I Dølebakken lå det i sin tid to husmannsplasser. Begge tilhørte Sandar prestegård, som den gang var en stor gård. Vilhelm Møller (Sandar, bind 2, 1980) forteller at det sannsynligvis var i alt 16 slike plasser under gården, men at tallet i 1801 var redusert til 13. Av disse lå 2 i Dølebakken (Kirkeroa og Kottet), 2 i Åsen (Øvre og Nedre Brekka) og 2 på østsiden av Mølleråsen (Knatten og Pyntestuen). Innkjøringen til dagens Pyntestuen finner vi i Dølebakken, men den gamle husmannsplassen lå i tilknytning til den gamle veien øst for Mølleråsen (se Bredablikk Sverstad/Orelund).
Kirkeroa var en gammel plass, halvveis oppe i og på vestsiden av Dølebaken, innunder Mattisberget. Før veien opp Dølebakken ble anlagt i 1790-årene, gikk hovedveien til byen på østsiden av Mølleråsen. Da var Pyntestuen stoppested for bønder på vei til og fra kirken, for å skifte klær og pynte seg; derav navnet Pyntestuen. Etter at veien i Dølebakken ble bygd, begynte bøndene i stedet å bruke Kirkeroa som «pyntestue». Først fra 1700-årene kjenner vi navn på de som bodde der, men den mest kjente er nok Mattis Hansen, ofte bare kalt Mattis. Han og familien holdt til på plassen i ca. 100 år, kanskje lenger. Mattis dukker først opp i Kirkeroas historie i 1837. Med tida fikk åsen navn etter ham, og ble hetende Mattisåsen eller Mattisberget. Kona, Åse Marie, døde allerede i 1857, men Mattis giftet seg igjen i 1861, med Else Marie. Vi vet at Mattis var død i 1875, mens Else Marie sannsynligvis døde rett etter århundreskiftet. Johan Olsen, som ble født på Mølleråsen i 1868, kunne fortelle at Else Marie aldri ble kalt annet enn Marie Mattis. Foruten den lille stua, hadde hun et uthus med fjøs og ei ku. Hver dag gikk hun med ljå og slo gras til kua. Hun hadde 4 barn og slet med å skaffe familien daglig brød. Johan Olsen var den siste i den store gutteflokken på Mølleråsen. Da han gikk ned Dølebakken med skipssekken for å reise til sjøs, sto Marie Mattis ved grinda for å ta farvel. I 1957 gikk ut av familiens eie.
Kottet lå lenger oppe, på vestsiden av veien, inne i skogen, omtrent på høyde med dagens kryss Dølebakken/Frøyas vei. Johan Olsen, yngste sønn av mølleren på Mølleråsen, kunne fortelle at da han var smågutt, lå det to små stuer i Kottet. I den ene var det smie; der bodde Hans Kottet, født ca. 1820. Han hadde ei stue med litt jord, og tjente til daglige brød på et av skuteverftene ved fjorden. Kona, Berthe Sofie, var atskillig eldre enn ham. I den andre stua, som var mindre, bodde enken etter Simen Larsen, Anne Mærjæ Kottet, som hun ble kalt, med 4 barn. Hos henne var det ytterst små kår. Inne i stua sto en etasjeovn ut fra veggen; på den var det et kokehull, og ved siden av ovnen lå en haug med kvist, fattigfolks brensel. Midt på gulvet var det en kjellerlem med løftering og under den en potetkjeller. Om høsten fikk fattigfolk lov å «pellæ etter» på potetåkrene. Kottet ble et kjent navn i Sandar. Det skyldtes først og fremst «Kottesmia», der bøndene i Sandar var innom og fikk skodd hestene sine når de var på bytur. Kottesmia var i drift til rundt 1920. En av de mest kjente smedene var Ole Olsen, og vi tar med en av annonsene hans (se bildene).
På kart fra 1878 kan vi se at det bare fantes tre bebygde tomter/plasser på vestsiden av Dølebakken; gamle Sande skole, omtrent der Tingretten nå ligger, og de to husmannsplassene Kirkeroa og Kottet.
Kilde: Møller, Vilhelm: Sandar, bind 2, 1980; Tollnes, Roar L: Dølebakken, Kulturminner, Sandar Historielag, 1992.
-
Tegningen viser Johan Olsen med skips-sekk på ryggen, da han første gang skulle reise til sjøs, og kanskje slå seg ned i Amerika. Johan var yngste sønn av den siste mølleren på Mølleråsen, Johan Christian Olsen. Da Johan reiste ut, hadde alle de 5 brødrene hans allerede utvandret. I Dølebakken passerte han Else Marie Marie Mattis på husmannsplassen Kirkeroa, som oftest bare kalt Marie Mattis. Foruten den lille stua, stelte hun også et uthus med fjøs og ei ku, og hver dag gikk hun med ljå og slo gras til kua. Da Johan passerte, sto Marie Mattis ved grinda for å ta farvel, og skal ha sagt: «Nå tar du livet av mora di, Johan». Tegningen er signert Johan Olsen og datert 1880.
Foto: Olsen, Johan
År: 1880
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Husmannsplassen Kottet lå på vestsiden av Dølebakken, inne i skogen, omtrent på høyde med dagens kryss Dølebakken/Frøyas vei. Det var to små stuer på plassen. I den ene var det ei smie; der bodde Hans Kottet, født ca. 1820, og kona Berte Sofie. Han hadde også litt jord og tjente ellers til livets opphold på et av skuteverftene ved fjorden. I den andre stua, som var mindre, bodde enken etter Simen Larsen, Anne Mærjæ Kottet, som hun ble kalt, med 4 barn. Hos henne var det svært små kår. Inne i stua sto en etasjeovn ut fra veggen; på den var det et kokehull, og ved siden av ovnen lå en haug med kvist, som var fattigfolks brensel. Kottet ble en kjent plass i Sandar, først og fremst pga. «Kottesmia», som var i drift til rundt 1920. Der var bøndene i Sandar innom og fikk skodd hestene sine når de var på bytur. En av de mest kjente smedene der var Ole Olsen, og vi tar med en av annonsene hans (se bildene).
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Dette kartet fra 1878 viser Dølebakken som går nordover fra Sandar kirke, opp mellom Mølleråsen i øst og Mattisberget i vest. I bunnen av bakken, på vestsiden av veien, ligger gamle Sande skole fra 1867, avmerket med «Skolegaard». Vi ser også flere husmannsplasser: På vestsiden av Dølebakken, innunder Mattisberget, ligger Kirkeroa, og lenger oppe lå Kottet, men den lå «utenfor kartet». Øst for Mølleråsen ligger ytterligere to husmannsplasser, Knatten og Pyntestua (se Breidablikk/Sverstad/Orelund). Vi ser også at det ligger flere hus på østsiden av Dølebakken, men ingen på vestsiden mellom Sande skole og Kirkeroa. På eldre kart fra 1801 ses også en bekk, med utspring på jordene i Orelund, som rant nord for hagen på prestegården og videre vestover daværende kirkegård. Dølebakken, som da ble kalt KonveVej til Tønsberg, gikk på ei bru over bekken og møtte like etterpå veien fra Sverstad, som var veien til kirken før veien i Dølebakken ble anlagt.
År: 1801
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Dølebakken, byen og fjorden sett fra Mølleråsen før jernbanelinja ble anlagt og åpnet i 1881. På vestsiden av veien, innunder Mattisberget, ligger husmannsplassen Kirkeroa. Syd for husmannsplassen ser vi åpne jorder, som tilhørte Sandeherred prestegård. Så sent som i 1897 var Sande skole, i bunnen av bakken, og husmannsplassen Kirkeroa de eneste to bygningene på vestsiden av bakken.
Foto: Andersen, Fredrik
År: 1880ca
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Postkort med tegnet motiv fra områdene ved Dølebakken. Vi ser Dølebakken gå opp til høyre i bildet, med en allé av trær, plantet i 1877 av Treplantingsselskapet, forløperen til dagens kommunale parkvesen. På østsiden, over Dølebakken, ser vi Mølleråsen med møllerens hus på toppen, bygget på 1830-tallet. Til venstre ligger Mattisberget, med husmannsplassen Kirkeroa innunder berget. Postkortet er gitt ut av Eriksens Boghandel i 1904.
Foto: Eriksens Boghandel
År: 1904
Kilde: sandefjordshistorie.no