Områdene Orelund, Breidablikk og Sverdstad ligger nær hverandre, uten at det er helt klart hvor det ene området slutter og det neste begynner. Her definerer vi likevel Orelund litt grovt som området mellom jernbanelinja i sør og Trudvangveien v/Sande skole i nord, Mølleråsen i vest og Sverdstad i øst.
I Orelund finner vi både bolighus, Sande skole, gården «Knatten», der husmannsplassen lå i tidligere tider, og Orelund gravlund og kapell. Ved Knatten er det for øvrig gjort funn som er datert tilbake til siste del av steinalderen (4.000 – 1.800 f. Kr.), og viser at det sannsynligvis har vært bosettinger i området i flere tusen år.
Veien ned over Breidablikk og Orelund, på østsiden av Mølleråsen, var i en periode på 1700-tallet en del av «hovedveien» til kirken og byen for bønder o.a. som kom nordfra. Før dette gikk den gamle hovedveien fra Haukerød («Semsveien») fra Hunstokk (som da var sentrum på Haukerød), ned over Mosserød, opp over Mokollen, ned Åsen til Sandar kirke. For å slippe de bratte bakkene i Mokollen og Åsen, ble veien senere lagt om, slik at den fra Mosserød gikk ned over Breidablikk og Orelund, øst for Mølleråsen. Etter av veien i Dølebakken ble bygget på slutten av 1700-tallet, ble dette hovedveien til kirken og byen.
På eldre kart fra 1801 er det tegnet inn en bekk, med utspring på jordene i Orelund, som rant nord for prestegårdens hage og vestover daværende kirkegård. Veien fra Sverdstad ble ført på bru over bekken og møtte veien fra Dølebakken, som også ble ført på bruk over bekken, rett ovenfor det stedet der de to veiene møttes, nederst i Dølebakken.
Orelund gravlund ble etablert i 1910 og det gamle kapellet sto ferdig i 1913. Den eldre delen av gravlunden tilhørte i sin tid Sandar prestegård, mens den nyeste delen senere ble skilt ut fra gården Sverdstad søndre. Tidligere het gravlunden og kapellet «Nybo», inntil den for få år siden ble døpt om til «Orelund», bl.a. fordi mange reagerte på at en gravlund het «Nybo». Navnet «Nybo» hadde imidlertid en historisk berettigelse. Der det gamle kapellet ligger, lå i sin tid husmannsplassen «Bakvendt», under Sandar prestegård. Senere skiftet husmannsplassen navn og ble hetende «Nybo». Det nye kapellet lengre øst, ligger på den delen av gravlunden som senere ble skilt ut fra Sverdstad søndre, er tegnet av Telje-Torp-Aasen Arkitektkontor ved Are Telje og ble innviet i 2000.
Orelund gravlund grenser i sør til jernbanelinja og ligger vis a vis gamle Sandar kommunale mølle ved Gokstadveien. Her fantes lenge en usikret jernbaneovergang. Denne overgangen ble brukt av mange, både gående og syklende. På slutten av 1950-tallet og begynnelsen av 1960-tallet dro ofte gutter fra Sande skole hit ned i «storefri», la en 5-krone på jernbanelinja før toget kom, og lette den fram mellom jernbaneskinnene etter at toget hadde passert. Da var 5-kroningen blitt temmelig flat. I dag er denne overgangen fjernet av sikkerhetshensyn. Nederst i Orelund, rett ovenfor dagens jernbaneundergang i bunnen av Dølebakken, ligger imidlertid fortsatt en gammel undergang under jernbanelinja, mellom Sverdstadveien og hagen ved Sandar Herredshus. Denne undergangen er bare mulig å passere til fots, og er så lav at en må være forsiktig, slik at en ikke stanger hodet i «taket». Tidligere ble undergangen flittig brukt både av skolebarn på vei til og fra Sande skole, og av andre som ville slippe biltrafikken i den «store» undergangen nederst i Dølebakken.
Kilder: Møller, Vilhelm: Sandar, bind II, 1978; Tollnes, Roar L: Dølebakken, Kulturminner, Sandar Historielag, 1992; Davidsen, Roger: Et sted i Sandefjord, 2010; Visitvestfold.com; Wasberg, Gunnar Christie: Sandar Bygdebok, 1968.
-
Kart over Sandeherred Prestegaard fra 1878. Vi ser prestegården og Sandar kirke nederst i bildet og veien opp Dølebakken midt i bildet. I bunnen av Dølebakken tar Sverdstadveien av opp til høyre gjennom Orelund. På vestsiden av Sverdstadveien ligger de gamle husmannsplassene Pyntestuen og Knatten. I bunnen av Dølebakken er gamle Sande skole tegnet inn. Etter at skolen brant i 1921, ble ny skole bygget på Pyntestuetraet i Orelund, rett sør for husmannsplassen Knatten. På østsiden av Sverdstadveien, utenfor bildet, ligger Orelund (tidligere Nybo) gravlund.
År: 1878
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Orelundområdet, sannsynligvis på 1930-tallet. Bildet ser ut til å være tatt fra tårnet i Sandar kirke. Nederst i bildet startet Dølebakken og «går ut av bildet» til venstre. Samme sted starter Sverdstadveien og går i en bue opp mot nord. Til venstre bak i bildet ligger dagens Sande skole, på det gamle Pyntestuetraet, innviet i 1923. I bakgrunnen til høyre, øst for Sverdstadveien, ses Orelund (tidligere Nybo) kapell, innviet i 1913.
År: Ca1935
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Orelundområdet i 1951, med Sande skole midt i bildet, Pyntestuen til venstre, innunder Mølleråsen, Knatten gård nord for skolen og Orelund (tidligere Nybo) gravlund til venstre, øst for Sverdstadveien. Til venstre går Trudvangveien opp mot nord, parallelt med den Breidablikkveien til høyre. Vi ser at ingen bebyggelse langs Trudvangveien og bare spredt bebyggelse lenger nord på Breidablikkjordene lenger nord.
År: 1951
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Flyfoto tatt over Orelund i 1956, med Sande skole midt i bildet. Fra sør fører Orelund (veien) opp til skolen. Rett nord for skolen går Trudvangveien på tvers i bildet, svinger 90° innunder Mølleråsen og fortsetter deretter nordover. På nordsiden av Trudvangveien, vis a vis skolen, ligger Knatten gård. Til høyre kommer Sverdstadveien opp (i svak bue), og går over i Breidablikkveien ved krysset ved Trudvangveien. Øst for Sverdstadveien ligger Orelund (tidligere Nybo) gravlund.
År: 1956
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Her ser vi Sandar kirke og Sandar prestegård nederst til venstre i bildet. Rett ovenfor kirken tar Sverdstadveien av til høyre og går i en bue opp gjennom Orelund-området. På østsiden av veien ser vi Orelund (tidligere Nybo) gravlund, som ble innviet i 1910; kapellet ble innviet i 1913. Nord for gravlunden, øverst i bildet, ser vi gården Sverdstad søndre. På vestsiden av veien ser vi en del hus og lengst oppe i bildet dagens Sande skole, som sto ferdig i 1923.
År: Ca1975
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Orelund gravlund i 1956. Vi ser gravlunden midt i bildet, jernbanelinja i sør, Sverdstadveien i vest og jordene på Sverdstad/Hasle i øst. Gravlunden ble etablert i 1910, på arealer som tilhørte Sandeherred (Sandar) prestegård. Den nye delen lenger øst ble senere skilt ut fra gården Sverdstad søndre. Gravlunden het opprinnelig Nybo, etter den gamle husmannsplassen som tidligere lå i samme område. Navner ble endret til Orelund for noen år siden, fordi «noen» mente navnet Nybo ikke passet på en gravlund.
År: 1956
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Orelundområdet i 1979, sett fra vest, over Mølleråsen. I forgrunnen til venstre ser vi Sande skole, rett sør for Trudvangveien, nedenfor/til høyre bebyggelsen i Orelund. I bakgrunnen midt i bildet ser vi Orelund (tidligere Nybo) gravlund og kapell. Ovenfor gravlunden, til venstre bak i bildet, ses gården Sverdstad søndre.
Foto: Akselsen, Olaf
År: 1979
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Det gamle kapellet på Orelund gravlund sto ferdig i 1913. Den gang het både gravlunden og kapellet Nybo, etter den gamle husmannsplassen ved samme navn, som lå her. Navnet Nybo ble beholdt fram til relativt nylig. Da mente «noen» at navnet Nybo ikke passet på en gravlund, og navnet ble derfor endret til Orelund.
Foto: Olsen, Bjørn Marum
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Nybo kapell ble innviet i 1913. Kapellet ligger vakkert til, med inngangen vendt mot Sverdstadveien og en kolle omgitt av gamle eiketrær bak. I 2000 ble et nytt, større og mer moderne kapell lenger øst tatt i bruk, men det gamle, vakre kapellet står fortatt.
År: ca 1975
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Mange har gjennom årene brukt den gamle undergangen under jernbanelinja, fra hagen ved Sandar Herredshus til Sverdstadveien. Undergangen er lav, det er bare 1,65 meter under «taket». Derfor sto det lenge et spilltau/en «snurrebass» inne i undergangen, for å hindre at noen skulle kunne passere i stor fart og skade seg ved å «kjøre hodet i taket».
Foto: Tørrestad, Yngve
År: ca 1960
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Den gamle undergangen under jernbanelinja mellom Sverdstadveien og hagen ved Sandar Herredshus har vært mye brukt siden den ble anlagt, sannsynligvis samtidig med at jernbanelinja ble ført fram rundt 1880. Den har vært brukt av skolebarn, som bodde på Prestehagen og skulle til og fra Sande skole lenger oppe i Orelund, av mennesker som skulle delta i begravelser i kapellet på Orelund (Nybo) gravlund og av lokalbefolkningen på vei til og fra byen. Bildet er tatt fra 2. etasje i midtbygningen ved Sandar Herredshus for nærmere 100 år siden, og fotografen er far eller farfar til Yngve Tørrestad.
Foto: Tørrestad, vaktmester v/Sandar Herredshus
År: Ca 1930
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Denne jernbaneundergangen ligger nederst i Orelund og forbinder Sverdstadveien med hagen ved Sandar Herredshus, tidligere Sandar prestegård. Undergangen ble tidlige flittig brukt både av skolebarn på vei til og fra Sande skole, og av andre som ville slippe biltrafikken i den «store» undergangen nederst i Dølebakken.
Foto: Ankersen, Vidar
År: ca 1980
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
I denne undergangen ligger nederst i Orelund, som forbinder Sverdstadveien med hagen ved Sandar Herredshus, tidligere Sandar prestegård, sto det tidligere et «spilltau», som sørget for at ingen kunne passere på sykkel. Det var sikkert lurt, ettersom det er «lavt under taket» her, bare 1,65 meter, og lett å stange hodet i taket.
Foto: Ankersen, Vidar
År: ca 1980
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Tidligere lå den en usikret jernbaneovergang nederst på Orelund gravlund, over mot Gokstadveien ved Sandar mølle. På slutten av 1950-tallet og begynnelsen av 1960-tallet dro ofte gutter fra Sande skole hit ned i «storefri», la en 5-krone på jernbanelinja før toget kom, og lette den fram mellom jernbaneskinnene etter at toget hadde passert. Da var 5-kroningen blitt temmelig flat.
År: 1958
Kilde: sandefjordshistorie.no