Mølleråsen ligger mellom Dølebakken i vest og Trudvangveien og Sverstadveien i øst. Navnet skyldes at fra ca. 1830 til 1863 sto ei mølle på toppen av åsen. Mølla ble kalt «Prøven»; det kunne nok være en prøve både for bøndene å få årets avling opp kleiva med hest og kjerre, for å få malt kornet, og for mølleren å reparere mølla som stadig gikk i stykker.
Mølla ble bygget av Christen Lorentz Sørensen, sannsynligvis rundt 1830. Han fikk nemlig ved kgl. res. av 22. mai 1833, tillatelse til å beholde «Brugen av en paa Sandeherred Præstegaard tilhørende Bjærgaas bygget Veirmølle og et lidet Hus tilhørende Mølleren». Det tyder på at han bygde mølla og huset på toppen først, og så søkte og fikk tillatelse etterpå. Leie for bruk av prestegårdens grunn ble satt til 3 spesidaler i året.
Sørensen leide inn en dansk møllemester, Johan Carl Gabrielsen, til å ta hånd om daglig drift av mølla. Gabrielsen giftet seg i Sandefjord, og kjøpte senere mølla. I tillegg drev han også et bakeri og en høkerforretning. I 1841 solgte han mølla videre til en kar som het Hallgren. Da folk så at han greide å gjøre driften lønnsom, kastet de seg på «karusellen», og snart «grodde» det opp «vengemøller» på den ene åsen etter den andre. Etter hvert fantes det møller både på Preståsen, Hauan, Virik, Store Bergan og mange andre steder. Det var imidlertid ikke mer enn 1400-1500 innbyggere i kommunen midt på 1800-tallet, så det ble en overetablering av møller, som førte til at alle etter hvert måtte legge ned. Unntaket var mølla på Mølleråsen, som fortsatt var lønnsom. Det var likevel et slit å holde mølla i gang; noen ganger gikk den, andre ganger sto den, og noen ganger blåste vingene av.
I 1854 kjøpte snekker Johan Christian Olsen mølla, og året etter flyttet han og familien inn i huset på Mølleråsen. Olsen oppførte også et tilbygg til det huset, og brukte det som snekkerverksted. Med tilbygget, skal huset ha vært 12 meter langt. Det var bygget i tømmer, og sto støtt i all slags vær. Huset skal ha inneholdt i alt 7 rom. På kjøkkenet dominerte en stor, åpen skorstein, men den ble etter hvert erstattet av en vedkomfyr til matlaging. I tillegg fantes også et uthus med fjøs, stall og vognskur, også dette bygd i tømmer. Oppe på åsen var det god utsikt over byen og fjorden, og innimellom, særlig på søndager, kom borgere opp møllekleiva for å nyte utsikten og hilsen på mølleren og hans kone, som ble kalt «Lava på Mølla». Da ble de gjerne traktert med kaffe. Det hendte også at borgerne tok med seg et parti «kiler» til keglebanen, som lå på østsiden av åsen, der Sande skole nå ligger. Nedenfor kjeglebanen lå en liten husmannsplass under prestegården, «Pyntestuen», som møller Olsen også drev (se Breidablikk/Sverstad/ Orelund).
Olsen fikk etter hvert problemer med å få mølla til å lønne seg. Han fikk mange tekniske uhell, og bøndene klaget over den tunge møllekleiva og foretrakk stadig oftere vannkverner. Møllemaskineriet var også gammelt og slitt. Dessuten blåste vingene rett som det var av, og da måtte mølleren til Skien for å få materialer til nye vinger. Da Olsen hadde hatt mølla i 10 år, brant den ned en stormnatt innunder jul i 1863. Brannen skal ha brutt ut ved 5- tida på morgenen. Mange kom opp fra byen for å hjelpe i slukningsarbeidet, men de greide ikke å redde mølla. Senere viste det seg at brannen skyldtes at maskineriet hadde gått varmt i stormen, så treverket ble antent. Fordi mølla ikke lenger var lønnsom, forlangte forsikringsselskapet at den ikke skulle bygges opp igjen. Dermed var det slutt på driften av den siste vindmølla i Sandefjord. Møllerens gamle hus ble imidlertid stående i mange år. I juni 1967 kjøpte Sandar kommune huset for å legge Mølleråsen ut til friområde. Halvannet år senere ble huset revet, men fortsatt kan en finne rester etter den gamle grunnmuren.
Fra toppen av Mølleråsen er det fortsatt flott utsikt, og mange bruker også i dag åsen som utfluktsmål, selv om veien opp kan være noe både kronglete og tung. På toppen møter de nå monumentet «Fugl Føniks», en donasjon fra Odd Gleditsch, utført av billedhuggeren Nils Aas. Fugl Fønix var et fabeldyr i egyptisk mytologi, og symboliserer gjenfødelsen. I mytologien brenner både fuglen og reiret ned og blir til aske, men fra asken gjenoppstår Føniks som en ny, ung fugl, som stiger opp mot himmelen. I dag kan «Fugl Føniks» ses mot himmelen, på lang avstand.
Kilder: Haugen, Knut: Sandefjords Historie, bind I, 1928; Møller, Halvdan d.e.: Vestfoldminner, bind V, 1943; Møller, Vilhelm: Sandar, bind II, 1980; Tollnes, Roar L: Huset på Mølleråsen, Sandar Historielag, 1986.
-
Huset på Mølleråsen ble bygget rundt 1830, av Christen Lorentz Sørensen, som også bygde mølla. Johan Christian Olsen kjøpte både hus og mølle i 1854, og oppførte i tillegg et tilbygg, som han brukte til snekkerverksted. Huset var bygd i tømmer og skal ha vært 12 meter langt og inneholdt 7 rom. I tillegg fantes også et uthus med fjøs, stall og vognskur. Mølledriften opphørte etter at mølla brant ned i 1863, men huset ble først revet i 1968.
Foto: Tollnes, Roar
År: 1968
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Tegningen viser Johan Olsen foran mølla og møllerens hus. Johan, født i 1868, var sønn av den siste mølleren på Mølleråsen, Johan Christian Olsen. Johan var den yngste av 6 brødre og døde mer enn hundre år gammel. Tegningen er laget av marinemaler Carl B. Hestman.
Foto: Hestman, Carl B.
År: 1968
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Mølla på Mølleråsen ble kalt «Prøven»; det kunne nok være en prøve for bøndene å få årets avling opp kleiva med hest og kjerre, for å få malt kornet. Mølla brant ned i 1863, mens møllerens hus ble revet i 1968. Det finnes likevel fortsatt en del minner på åsen fra den tid da mølle var i drift. Her ser vi litt av veien opp til åsen, nær den trange og farlige glova, slik den fortsatt var å se rundt 1980.
År: ca 1980
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Fra mølla på åsen ble bygd en gang rundt 1830, har Mølleråsen vært et landemerke, som en har kunnet se på lang avstand, og vel aller best fra fjorden og områdene rundt. Bildet viser en litografi med utsikt fra Hystad/Stub mot Sandefjord by i «bunnen» av fjorden. I bakgrunnen ser vi Mølleråsen med mølla på toppen. Fotografiet er av nyere dato, mens litografiet sannsynligvis stammer fra en gang midt på 1800-tallet.
Foto: Wolday, Mekonnen
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Fra mølla på åsen ble bygd rundt 1830, har Mølleråsen vært et landemerke, som en har kunnet se på lang avstand. Bildet finnes i boken «Sandefjords Bad», skrevet av Jørgen Tandberg Ebbesen, utgitt i 1855. Det viser et prospekt av en litografi, laget av A. Storm, trykt hos J. Finne. Den lyse, store bygningen midt i bildet, skal illustrere Sandefjord Kurbad s opprinnelige bygning, etablert i 1837. I bakgrunnen til venstre ser vi Mølleråsen med mølla på toppen. Kunstneren har nok tatt seg noen «friheter» mht. dimensjonen og plassering av både bygninger, åsene rundt byen og avstanden mellom disse. Litografien stammer sannsynligvis fra tiden rundt 1840.
År: 1840ca
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Fra mølla på åsen ble bygd en gang rundt 1830, har Mølleråsen vært et landemerke, som en har kunnet se på lang avstand, og vel aller best fra sør og sørvest. Dette bildet viser arbeidere som legger linja for Grevskapsbanen, som åpnet i 1881. I bakgrunnen ser vi Mølleråsen med møllerens hus. Bildet stammer sannsynligvis da fra ca. 1880.
År: 1880
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Fra mølla på åsen ble bygd en gang rundt 1830, har Mølleråsen «alltid» vært et landemerke, som en har kunnet se på lang avstand. Bildet viser Dølebakken, med husene Dølebakken 21 (midt i bildet, med front/langside mot veien) og Dølebakken 23 (rett ovenfor nr. 21, med kortsiden mot veien og markert med x i gavlen). I bakgrunnen ser vi møllerens hus på Mølleråsen, men ikke mølla, som brant ned i 1863.
År: Ca. 185
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet viser professor Hans Gude (1825-1903) med familie under utflukt på Mølleråsen. Gude var en av våre viktigste malere i den nasjonalromantiske perioden, og kanskje aller mest kjent for «Brudeferden i Hardanger», som han malte sammen med Adolph Tidemann. Gude malte landskapet og Tidemann malte figurer. Vi ser Carl Coven Schirm og Gunhild Schirm (født Gude), Erik A. Gude, Betsy Gude (gift med Hans Gude), Lilly Gude, Hans Gude (d.y.), professor Hans Gude og Ove Gude. Hans Gude lå ved Sandefjord kurbad i 1884, og vi antar at bildet kan ha sammenheng med dette oppholdet.
År: 1884
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Utsikt fra Mølleråsen mot byen og havna, påtrykt årstallet 1865. Midt i bildet Sandar kirke, som fortsatt hadde det gamle, kuppelformede tårnet da bildet ble tatt. Dette ble byttet ut med dagens høye spir i 1868. Vi ser ikke gamle Sande skole, som sto ferdig i 1867 og lå nederst i Dølebakken, omtrent der Tingretten i dag (2020) ligger.
År: ca 1880
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Prospektkort med påskriften «Partie af Sandefjord». Bildet er hentet fra Nasjonalbiblioteket samlinger, der tiden oppgis til mellom 1867 og 1870. Nederst i Dølebakken ser vi gamle Sande skole, som sto ferdig i 1867. Vi ser også at Sandar kirke fortsatt har sitt gamle, kuppelformede tårn, som ble byttet ut med dagens høye spir i 1868. Bildet må følgelig være tatt sent i 1867 eller tidlig i 1868.
Foto: Selmer, Selmer
År: 1868
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet er tatt fra Mølleråsen. Nederst i Dølbakken, på vestsiden av veien, ligger gamle Sande skole, som sto ferdig i 1867, og Sandar kirke har sitt høye spir fra 1868. Lenger til høyre ser vi gamle Sandefjord kirke fra 1872, som brant ned i 1903. Vi ser derimot ikke jernbanelinja, som ble bygget i 1880/1881 og sto ferdig i 1881. Bildet må altså være tatt mellom 1872 og 1880.
År: ca 1875
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Utsikt fra Mølleråsen, mot byen og havna. I forgrunnen, nede til venstre, i bunnen av Dølebakken, ligger gamle Sande skole, fra 1867. Vi ser også jernbanelinja, som sto ferdig i 1881, horisontalt i bildet. Bak, til venstre ses Sandar kirke. Noe lenger til høyre og bak ligger gamle Sandefjord kirke fra 1872. Kirken gikk med i bybrannen i 1900 og ble i 1903 erstattet av dagens kirke i mur. Bildet må altså være tatt mellom 1881 og 1900. Bildet inngår for øvrig i en mappe med prospektkort merket "Photographicum", utgitt av Fotograf T. Backlins Forlag.
Foto: Backlin, T
År: ca 1890
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Utsikt fra Mølleråsen mot byen og havna, med Dølebakken nedunder åsen. Vi ser jernbanelinja, som sto ferdig i 1881, horisontalt i bildet. Nede i venstre bildekant ses Sandar kirke. I bakgrunnen, omtrent midt i bildet, ligger gamle Sandefjord kirke fra 1872, som gikk med i bybrannen i 1900 og i 1903 ble erstattet av dagens kirke i mur. Bildet må følgelig være tatt en gang mellom 1881 og 1900.
År: ca 1890
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Utsikt fra Mølleråsen. I forgrunnen ses jernbanelinja, som sto ferdig i 1881. Til venstre i bildet ses gamle Sandefjord kirke i tre, fra 1872, som gikk med i bybrannen i 1900 og ble erstattet av dagens kirke, bygget i mur, i 1903. Vi ser også byskolen, som ble innviet i 1887. Bildet må derfor være tatt en gang i perioden 1887-1900.
År: 1895
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Utsikt fra Mølleråsen ved forrige århundreskiftet. I bakgrunnen byen, havna og fjorden. Vi ser jernbanelinja horisontalt i bildet og Sandar kirke til venstre nede i byen. Til høyre og lengre bak ses gamle Sandefjord kirke, bygget i tre, som sto ferdig i 1872, men som gikk med i bybrannen i 1900, og i 1903 ble «erstattet» av dagens kirke i mur. Bildet inngår i en samling bilder av botaniker Thekla Resvoll.
År: 1899
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Prospektkort med utsikt fra Mølleråsen. Nederst i Dølebakken, på vestsiden av veien, ligger gamle Sande skole, som sto ferdig i 1867. Ovenfor skolen er det ingen bebyggelse; så sent som i 1897 var det heller ingen bygninger mellom skolen og husmannsplassen Kirkeroa, innunder Mattisberget. Bak skolen ses jernbanelinja som ble innviet i 1881. Kortet er påtrykt «Enerett Ludv. Foss». Ludv. Foss etablerte seg i Sandefjord med papirhandel, bokbinderi og trykkeri i 1899. (I 1909 overtok han Joh. Eriksens papir- og bokhandel i Kongensgate, og kjøpte samtidig huset i Storgaten 8.) Kilden oppgir til å stamme fra 1905 eller tidligere. Vi antar at kortet stammer fra rundt år 1900.
År: ca 1900
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Utsikt fra Mølleråsen. I nedre bildekant, midt i bildet, ser vi litt av gamle Sande skole, som sto ferdig i 1867. I fokus Sandar kirke, med sitt høye spir fra 1868. Mellom skolen og kirken ses jernbanelinja, som sto ferdig i 1881. Bildet ser ut til å kunne stamme fra en gang rundt 1900.
År: ca 1900
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Prospektkort med utsikt fra Mølleråsen, mot byen og havna. I venstre bildekant, nederst i Dølebakken, ser vi gamle Sande skole, som sto ferdig i 1867. Videre ses jernbanelinja, som sto ferdig i 1881. Til venstre ser vi Sandar kirke, og til høyre dagens Sandefjord kirke, som sto ferdig i 1903, men ikke hovedbygget ved Hotel Atlantic, som sto ferdig i 1914. Vi antar at bildet kan være tatt en gang rundt 1905/1910.
År: ca 1905
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Panoramabilde tatt fra Mølleråsen. I venstre halvdel, midt i bildet ser vi dagens Sandefjord kirke som sto ferdig i 1903, etter at den gamle kirken, som var bygget i tre, gikk med i bybrannen i 1900. Vi ser derimot ikke Hotel Atlantic’s hovedbygg, som sto ferdig i 1914. Vi antar at bildet kan være tatt en gang rundt 1905/1910.
År: 1910ca
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Prospektkort med utsikt fra Mølleråsen. Vi ser jernbanelinja, som sto ferdig i 1881, horisontalt i bildet. Bak til venstre, ses Sandar kirke med det høye spiret, som ble reist i 1868, og til høyre dagens Sandefjord kirke, som sto ferdig i 1903. Vi ser imidlertid ikke hovedbygget ved Hotel Atlantic, som sto ferdig i 1914. Bildet er sannsynligvis tatt en gang rundt 1905/1910.
År: 1910
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Postkort med utsikt fra Mølleråsen, med påskriften «Richard Olsen bokhandel». Vi ser jernbanelinja, som sto ferdig i 1881, horisontalt i bildet. Bak, til venstre, ses Sandar kirke og til høyre dagens Sandefjord kirke, som sto ferdig i 1903. Mellom disse ses Hotel Atlantic’s hovedbygg, oppført i 1914. I bakgrunnen Framnæs mek. Verksted og på havna skip i opplag. Det er en del mer bebyggelse på begge sider av fjorden enn på bilder fra rundt 1910. Vi antar at bildet kan være tatt på 1920- eller 1930-tallet.
Foto: Mittet & Co
År: 1920
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Postkort med utsikt fra Mølleråsen. Vi ser jernbanelinja, som sto ferdig i 1881, horisontalt i bildet. Bak, til venstre, ses Sandar kirke og til høyre dagens Sandefjord kirke, som sto ferdig i 1903. Mellom disse ses Hotel Atlantic’s hovedbygg, oppført i 1914. Det ligger også villaer langs Sandarveien, der bebyggelsen stort sett vokste fram fra 1920-tallet og utover. Det er også mer bebyggelse på begge sider av fjorden enn på bilder fra rundt 1910. Vi antar at bildet kan være tatt på 1920- eller 1930-tallet.
Foto: Mittet & Co
År: 1930
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Panorama av Sandefjord, sett fra Mølleråsen. Vi ser jernbanelinja, som sto ferdig i 1881, Sandar kirke, dagens Sandefjord kirke fra 1903 og mellom disse hovedbygget ved Hotel Atlantic, som sto ferdig i 1914. Videre ses villaer i området ved Sandarveien, der bebyggelsen i hovedsak vokste fram fra 1920-tallet og utover. Vi antar at bildet kan være tatt på 1920- eller 1930-tallet.
År: 1930
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Utsikt fra Mølleråsen. Vi ser flere hus i området ved Sandarveien, der bebyggelsen stort sett vokste fram fra 1920-tallet og utover. Vi ser også at bebyggelsen er atskillig større enn på bilder fra rundt 1910. Vi antar at bildet kan stamme fra 1930-tallet.
Foto: Mittet & Co
År: 1935
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Prospektkort med utsikt fra Mølleråsen, merket «Enerett Marie Thorsens Bokhandel». Vi vet ikke når bildet er tatt, men bebyggelse og bygninger, bl.a. Metodistkirken på Chr. Hvidts plass, innviet i 1918, kan tyde på at bildet er tatt i mellomkrigsårene. På havna og i fjorden ligger både hvalbåter, kokerier og andre skip. Kanskje var det nedgangstider som gjorde at skip ble lagt i opplag? I så fall kan det være nærliggende å tenke på året 1931, da markedet for hvalolje sviktet fullstendig og ingen selskaper sendte skip til sydishavet. I stedet lå store deler av flåten i opplag i fjordene rundt byen. På den annen side ser bildet ut til å være tatt i sommerhalvåret; da lå hvalflåten uansett hjemme. Bildet kan derfor også være tatt senere. Hvis noen vet mer om bildet, så hører vi gjerne fra dere.
Foto: Mittet & Co
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Utsikt fra Mølleråsen. Vi ser jernbanelinja, som sto ferdig i 1881, dagens Sandar kirke, og noe bebyggelse på østsiden av Dølebakken, som vaf ny fra 1885 og utover, men ikke dagens Sandefjord kirke, fra 1903. Vi kan derfor anta at bildet er tatt en gang rund årshundeskiftet 1900.
År: Ca.1900
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Mølleråsen har gjennom generasjoner vært et landemerke i Sandefjord. Den gamle mølla står ikke lenger, den brant ned i 1863, men i dag står monumentet «Fugl Føniks» på toppen. Det ble reist i 1971 og er en donasjon fra fabrikkeier Odd Gleditsch. Gleditsch ønsket at kollen skulle være et like stort blikkfang som da mølla sto. Hans tanke var først å skaffe en gammel vindmølle, men det lyktes ikke. I stedet fikk han billedhuggeren Nils Aas til å lage «Fulg Føniks», oppkalt etter et fabeldyr i egyptisk mytologi, som var et symbol på gjenfødelsen. Monumentet er 15 meter høyt og ses godt på lang avstand. På bildet ses Odd Gleditsch sammen med den siste møllerens sønnesønn, Leif Aasen, og hans sønn og sønnesønn.
År: 1971
Kilde: sandefjordshistorie.no