Gamle Sande skole, som sto ferdig i 1867, lå nederst i Dølebakken. Skolen brant ned i 1921, og ny skole ble deretter bygget i Orelund på østsiden av Mølleråsen. Nesten 100 år «yngre» er Mosserød skole på Mosserødjordet, som sto ferdig i 1965.
Etter Skoleloven av 1827 skulle alle kommuner ha minst én fast skole, en «kirkeskole», men i Sandeherred tok det tid før en slik skole ble bygget. I 1839 ble det satt i gang en betalingsskole, og i 1841 ble det inngått avtale med garver Steen om kjøp av et av hans hus. Året etter startet skolen, med 93 elever, og med kirkesangeren som eneste lærer. Skolekretsen var stor og omfattet det som senere ble både Sande, Breili, Virik og Framnes skoler. I 1865 vedtok kommunen å bygge ny skole på nordre del av Sandar kirkegården. Vel 10 år senere ble dette området skilt ut fra kirkegården pga. den nye jernbanelinja. Dermed ble skolen liggende nederste i Dølebakken, omtrent der Tingretten ligger nå (2020), til Sandarvein 1. I tillegg til skolen, skulle bygningen også romme kontorer for kommunebestyrelsen og Sandeherred sparebank. Skolen ble først planlagt med ett klasserom, men da en skjønte at den ville få vel 150 elever, ble den utvidet til to klasserom. Skolen ble tatt i bruk ved nyttår 1867.
Da kirken ble restaurert i to år senere, ble skolen også brukt til gudstjenester. Samme år ble navnet endret fra Sandeherreds 1ste Kreds til Sande Kredsskole. Senere ble bygningen utvidet flere ganger, først med to rom i 1870-årene, så med en ny fløy med ytterligere to rom 1881, hvorav det ene til bruk i faget ”Haandgjerning for Piger”, og så i 1881 med enda 4 klasserom og et sløydrom på loftet. I 1891 flyttet Sandar Folkeboksamling også inn i bygget. Antall elever fortsatte å øke, og ved århundreskiftet hadde skolen nærmere 300 elever. Samtidig kom det nye skolelover, som bl.a. medførte utvidet skoletid, og dermed ble skolen for liten. I 1901 ble Breili skole bygget, og i 1908 ble Virik skilt ut som egen krets. Etter hvert omfattet Sande skole Nedre Gokstad, Hasle, Ragnhildbru, Prestegården (Prestehagan), Lunden, Mo og Mosserød, helt til Mosserød krets ble skilt ut i 1963.
17. juni 1921 brant skolen ned til grunnen. Så godt som alle bøker ved biblioteket gikk også med. Lenge etter kunne en se spor etter flammene i barken på allétrærne på den andre siden av Dølebakken. Da ny skole skulle bygges, ble den lagt til Pyntestuetraet, øst for Mølleråsen, der skolen fortsatt ligger. Den nye skolen sto ferdig i 1923.
Tanken om en skole på Mosserød ble først lansert i 1951, men det gikk enda 10 år før Sandar kommune vedtok å bygge skolen. Vedtaket var da en konsekvens av den store boligbyggingen på Mosserød, først på Huslysletta etter krigen, og dernest på Mosserødjordet rundt 1960. Kapasiteten ved Sande skole var også «sprengt». Mosserød skolekrets ble opprettet fra skoleåret 1963/1964, men skolen sto ikke ferdig før høsten 1965, og den formelle innvielsesfesten først fant sted 29. april 1966. I mellomtiden fikk skolen låne rom på Breidablikk ungdomsskole. Skolen hadde fra starten av 10 klasserom, 2 aktivitetsrom, 6 grupperom og et noe større rom, administrasjonsfløy med 2 kontorer og lærerrom med tekjøkken. Skolens første og mangeårige rektor, Georg Buøen, kunne ved skolens 25 års jubileum i 1988 fortelle at det var en hard kamp å få gjennomslag for å bygge grupperom. Det samme gjaldt egen gymnastikksal, bl.a. fordi svært få politikere skjønte at en sal også kunne brukes til aktiviteter etter skoletid. De fikk imidlertid gjennomslag også for dette, og gymnastikksalen sto ferdig ved årsskiftet 1965/1966. Allerede i 1967 var skolen for liten. I 1972/1973 ble derfor annet byggetrinn gjennomført, og i 1973 kunne skolen ta i bruk 4 nye klasserom og 2 grupperom, pluss bibliotek.
Natt til lørdag 12. februar 2000 brant gymnastikksalen ned, fordi en ung gutt hadde tent på en del papir som lå i en container, som sto bare en halv meter fra gymnastikksalen. Dermed tok det fyr i veggen og verdier for mellom 10 og 15 millioner kroner gikk tapt. I tillegg mistet Mosserød Turn- og idrettsforening alt sitt utstyr. Bygging av ny gymnastikksal begynte samme høst, men mens en arbeidet pågikk, måtte lærerne improvisere med ulike aktiviteter, mange av disse utendørs. Dette var en utfordring, spesielt når det var vind, regn, sludd og snø. Dessuten fantes ikke skikkelige garderobe- eller dusjforhold.
Skolen har i alle år arbeidet for et godt sosialt miljø og barna har deltatt aktivt i mange aktiviteter, som innsamling til barn i India og flyktninger i Kosovo, deltagelse i Gaiaprosjektet (kommunens miljøprosjekt for barn), teaterforestillinger, kunnskapskonkurranser og konkurransen Avis i skolen, NRK Vestfolds radioprogram «5 på» m.m. De senere år er skolens lokaler bygget om til «en ny skole», med bl.a. åpne klasserom og ny sløydsal, tegnesal og tekstilavdeling i sammenheng. Hvert klassetrinn har sin inngang og undervisningsbase, med garderober og toaletter. I tillegg finnes store uteområder, med muligheter for mange ulike aktiviteter. I dag har skolen 7 klassetrinn med i alt nærmere 400 elever.
Kilder: Møller, Vilhelm: Sandar, bind 1 og 2, 1977 og 1980; Tollnes, Roar L: Dølebakken, Kulturminner, Sandar Historielag, 1992; Minskole.no; Slektsdata.no; Sandefjords Blad; Mosserød skoles arkiver.
-
Her er avbildet en tegning som viser hvordan det så ut i Dølebakken før jernbanen og Sandarveien ble bygget. Nederst i Dølebakken, omtrent der Tingretten ligger nå (2020), ser vi Sande gamle skole, som sto ferdig ved nyttår 1867. Lenger bakk ses Sandar kirke og Sandar prestegård.
År: Ca. 197
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet viser gamle Sande skole, ferdig bygget ved nyttår 1867. Skolen lå nederst i Dølebakken, på vestsiden av veien, omtrent der Tingretten ligger i dag (2020). Da skolen ble bygget, skulle den også gi rom for Sandar kommunes kontorer og Sandeherred sparebank. Senere, i 1891, flyttet også Sandar Folkeboksamling inn i bygget.
År: Ca. 189
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
1. rad: Johannes Iversen, Randi Slottet, Ruth Thorsen, Mayelyn ?, Laila Mikkelsen, Karin Himberg, Sigrid ?, Ellen Mathiassen, Ragna Nilsen.
2. rad: Finn Virik, Oskar Karlsen.
3. rad: Henry Nilsen, Jens ?, Hilmar Algren, Leif ?, Leif Jakobsen, Jørgen Andersen, Adolf Vataker, Sverre Ingebretsen, Harald Børresen, lærer ? Johannesen.År: 1920
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Til høyre i bildet, på vestsiden av Dølebakken, ser vi her gamle Sande skole. Skolen sto ferdig til nyttår 1867, med 2 skolerom. I tillegg ga bygningen også rom for Sandar kommunes kontorer og Sandeherred sparebank. Skolen ble senere utvidet flere ganger, både i 1870-årene og i 1881. I 1891 flyttet også Sandar Folkeboksamling inn i bygget. I bakgrunnen ser vi jernbanelinja, som sto ferdig i 1881, og Sandar kirke.
År: 1906
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
I forgrunnen, midt i bildet, ser vi gamle Sande skole, på hjørnet ved krysset Dølebakken/ Sandarveien, slik den så ut før brannen i 1921. Skolen lå omtrent der Tingretten ligger nå (2020). Skolen sto ferdig til nyttår 1867, men ble bygget ut både på 1870-tallet og i 1881. Den nærmeste fløya ble bygget først på 1870-tallet, den andre i 1881. Skolen brant ned i 1921. Da bildet ble tatt, hadde det blitt bygget mange hus oppover i bakken; mange av disse finnes fortsatt. Den store villaen oppe til høyre i bildet, ligger der Stiftelsen Pyntestuen i dag har leiligheter og småhus for eldre.
År: Ca. 190
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Sande skole brant ned 17. juni 1921. Brannen var kraftig og tilgangen på vann dårlig. Derfor greide brannvesenet ikke å redde bygningen, som brant ned til grunnen. Varmeutviklingen fra brannen var så sterk at en lenge etter kunne se merker på trærne på den andre siden av veien.
År: 1921
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Mosserød skole sto ferdig til bruk ved skoleårets begynnelse høsten 1965. Bildet er tatt vel en måned tidligere, i begynnelsen av juli måned. Skolekretsen ble opprettet to år tidligere, og elevene i kretsen hadde i disse to årene midlertidig tilhold på Breidablikk ungdomsskole, inntil den nye skolen sto ferdig.
År: 1965
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet er tatt i begynnelsen av juli 1965, på slutten av byggeperioden. Skolen sto ferdig til bruk fra skoleårets start vel 1 måned senere. Da hadde skolen 10 klasserom, 2 aktivitetsrom, 6 grupperom og et noe større rom, administrasjonsfløy med 2 kontorer og lærerrom med tekjøkken.
År: 1965
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Mosserød skole ligger fritt og «luftig» på Mosserødjordet. Skolen ble tatt i bruk høsten 1965, mens gymnastikksalen sto ferdig ved årsskiftet 1965/1966. Den lange, lave bygningen mellom klasseromseksjonen med kroppsøvingsavdelingen, inneholder lokaler for skolens administrasjon, med kontorer, lærerrom o.a.
År: ca1970
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Mosserød skolekrets ble etablert høsten 1963, mens skolen sto ferdig til bruk høsten 1965. I 1988 feiret skolen 25 års jubileum. Bildet viser montering av jubileumsgaven fra foreldrene til skolen, en stor veggdekorasjon. De tre som monterer dekorasjonen er Ragnar Ødegård, Dag Fillip Evensen og kunstneren Gro Laheld Lundh.
År: 1988
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Mosserød skole har i alle år arbeidet for et godt sosialt miljø og barna har deltatt i mange ulike akXtiviteter. Bildet viser skolens deltagere i NRK’s radioprogram «5 på» i 1988.
År: 1998
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Natt til lørdag 12. februar 2000 brant gymnastikksalen ved Mosserød skole ned. En ung gutt hadde tent på en del papir i en container. Containeren sto bare en halv meter fra gymnastikksalen. Dermed tok det fyr i veggen og ved midnatt sto hele gymnastikksalen i flammer. Da brannmannskapene hadde kontroll ved 00.45-tiden, var bygningen totalskadet.
Foto: Langevei, Per
År: 2000
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Gymnastikksalen ved Mosserød skole brant ned natt til 12. februar 2000. Bygging av ny sal begynte samme høst, men mens en arbeidet pågikk, måtte lærerne improvisere med ulike aktiviteter, mange av dem utendørs. Dette var en utfordring, spesielt når det var vind, regn, sludd og snø. Dessuten fantes ikke skikkelige garderobe- eller dusjforhold.
Foto: Skagun, Thor
År: 2000
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
I 1980 fikk elevene i formingsfag fikk en utfordring av skolens vaktmester: Tegn blomster til et veggmaleriet av Mosserødeika. Elevene tok utfordringen, og tegnet hver sin blomst, i samarbeid med kunstneren Gro Laheld Lundh. Her ser vi elevene og læreren Audhild Myklebust foran maleriet.
År: 1980
Kilde: sandefjordshistorie.no