Byggherre til denne teglbygningen var hr. Malermester Thorvald Thorsen og ble oppført straks etter bybrannen pr 1900..
Arkitekten var Gustav Lorentz Gulbrandsen.
I 1860-årene etablerte Thorsen seg i Sandar, da som ubemidlet bakersvenn. I 1870-årene var han gårdeier og malermester i Nygaten i Sandefjord.
Gården er bygget i tegl over to og en halv etasje, med et bratt skifertekket tak. Fasaden er utført i gul tegl med detaljer i rød tegl, puss og stukk.
Stiluttrykket er nygotikk med innslag av jugendstil. Midtpartiet har gavloppbygg og balkonger med jugenddekor. Her er fine jugend-detaljer, særlig i gavloppbyggets øvre del, med sine vakkert formede vindusinnramminger. Legg også merke til balkongenes smijernsrekkverk med stiliserte blomstermotiv, i beste jugendstil.
Typisk for Gulbrandsen var at han tegnet inn ornamenter og detaljer som stilmessig beriket bygningene og ga hver enkelt et særpreg. På denne bygningen er detaljene og stilen i høy grad bevart. Under en byvandring med Roar Tollnes stanset vi lenge her mens Tollnes formante oss å se opp for å oppdage de vakre detaljene i mur og smijern.
Det må kunne antas at vinduene langs taket er kommet til under senere ombygging av loftet. Bygården eies av losjen Kong Harald RT, som bør berømmes for å holde bygningens stil og detaljer i hevd.
Fasaden var opprinnelig symmetrisk, men én vindusakse er bygget til mot syd
Kilder:
Bevaringsplakat, Sandefjord sentrum.
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://draug.rhd.isv.uit.no/
-
Her er nr. 32 i Jernbanealleen, oppført like etter bybrannen i 1900, med den balkongen på gavelen som senere ble fjernet.
Ved oppføring av bygget var adressen Jernbanealleen 12.
Postkortbildet er tatt før Hotel Atlantic, ferdig 1914, ble bygget. Det ses tre personer i bildet som kan gi et inntrykk av påkledningen den tiden. Ellers ser vi tett beplantet allé, og til høyre for Middelskolen fra 1903 skimtes møllerens hus på Mølleråsen.
A/S Sandefjord Bilcentral ble etablert av Johan Mørk i 1921 i egne lokaler. Firmaet opptok deler av kvartalet Jernbanealleen-Stockfleths gate-Møllers gate-Landstadsgate.
I tillegg til salg og reparasjon av biler ble det også bygget en bensinstasjon i Jernbanealleen 30a med navnet A/S Bilutstyr. Først som forhandler av MIL drivstoff og oljer, senere Esso.
Sandefjord Bilcentral var forhandler av General Motors bilmerker, Opel, Vauxhall, Bedford, og Chevrolet og de øvrige amerikanske GM-merkene. Dette konsernet hadde en montasjefabrikk i København, som forsynte det danske og norske markedet med en del av produktene. I de første årene vesentlig amerikanske modeller, senere også engelske modeller.
I 1936 ble sønn av Johan Mørk, Per Mørk, tatt inn i firmaet. Han skilte ut et eget firma, Bilco A/S, som solgte Opel. Alle merkene ble reparert i Sandefjord Bilcentrals lokaler.
Senere ble også Johan Mørks to andre sønner, John og Knut Mørk, medeiere. John Mørk ble etter hvert verksmester, mens Knut Mørk stod for driften av butikk og delelager.
Sandefjord Bilcentral var i mange år en av byens ledende bilforretninger med stort bilsalg, spesielt etter at bilrasjoneringen, som ble innført etter 2. verdenskrig, ble opphevet den 1. oktober 1960. Bensinstasjonen ble nedlagt i 1983.
I 1981 overtok 3. generasjon Mørk med Per Johan Mørk driften av forretningen, og i 1988 flyttet Sandefjord Bilcentral til Pindsle. Etter ganske kort tid opphørte driften.
Foto: Oppi Postkortforlag
År: 1910
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Til høyre Landstads gate 25 - Teaterlokalet.
I Jernbanealleen 32 drev A/S Sandefjord Bilcentral sin virksomhet til 1988. Inngang til Bilco til høyre.
Til venstre ser vi Vauxhall Victor FB og en sjelden godbit - Opel Rekord PickUp. Disse ble montert på GM's samlefabrikk i København og er ikke laget av Opel i Tyskland.
Klesbutikken på hjørnet tilhører Rønning.
Loge Kong Harald holder også til her.
År: 1962
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Vi viser dette bildet av nr. 32 fra nyere tid for å vise at bygningens arkitektur og jugendinspirerte fasadedetaljer fra da den var oppført like etter bybrannen i 1902, i stor grad er beholdt. Største endringen er på gavlveggen mot sør, der vinduene i 1. etasje er fjernet og erstattet med et stort utstillingsvindu, samt at balkongen ble fjernet.
Etter at dette bildet ble tatt er Nordea Banks store kontor- og boligbygning bygget inntil. Den erstattet Teaterlokalet, som helt siden åpningen i 1897 hadde vært en stor, synlig og mye brukt arena for mangeartet kulturvirksomhet.
Mellom Teaterlokalet og nr. 32 lå det tidligere en kiosk.
Kilde: sandefjordshistorie.no