og helleristninger på en liten fjellknatt, fra venstre Odd Thoresen, jens Albert Jensen, Nils Leopold Jensen og Vilhelm Møller.
År: 1956
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Reidar Johannessen (1903–1991) startet rutebilselskapet sitt 1. april 1942, da han kjøpte rutene Haukerød Ring, Skolmerød–Furustad, Haukerød–Klavenes og Haukerød–Fevang–Sørby, én buss og en tilhenger av Odd og Birger Gustavsen or 9.500 kroner. Bussen var en 1930-modell og hadde 19 seter. Den ble senere ombygget til kombinert buss/melkebil i 1948, før den til slutt ble hugget opp i 1951. Johannessen utvidet senere selskapet, først ved å kjøpe en brukt buss i 1943, kjøp av «Kvelde-ruta» fra Olav Næss i 1955, og etter hvert flere anskaffelser og utvidelser. Etter hvert kom også Johannessens sønner Gunnar, Finn og Ragnar med i driften. Tidlig på 1960-tallet hadde selskapet i alt 11 busser og 3 lastebiler for melketransport. På denne tiden dekket rutenettet nordover fra Sandefjord til Kvelde, vestover til Larvik og østover til Tønsberg.
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Denne 1939-modellen MAN-buss, 1939 modell med 26 seter, var under krigen i Finnmark og ble da benyttet bl.a. som rullende postkontor. Den hadde da vedovn inne i bussen og skorstein over taket. Reidar Johannessen overtok bussen i 1945, fra myndighetene som da hadde tatt den som krigsbytte.
År: 1946
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Reidar Johannessen stiftet i 1961 Auto-Center AS og oppførte i 1964 nytt verksted og garasjebygg i Peder Bogens gate, ved den nye Sandefjordsveien. Bygget inneholdt
verksted, garasje, bensinstasjon, administrasjon og utleie av 2. etasje, og hadde en grunnflate på 1.040 m2.
År: 1964
Kilde: sandefjordshistorie.no