Krokemoa ligger sør for Elgesem og Skolmerød ved Raveien, og møter i øst Pindsle og Lasken, i vest Furustad og Virik. Mot sør glir Krokemoa over i Bugården, uten klare grenser. Her definerer vi likevel områdene mellom jernbanelinja, Sportsveien, Ringveien og Nygårdsveien som Bugården, mens vi lar resten av området «sortere» under Krokemoa. I tillegg tar vi også med områdene ved Krokenveien mot Furustad.
Krokemoa var fra gammelt av dominert av gårdsdrift, boligområder o.a. næringsvirksomhet kom til atskillig senere. Gården på Grubbestad var opprinnelig et småbruk under Furustad Nordre, inntil Paul Halvorsen kjøpte den i 1865. Etter flere overdragelser, kjøpte Peder Kapstad gården i 1921, bygde om våningshuset, reiste nytt uthus, kjøpte en del tilleggsjord og «foredlet» jorda, før Bjarne Kapstad overtok gården i 1958. På Kroken var det rundt 1850 fire gårdsbruk. I 1892 ble to av disse slått sammen, mens de to andre etter hvert ble delt opp i flere bruk. Gården Sørby, vest for Krokemoveien, kan ha vært en del av én sammenhengende gård, som strakte seg fra nåværende Krokemoveien til Sørbyøyene ute i fjorden. I gammel tid tilhørte en part av gården kirken, mens en annen part var selveiergods. Fra 1672 ble Sørby langt under greven i Larvik og ble deretter overtatt av Treschow, før den ble selveiergård i 1836, da Christen Lorents Søresen på Nordby (ved Skiringssalsveien) kjøpte gården. I 1946 overtok Einar Hole den delen som ligger nær Krokemoaveien. I dag (2021) inngår store deler av Sørby i et stort, nytt boligområde, som er under utbygging, kalt «Sandefjord Hageby».
Krokemoveien fra Bugården til Skolmerød sto ferdig i 1896, etter at Sandar Sparebank hadde bevilget 500 kroner til veien i 1892. Med den ble forbindelsen med byen atskillig lettere for gårdbrukere o.a. på Krokemoa, men for de som bodde på Furustad, fikk veien liten betydning, ettersom det fortsatt ikke fantes noen skikkelig kjørevei mellom Furustad og Krokemoa. Det eneste som fantes, var en heller dårlig vei fra gårdene på Furustad, nordover mot Elgesem, kalt «Olleveien», etter ei olle ved Raveien. Barn fra Kroken og Krokemoa gikk på Furustad skole, og måtte fortsatt ta seg fram gjennom skogen og over åpen mark, dels på den såkalte «Kjerkeveien», som ennå kan sees i terrenget vest for Krokenveien. Først da Krokenveien ble åpnet i 1922, ble forbindelsen bedre. Da forfalt etter hvert også de gamle gårds- og bygdeveiene fra Furustad til Raveien. Da Krokemoveien sto ferdig, ble området også mer attraktivt for boligbygging. De første boligene kom langs veien, men etter krigen kom også finskehus, senere også flere rekkehus, på vestsiden av veien. Fra 1960-årene vokste det så fram eneboliger, rekkehus og blokker, både mellom Krokemoaveien og Bugårdsparken, og i området der Krokemoa skole nå ligger. I denne perioden fikk Krokemoa også eget samvirkelag (1961), i dag (2021) Ekstra Krokemoa. En stund ble det også arbeidet med planer om en bensinstasjon ved siden av samvirkelaget, men disse planene ble aldri realisert. Derimot ble det på 1970-tallet etablert et eget poståpneri i tilknytning til samvirkelaget. Boligbyggingen på Krokenskogen kom først på 1990-tallet.
Med økt boligbygging og befolkning økte også behovet for skolekapasitet. De skolene som fantes i nærheten, hadde ikke kapasitet til å «ta unna» de nye barnekullene, og kommunen valgte derfor å bygge Krokemoa skole, som startet opp høsten 1966, med 9 klasser. Pga. fortsatt boligbyggingen vokste skolen raskt. I 1971 kom et tilbygg på plass, og i 1975/-76 hadde skolen 20 klasser. Elevtallet gikk senere noe ned, men økte igjen etter utbyggingen på Krokenskogen. Skolen har gjennom årene hatt flere ledere, som har markert seg også på andre områder i kommunen. Skolens første rektor, Leif O. Hopland, som innehadde stillingen i 12 år, satt f.eks. i både bystyret og formannskapet, før han flyttet for å overta stillingen som skolesjef først i Skiptvedt og senere i Kristiansand. Hans etterfølger, Ørnulv Bjercke, som var rektor i 23 år, var også engasjert i lokalpolitikk, og i tillegg aktiv i håndballadministrasjon både lokalt og nasjonalt. Krokemoa skole har også vært tidlig ute med å ta i bruk nye undervisningsformer og -media, f.eks. fikk skolen allerede på 1980-tallet eget datarom, etter hvert også datamaskiner i alle klasserom. I 1981 startet skolen en ordning med «Fritidshjem», som ble en forløper for dagens skolefritidsording. I tillegg har skolen engasjert seg i flere prosjekter for barn i andre land, gjennom «Solidaritets-skolen», som startet i 1979 med prosjektet «Barn hjelper barn». Ideen bak var å gi elevene internasjonal forståelse og solidaritet med mennesker som ikke har de samme mulighetene som oss. Senere fulgte flere andre prosjekter, der det også er utarbeidet undervisningsmateriell som har vært benyttet av skoler over hele landet. Aksjonene har bl.a. ført til samarbeid med flere humanitære organisasjoner, og har gitt skolen et internasjonalt kontaktnett i både Europa, Asia, Afrika og Sør-Amerika. I 1992 fikk skolen tildelt «Helsedirektørens barnepris» for sin innsats med skoleprosjektene. Lenger nede på Krokemoa, ved Tennisveien, ligger Krokemoa barnehage, som ble innviet i 1972, og har 50 års-jubiléum i 2022. Dette var sannsynligvis den første barnehagen i kommunen som hadde egen avdeling for spebarn fra 3 måneders alder og oppover. Derfor hadde barnehagen også egen barnepleier, og i tillegg egen kokke, som sto for matlagingen. I dag har barnehagen 4 avdelinger med til sammen 70 barn i alderen 0-6 år. For barn i 5 års alder, som snart skal begynne på skolen, er det opprettet en egen gruppe, som 3 dager i uka har ulike aktiviteter som skal gi motivasjon og læring på viktige områder, fram mot skolestart.
Kilder: Møller, Vilhelm: Sandar, bind I, 1977; Olstad, Finn: Sandefjords Historie, bind II, 1997, Skalleberg, Eigil; Krokemoa skole 50 år, Sandefjords Blad, 2017; sandefjord.kommune.no
-
Flyfoto av Krokemoa-området. Til høyre går Krokemoaveien sørover mot Bugården og byen, mens Rinveien går og horisontalt i bildet, i en svak bue fra Krokemoveien i retning Lasken. I forkant nederst ses Krokemoa skole, som sto ferdig i 1966. På sydsiden av Ringveien ser vi en stor del av bebyggelsen på Krokemoa. I bakgrunnen ligger Bugården ungdomsskole. Bak skolen går den store kraftlinja over Gamle Travbanen. Helt i øvre bildekant kan vi skimte Bugårdsdammen.
Foto: Akselsen, Olaf
År: Ca1980
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Flyfoto av Krokemoa-området, tatt fra syd mot nord. Til venstre i bildet ses Krokemoa Samvirkelag (nå/i 2021 Extra Krokemoa) ved Ringveien. Til høyre går Sportsveien nordover. Til høyre for (på østsiden av) Sportsveien ser vi Storstadion i Bugårds-parken og Bugården ungdomsskole. På motsatt side (vestsiden) av Sportsveien, ses rekkehus og blokker som ligger til Sporstveien, Stafettveien og Maratonveien.
Foto: Akselsen, Olaf
År: Ca1980
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Flyfoto av Krokemoa-området, sett fra vest mot øst, i 1980. I forgrunnen ses Krokenskogen, på vestsiden av Krokemoveien, som går horisontalt i bildet. Helt bakerst (øverst ) i bildet ses blokkene i Sportsveien og Stafettveien, Bugården ungdomsskole og Storstadion i Bugårdsparken. Krokenskogen ble noen år senere bygget ut som et nytt, stort boligområde. I høyre bildekant ligger gården Sørby.
Foto: Akselsen, Olaf
År: 1988
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Flyfoto av Krokemoa-området i 1981, sett fra syd mot nord. Krokemoveien kommer opp fra nedenfra i bildet og går opp til Skolmerød-krysset på Raveien. På andre siden av krysset fortsetter Solbergveien opp til gårdene på Solberg. Bak i bildet går E18 horisontalt (på tvers). Mellom Krokemoveien og Raveien er det fortsatt i dag (2021) en del jorder.
Foto: Akselsen, Olaf
År: 1981
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Krokemoveien i 1964, sett fra sør mot nord. Til høyre ser vi Sportsveien ta av inn mot høyre, opp mot Bugårdsparken, og dagens Bugården ungdomsskole. På venstre side, bak trafo-kiosken, tar Olympiaveien av inn til venstre. Rett ovenfor, også på høyre side av Krokemoveien, ligger 4-manns-boligene/«finskehusene» i Olympiaveien, som ble bygget kort tid etter andre verdenskrig. Det nærmeste «finskehuset» er Olympiaveien 1.
År: 1964
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Den 2. juli 1962 åpnet Wilhelm Andersen & Co en kolonialbutikk på Krokemoa, under navnet Krokemoveien Landhandel. Butikken lå litt ovenfor krysset Krokemoveien/ Krokenveien. Andersen drev butikken i vel 6 år, til den ble avviklet i oktober 1968.
Foto: Sandefjords Blad
År: 1962
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Etter vel 6 års drift, ble Krokemoveien Landhandel lagt ned høsten 1968. Avviklingen ble bekjentgjort på denne måten. Omtrent samtidig opplyste Samvirkelaget at de hadde overtatt forretningen med tanke på fremtiden, men at de ikke ville komme til å starte virksomhet på stedet.
Foto: Sandefjords Blad
År: 1968
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Høsten 1961 åpnet Krokemoa Samvirkelag, i NKL’s regi. Søndagen før, 29. oktober, var det åpent hus og omvisning for interesserte, og mange benyttet anledningen til å se seg om i den nye butikken. Onsdag 1. november åpnet så butikken «for alvor». Butikken lå den gang, som nå (Extra Krokemoa), i Krokemoveien 61.Bildet er tatt i forbindelse med et innbrudd som fant sted 31. mars 1963
År: 1963
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Krokemoa Samvirkelag ble etablert i 1961 og senere bygget ut «pø om pø», i takt med økende besøk. Rundt 1980 lå årsomsetningen på rundt 5 mill. kroner. En stund ble det også arbeidet med planer om å etablere en bensinstasjon ved siden av samvirkelaget, men disse planene ble
År: 1980
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Tidlig på 1970-tallet ble det etablert eget poståpneri på Krokemoa, i tilknytning til Krokemoa Samvirkelag. På bildet ser vi Mari Nilsen, som jobbet som vikar på poståpneriet på slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 1980-tallet. Hun kunne fortelle at poståpneriet utførte alle typer tjenester og at poståpneriet hadde en jevn strøm av kunder. Det kunne imidlertid bli ganske hektisk midt i måneden, når pensjonistene fikk sin pensjon. Likevel var det to andre «begivenheter» som utgjorde «høydepunktene» i utbetalinger; når skattepengene kom og i julehandelen.
År: 1980
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Øvre del av Krokemoa-området, med Krokemoa skole midt i bildet. I forgrunnen, i venstre del av bildet går Krokemoveien opp mot Skolmerød, i høyre bildekant ses litt av Ringveien, og rett øst for skolen tar Grubbestadveien av til venstre, opp mot Raveien. Krokemoa skole ble bygd fordi økt boligbygging og befolkning på Krokemoa også medførte økt behov for skolekapasitet i området. Ved oppstart høsten 1966, hadde skolen 9 klasser, med elever fra områder som tidligere soknet til skolene på Haukerød og Virik. Pga. boligbyggingen vokste skolen raskt. I 1971 kom et tilbygg på plass, og i 1975/-76 hadde skolen 20 klasser. Elevtallet gikk senere noe ned, men økte igjen etter utbyggingen på Krokenskogen.
Foto: Akselsen, Olaf
År: 1980
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Krokemoa skole ble tatt i bruk høsten 1966. Bildet er tatt i januar samme år. Da pågikk byggearbeidene for fullt. Skolen ble reist i 3 etapper; aktivitetsfløyen var allerede reist, klassefløyen var under bygging, og arbeidet med administrasjonsfløyen skulle snart starte. Skolen ble for øvrig tegnet av arkitektene Skottung & Tollnes, mens byggmester Boye Pedersen sto for byggearbeidene.
År: 1966
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Klassebilde fra 1970.
4.rekke: Jan Roar Olafsen. Roger Åslund. Ole Ringdal. OttoT. Lund. Tor Andersen. Jan Gunnar Hansen. Geir Olafsen. Thore Wangen Olsen
3.rekke: Bjørn Th. Pedersen. Per G. Hansen. Per Bye. Tom Holmen. Georg Solberg. Kurt Hansen. Dag Wroldsen. Sigmund Birkeland. Lærer
2.rekke: Britt Hansen. Anne Haugen. Frøydis Haaland. Bente Kjær. Lise Karlsen. Grethe Pettersen. Jane Hem
1.rekke fra venstre: Tove Larsen. Anne Turid Garshol. Anne Gro Kolstad. May Thorild Larsen. Anne Sofie Berg. Anne Lill Haugen
År: 1970
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Krokemoa skole har gjennom årene hatt flere markante ledere, som har engasjert seg både i utvikling av skole, politikk og frivillige organisasjoner. En av disse var skolens første rektor, Leif O. Hopland, som innehadde stillingen i 12 år, satt f.eks. i både bystyret og formannskapet, og senere ble skolesjef i Skiptvedt og Kristiansand.
År: Ca1975
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Lærerstaben ved skolen i skoleåret 1975/1976. Fra venstre bak: Skolestyrer Leif O. Hopland, Eigil Skalleberg, Inger Lise Hopland, Inger Dønvold, Inger Johanne Bjørvik, Gro Pedersen, Elisabeth Hannisdal Ask, Anders Wahl, Kari Markussen, Ristill Norenberg, Reidun Stensland, Eli Skogstrand og Rolf M. Jemtland. Foran: Odd Endresen, Terje Pedersen, Ellen Bertheussen, Inger Yggeseth, Herdis Endresen, Ingrid Borud, Lillian Kjøll og Liv Myrvang.
År: 1976
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Eventyr-veggen ved Krokemoa skole. Det fysiske miljøet på skolen er også viktig. Derfor fikk elevene i 1987 i oppdrag å lage en tegning ut ifra et norsk eventyr. Da de var ferdig, valgte lærere og elevråd i fellesskap ut den beste tegningen. Brita Grønhaug laget tegningen som vang konkurransen. Lærere og foreldre malte deretter eventyret på en stor vegg.
År: 1988
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Krokemoa skole har i alle år vært opptatt av nærmiljøet i skolekretsen. Derfor har lærere og elever også fulgt med i utbyggingen i området og besøkt nye bedrifter. Her er elver fra «miljø og hobby» i gang med å lage en modell av en del av industriområdet på Pindsle.
År: 1983
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Krokemoa skole ligger ved Ringveien, en sterkt trafikkert hovedvei som går i en «halv bue» rundt sentrum. Mange elever må krysse veien til og fra skolen. Her er elever på vei til skolen; i bakgrunnen ses en representant for skolepatruljen, som i mange år har vært viktig for å sikre elevene når de skal krysse veien.
År: 1979
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Krokemoa skole startet allerede i 1981 en ordning med «Fritidshjem», som ble en forløper for dagens skolefritidsording. Mange av erfaringene fra «fritidshjemmet» ble senere brukt og videreført i SFO, både ved Krokemoa o.a. skoler. Avisartikkelen er fra 1991, da ordningen ble utvidet til også å omfatte 4.-6 klasse i 1991.
År: 1991
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Allerede tidlig på 1970-tallet deltok barn i 4., 5. og 6. klasse i den landsomfattende aksjonen «Te for 10», med salg av små poster med «Ceylon-te». Pengene gikk til Cey-Nor-prosjektet på Sri Lanka (tidligere Ceylon), et utviklingsprosjekt som bl.a. var rettet mot ungdom, men også mot å skaffe kvinner lønnet arbeid for første gang, og for bygging av fiskerbåter, med fryseanlegg på land. Til høyre lærer Inger Johanne Bjørvik.
År: Ca1972
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Skolen har engasjert seg i flere prosjekter for barn i andre land, gjennom «Solidaritets-skolen», som startet i 1979. Et av de første prosjektene var Bangladesh-aksjonen i 1979-80, der mange elever holdt basar, solgte blomster, arbeidet ulike steder osv., og lot pengene gå til aksjonen. Senere fulgte andre prosjekter. I disse prosjektene er det også utarbeidet undervisningsmateriell som har vært benyttet av skoler over hele landet.
År: 1979
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Skolen har engasjert seg i flere prosjekter for barn i andre land. Bildet er tatt i forbindelse med aksjonen «Gi øyne til et barn» i 1985-86. Aksjonene har ført til et unikt samarbeid mellom elever, foreldre, nærmiljø og skole, samarbeid med flere humanitære organisasjoner, og har gitt skolen et internasjonalt kontaktnett i både Europa, Asia, Afrika og Sør-Amerika. I 1992 ble skolen også tildelt «Helsedirektørens barnepris» for sin innsats med skoleprosjektene.
År: 1985
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
I 1991 feiret Krokemoa skole 25 års jubileum. Samme år deltok elever fra skolen ved avdukingen av «17. mai-monumentet» på Torget, utført av kunstneren Arne Vinje Gunnerud. Monumentet er reist til minne om Sandefjords tidligere postmester Ole Hansen, som var den som først fikk idéen til å arrangere barnetog på 17. mai, og i 1870 arrangerte det første toget i landet, i Oslo, sammen med Bjørnstjerne Bjørnsson. To år senere flyttet Hansen til Sandefjord, og i 1884 ble det første barnetoget i byen arrangert. På bildet ser vi undervisningsinspektør Eigil Skalleberg, sammen med elever fra Krokemoa skole.
Foto: Styrme, Bjørg
År: 1991
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Krokemoa barnehage ble innviet i 1972, og var sannsynligvis den første kommunale barnehagen i Sandefjord som hadde egen avdeling for spebarn fra 3 måneders alder og oppover. Derfor hadde barnehagen også egen barnepleier, og i tillegg egen kokke, som sto for matlagingen.
År: 1972
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
4-, 5- og 6-åringer ved Krokemoa barnehage i aktiv lek i sandkassa. Styrer Rønnaug Hole ved Krokemoa barnehage kunne fortelle at barnehagen da hadde 57 barn og var den eneste barnehagen i kommunen som hadde spebarnstue, med en erfaren barnepleier som leder. Videre kunne hun fortelle at barnehagen hadde et svært godt samarbeid med foreldrene, som bl.a. lagde leker på dugnad, mens kommunen holdt materialer. Barnehagen var også opptatt av samarbeidet med andre institusjoner i nærmiljøet; bl.a. ved å ta barna med på samvirkelaget for å handle, og på poståpneriet. De eldste barna var også på besøk på Krokemoa skole.
År: 1980
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Krokemoa barnehage ble innviet i 1972, og har 50 års jubileum i 2022. I dag har barnehagen 4 avdelinger med til sammen 70 barn i alderen 0-6 år. For barn i 5 års alder, som snart skal begynne på skolen, er det opprettet en egen gruppe, som 3 dager i uka har ulike aktiviteter som skal gi motivasjon og læring på viktige områder, fram mot skolestart.
År: ca 1980
Kilde: sandefjordshistorie.no