Områdene langs Raveien «flyter» naturlig over i hverandre uten klare grenser, så også med Lasken, Pindsle, Elgesem og Skolmerød. Her plasserer vi Elgesem mellom Skolmerød i vest og Lasken i øst, og mellom E18 i nord og Krokemoa i sør. Gårdsnavnet Elgesem ble i 1404 skrevet med «-vin» eller «-sin» som endelse - «Øylghisin», som er et gammelt ord for eng-slette, og navn med slike endelser dateres gjerne til perioder før vikingtida.
Før 1800 tilhørte halve Elgesem Laurentiuskirken i Tønsberg, med to gårdsbruk, mens den andre halvdelen var grevegods, også den med to gårdsbruk. I 1800 ble de to brukene som tilhørte kirken, solgt til hhv. Ingebret Håvaldsen og Hans Åkesen. På 1830-tallet ble ett av de to brukene som tilhørte grevskapet, solgt til skipper Christen Christensen. Han skaffet seg etter hvert også egne skuter, i alt 8 skip, de fleste bygd ved Hystadverven, som han selv eide fra 1836. Christensen drev også som kjøpmann og brennevinshandler, og drev tobakksfabrikk. Huset hans i Bugårdsgaten ble senere kommunens sjøfartsmuseum. I 1854 overtok sønnen, med samme navn, både gården og farens skipsverft. I 1867 ble det andre grevebruket, ned mot Solbergbekken, solgt til Lars Pedersen og Kristoffer Andersen. Senere ble Elgesemgårdene kraftig oppstykket, og med den omfattende boligbyggingen langs Raveien på siste halvdel av 1900-tallet, økte antall bruk kraftig. Det bør også nevnes at bøndene på Furustad tidlig var opptatt av fri ferdsel opp til «Kongeveien» på raet, og har hatt teiger helt opp til Raveien. Helt fram til 1940 gikk det også en vei fra gårdene på Furustad nordover mot Elgesem, der den gjerne ble kalt «Olleveien», etter ei oppe ved Raveien.
Elgesems historie går imidlertid mye lenger tilbake. Det er funnet en rekke gravhauger i området, ikke bare på det kjente Elgesem-funnet, men også andre steder. Det er også gjort en rekke funn, bl.a. en sigd av flint, spenner og ring av bronse, hammere, økser, bor, filer og spydspisser av jern, hasper, beslag, hanker og fragmenter av et skrin eller kiste, en enkel nøkkel og en saks av jern, spinnehjul av leire, biter av glassbeger, en nål av horn, og leirkar fylt med bein. I sum strekker disse funnene seg over flere tusen år. Det er ikke usannsynlig at det i områdene langs Raveien fra Fevang i nord til Langåker i sør, har vært en sammenhengende rekke gravhauger. Mange av dem er senere ødelagt ved nybrott, veibygging og andre inngrep i naturen, men en god del er også bevart.
Det kjente gravminnet på Elgesem står likevel i en særstilling. Her finnes et av våre viktigste fortidsminner, en steinsetting formet som et skip. De største steinene er plassert som for- og akterstavn. Steinen i forstavnen er størst, med en høyde på 9 fot, steinen i akter-stavnen er lavere. Nær ved finnes 8 gravhauger, med tverrmål fra 5 til 13 meter. Historikerne forteller at i 1822 var kretsen 48 skritt lang og 10 skritt bred, og opprinnelig omgitt av mer enn 30 steiner på 2-3 fots høyde, men at mange av disse allerede da var borte. Rundt kretsen lå det mange store hauger, som i 1839 fortsatt fantes i «snestall», men allerede da var 15-20 av dem forsvunnet. I 1870 ble steinkretsen gravd ut av antikvar Nicolaysen, som senere også gravde ut Kongshaugen på Gokstad. I en av gravhaugene på Elgesem fant han ei helle av grov granitt med innskriften «ALU» i runeskrift. Dette skal ha vært en magisk formel, som betyr «en fredet, hellig plass». Hella er senere plassert i Vikingskipshuset på Bygdøy. Mange av de funn som ble gjort her, spenner over et langt tidsrom, fra århundrer før Kristus til vikingtiden. Plasseringen langs veien på raet, er i tråd med Håvamåls ord om minnesmerker over de døde nær allfarveien. Selve gravfeltet lå lenge brakk, men i 1930 bekostet konsul Lars Christensen restaurering av den mest interessante delen av feltet, med skipssettingen. Da ble det også anlagt en solid steingard rundt det 10 mål store området, og en vakker inngangsport. I 1936 overtok Sandar kommune eiendomsretten til området.
I mer «moderne» tid fantes det allerede før 1900 små husklynger på Elgesem, med mennesker som fortrinnsvis jobbet på sjøen og på skuteverftene. På slutten av 1800-tallet etablerte også Johan Ellefsen den første butikken på Elgesem, nær steinsettingen. Her laget han sleiver og andre trevarer, som han gikk til Larvik med og solgte der. Mange vil ennå også huske at det på 1960-tallet lå både en veikro og en bensinstasjon ved daværende Riksvei 40, senere E18. I tillegg fantes også «Valhall kafé», som kanskje var mest kjent for å servere «cowboy-mat» og som tilholdssted for gutta med amerikanske «slådder». Da E18 ble lagt om og ny vei bygget lenger nord/vest, var det ikke lenger trafikk-grunnlag for videre drift, og disse ble nedlagt.
Kilder: Møller, Vilhelm: Sandar, bind I, 1978; Møller, Vilhelm: Gravfeltet og steinkretsen på Elgesem, Sandar Historielag, 1980; Wasberg, Gunnar Christie: Sandar Bygdebok, 1968
-
Postkort som viser Tingvoll gård ved Raveien vis a vis det fredede gravfeltet på Elgesem, rundt 1910. Før 1800 tilhørte halve Elgesem Laurentiuskirken i Tønsberg, med to gårdsbruk, mens den andre halvdelen var grevegods, også det med to gårdsbruk. De første 10-årene på 1800-tallet ble begge gårdsbruk overtatt som selveierbruk. På slutten av 1800-tallet etablerte også Johan Ellefsen den første butikken på Elgesem, vis a vis det fredede gravfeltet. Her laget han sleiver og andre trevarer, som han gikk til Larvik med og solgte der.
År: Ca 1910
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Veien nærmest er Raveien, veien i bakgrunnen er motorveien på E18. Langs Raveien ligger bebyggelsen på Elgesem. Det store, åpne området på nordsiden (oppsiden) av Raveien er det fredede gravfeltet og steinsettingen på Elgesem, som stammer fra vikingtiden. Gravfeltet ligger mellom Runeveien og Tingveien, typiske veinavn på Elgesem. Av andre navn nevnes bl.a. Eddaveien, Snorreveien og Bautaveien. Ingen behøver å tvile på at vi her befinner oss på historisk grunn. Navnet Elgesem forteller det samme; tidlig på 1400-tallet ble navnet skrevet med «-vin» eller «-sin» som endelse, «Øylghisin», et gammelt ord for eng-slette. Navn med slike endelser dateres gjerne til perioder før vikingtida.
Foto: Akselsen, Olaf
År: 1981
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Elgesem-området ved Raveien, sett fra syd mot nord (mot Pindsle og Lasken). Midt i bildet, på venstre side av veien, ligger det gamle, fredede gravfeltet og steinsettingen, mellom Runeveien (på «bortsiden» og Tingveien på «hitsiden». Nederst til venstre ligger gården Elgesem, og øverst til høyre ses Frednes’ bruk Falkensten. Det har vært gårdsbruk på Elgesem fra langt tilbake i tiden, men allerede på slutten av 1800-tallet fantes det også små husklynger her, med mennesker som fortrinnsvis jobbet på sjøen og på skuteverftene.
År: Ca 1975
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Gravhaug på Elgesem. En rekke arkeologiske funn viser at Elgesems historie går langt tilbake i tid. Det er bl.a. funnet en rekke gravhauger i området, ikke bare på det kjente Elgesem-funnet, men også andre steder. Det er ikke usannsynlig at det i områdene langs Raveien fra Fevang i nord til Langåker i sør, har vært en sammenhengende rekke gravhauger. Mange av dem er senere ødelagt ved nybrott, veibygging og andre inngrep i naturen, men en god del er også bevart.
År: ca 1100
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Elgesems historie går langt tilbake i tid. Ikke bare finnes det en rekke gravhauger i området, men det er også gjort en rekke andre funn, bl.a. denne steinøksa med prikkhogd overflate og eggsliping. I tillegg har arkeologene funnet bla. en sigd av flint, spenner og ring av bronse, hammere, økser, bor, filer og spydspisser av jern, hasper, beslag, hanker og fragmenter av et skrin eller kiste, en enkel nøkkel og en saks av jern, spinnehjul av leire, biter av glassbeger, en nål av horn, og leirkar fylt med bein. I sum strekker disse funnene seg over flere tusen år.
År: ca 1100
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Elgesems historie går langt tilbake i tid. Ikke bare finnes det en rekke gravhauger i området, men det er også gjort en rekke andre funn, bl.a. dette leirkaret med hank. Slike leirkar var vanlig som gravgods i romertiden og folkevandringstida. Bare fra Sandar kjenner vi ca. 150 stk. I tillegg har
arkeologene funnet bla. en sigd av flint, spenner og ring av bronse, hammere, økser, bor, filer og spydspisser av jern, hasper, beslag, hanker og fragmenter av et skrin eller kiste, en enkel nøkkel og en saks av jern, spinnehjul av leire, biter av glassbeger og en nål av horn. I sum strekker disse funnene seg over flere tusen år.
År: ca 1100
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Elgesems historie går langt tilbake i tid, noe vi ikke ser bare av gravhauger og andre arkeologiske funn, men også av andre, gamle kulturminner, bl.a. etter gamle veier og ferdselsårer. Midt inne i skogen ved Pindsås, under en bratt skrent, ligger f.eks. denne menneskeskapte konstruksjonen. Det ser ut til å være en gammel vei med stabbesteiner på den ene siden.
Foto: Bjølgerud, Tore
År: ca 1100
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Inngangen til det fredede gravfeltet på Elgesem. Den severdige steinkretsen, formet som et skip, ligger under trærne i bakgrunnen. Ved porten ser vi Hanne Torill og Jorunn, døtrene til Haldis og Thore Olafsen, som senere eide den gården på Elgesem som gravfeltet ble skilt ut fra.
År: ca 1977
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Inngangspartiet til den fredede gravplassen på Elgesem. Selve gravfeltet lå lenge brakk, men i 1930 bekostet konsul Lars Christensen restaurering av den mest interessante delen av feltet, med skipssettingen. Da ble det også anlagt en solid steingard rundt det 10 mål store området, og en vakker inngangsport kom på plass. I 1936 overtok Sandar kommune eiendomsretten til området.
Foto: Moholt, Jon
År: 2019
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Det er gjort mange arkeologiske funn på Elgesem. Den fredede gravplassen som ligger rett ved Raveien, står likevel i en særstilling. Her finnes både en stor steinsetting, formet som et skip, og flere, store gravhauger. Mange av de funn som er gjort her, spenner over et langt tidsrom, fra flere hundre år før Kristus til vikingtiden. Plasseringen langs veien på raet, er i tråd med Håvamåls ord om minnesmerker over de døde nær allfarveien.
Foto: Ankersen, Vidar
År: 2020
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Gravfeltet på Elgesem er en såkalt grunnkrets. Her finnes et av Sandefjords viktigste fortidsminner, en steinsetting formet som et skip. De største steinene er plassert som for- og akterstavn. Steinen i forstavnen er størst, med en høyde på 9 fot, steinen i akter-stavnen er lavere.
Historikerne forteller at kretsen i 1822 var 48 skritt lang og 10 skritt bred, og opprinnelig omgitt av mer enn 30 steiner på 2-3 fots høyde, men at mange av disse allerede da var borte
Foto: Bryn Fotograf
År: Ca1930
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Steinsettingen på gravplassen på Elgesem er formet som et skip og antas å være fra ca. år 500 e. Kr. Historikerne forteller at kretsen i 1822 var 48 skritt lang og 10 skritt bred, og opprinnelig hadde vært omgitt av mer enn 30 steiner på 2-3 fots høyde, men at mange av disse allerede da var borte. De største steinene er plassert som for- og akterstavn. Steinen på bildet markerer forstavnen på skipet.
Foto: Bryn Fotograf
År: Ca1930
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
I 1870 ble steinkretsen på Elgesem gravd ut av antikvar Nicolaysen, som senere også gravde ut Kongshaugen på Gokstad. I en av gravhaugene på Elgesem fant han ei helle av grov granitt med innskriften «ALU» i runeskrift. Dette skal ha vært en magisk formel, som betyr «en fredet, hellig plass». Hella er senere plassert i Vikingskipshuset på Bygdøy.
År: ca 1975
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Steinsettingen på gravplassen på Elgesem er formet som et skip og antas å være fra ca. år 500 e. Kr. Historikerne forteller at kretsen i 1822 var 48 skritt lang og 10 skritt bred, og opprinnelig hadde vært omgitt av mer enn 30 steiner på 2-3 fots høyde, men at mange av disse allerede da var borte. De største steinene er plassert som for- og akterstavn. Steinen på bildet markerer akterstavnen på skipet.
Foto: Andersen, Espen Ringdal
År: 2000
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Gravfeltet på Elgesem omfatter ikke «bare» en stor steinsetting, utformet som et skip, men også flere, store gravhauger. Historikerne forteller at det i 1822 lå mange store gravhauger rundt steinkretsen. På den tiden fantes disse haugene fortsatt i «snestall», men allerede da var 15-20 av dem forsvunnet. Senere er enda flere blitt borte, og i dag finner vi 8 gravhauger her, med tverrmål fra 5 til 13 meter.
Foto: Karlsen, Thorfinn
År: 2000
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Det finnes mange veikroer langs norske hovedveier. På 1960-tallet lå det både ei veikro og en bensinstasjon på Elgesem, ved daværende Riksvei 40, senere E18. Veikroa på dette postkortet var tilsluttet kjeden AS Veikroer. Da E18 senere ble lagt om og ny vei bygget lenger nord/vest, var det ikke lenger grunnlag for videre drift, og begge ble nedlagt.
År: Ca1965
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Postkort som viser interiør fra veikroa ved Raveien på Elgesem på 1960-tallet. Den gang var Raveien en del av Riksvei 40, senere E18. Da E18 senere ble lagt om og ny vei bygget lenger nord/vest, var det ikke lenger grunnlag for videre drift, og veikroa ble nedlagt.
År: Ca 1965
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
I tillegg til Veikroa ved Raveien på Elgesem, som var tilsluttet kjeden AS Veikroer, fantes også kroa «Valhall kafé». Den var kanskje mest kjent for å servere «cowboy-mat» og som tilholdssted for gutta med amerikanske «slådder». Da E18 senere ble lagt om og ny vei bygget lenger nord/vest, var det ikke lenger grunnlag for videre drift, og begge ble nedlagt.
Foto: Ringdal, Tore
År: Ca 1965
Kilde: sandefjordshistorie.no