Mosserød ligger mellom Mo i vest og Åbol i øst, Raveien i nord og Midtåsen og Lingelemveien i sør. Navnet stammer fra den gamle gården Mósrud, som betyr «rydning utskilt fra Mo». Gården var lenge kirkens eiendom, men ble delt i to deler tidlig på 1800-tallet. I 1835 ble begge solgt til hhv. Ivar Henriksen og Nils Johansen. I 1857 solgte Henriksen en part i Mokollen til glassmester Oluff Andersen for 550 spesidaler («Glassmesterløkka»). Resten av gården ble delt mellom Henriksens sønn og svigersønn. I 1884 eide Anders Nilsen gården til sønnen, Maurits Nilsen, overtok først en del i 1917 og så resten i 1941. I 1845 overlot Nils Johansen sin gård til sønnen Even. Fra ham gikk gården videre i familien og ble i 1922 overtatt av Isak Evensen, som mange vil huske som en sentral skikkelse i en av byens frimenigheter. De to gårdene lå begge på vestsiden av Mosserødveien, noen hundre meter sør for Mosserødeika. I dag er gårdene lagt ned etter utbyggingen på Mosserødjordet. Midt på 1800-tallet lå det for øvrig en husmannsplass på Rosenlund, «Rosenlund kaldet», som senere ble Mosserødveien 5.
Mosserødveien var i flere hundre år hovedveien fra Raveien til byen, som del av den gamle «Semsvegen», første gang nevnt i biskop Eysteins «Rødebok» (ca. 1400). Den gikk fra Sem ved Goksjø, opp til Hunstokk, ned over Mosserød, opp over Mokollen og ned Åsen til Sandar kirke. Mosserødveien, slik vi kjenner den i dag, ble bygget i 1660, og var lenge den ene av to hovedveier til byen (den andre var Laskenveien). Da var Haukerød-gårdene på Hunstokk sentrum på Haukerød. Den øvre delen av Mosserødveien, fra Hunstokk til Bergsvea, ble derfor kalt «Haukerødgata» helt til sent på 1900-tallet.
Fra Mosserød var det kort avstand både til byen og til flere, fine friluftsområder, bl.a. i Mokollen, på Åbol og ved Goksjø. Derfor var området attraktivt som boligområde. Bebyggelsen langs Mosserødveien vokste i hovedsak fram fra første halvdel av 1900-tallet; senere fulgte områdene på Huslysletta etter krigen og Mosserødjordet på 1960-tallet. Før Ringveien ble anlagt, fantes én tverrvei til Haukerød og én til Moveien. Tverrveien til Haukerød tok av rett nord for Mosserødveien 58, og var en blanding av smal grusvei og sti over jordene, og ble kalt
«Tversover-veien» (nå Mohøiveien). Den markerte også skillet mellom Haukerød og Sande skolekrets, og ble brukt som skolevei av unger som bodde nord for veien og gikk på Haukerød skole. Tverrveien til Moveien gikk ned i et «skar» mellom Mosserødveien 44 og 46 (Mosserød kolonial og Mosserød gartneri), forbi gårdene på Mo, til Moveien, og «het» Holaveien» (nå Jupiters vei), kanskje fordi det var en gammel hulvei. Veien ble mye brukt, ikke minst av unge på vei til og fra yrkesskolen og «Høyere skole» i Bugården. På vinteren brukte ungene veien til å konkurrere om hvem som kunne komme lengst på rattkjelke eller «nedslått spark».
Jordene på begges ider av «Haukerødgata» har alltid tilhørt Haukerødgården, og veien har alltid vært svært utsatt for vind og snø; her fonner snøen seg ofte, så veien blir smal og vanskelig fremkommelig. I gamle dager ble veien brøytet med hest og plog, før lastebilene overtok. I årtier ble det satt opp snølemmer på jordene, for å «fange» snø. Veivokterne satte lemmene opp på høsten og tok dem ned før våronna. På sommeren lå lemmene i høye stabler ved siden av veien i svingen ved Bergsvea, og var lekeplass for guttunger. De klatret opp på toppen, brøt opp et par bord, krøp ned i stabelen og brukte lemmene under som «hytter».
Fra Bergsvea og sørover fantes det før krigen ikke mange boliger; de fleste lå i områdene ved «Tversoverveien» og i bakken rett nord for dagens Jupitervei. Åsen på østsiden av bakken, bak Mosserødveien 51 og 53, «het» bare «Fjellet» (senere Huslyåsen). Under krigen bygget tyskerne både bunker, fjellhall og skyttergraver her, som ledd i en sammenhengende forsvarslinje fra Goksjø, via Hunstokk til Mokollen. Hula eksisterer ennå, men bunkeren og skyttergravene er borte. Etter krigen ble det bygget flere boliger, både på Øvre Mosserød og sørover langs Mosserødveien. Da ble også Huslysletta bygget ut, bl.a. med 10 «finske-hus» i Manveien og Huslyveien (nå Emblas vei); dette var 4-mannsboliger med små leiligheter, bygd av materialer fra Finland. Navnet «Man» var opprinnelig knyttet til området «Manden» vest for Åbolåsen, ofte forkortet til Ma’n. Her lå i sin tid husmannsplassen Manden, ifølge Lorens Berg trolig en gammel gård, kjent fra 1500-tallet. Den opprinnelige Manveien var en sti over jordene vest for Åbolåsen, brukt som snarvei til byen, ikke minst av arbeidsfolk fra Goli og Hunsrød, på vei til og fra skipsverftene ved fjorden. Eldre mennesker på Åbol kunne fortelle om blafrende lys fra arbeidernes lykter når de gikk der på vinterstid. I Legdås-området mellom Manveien og Åbol, lå det fram til rundt 1960 også en hoppbakke, der gutta kunne hoppe «langt», kanskje 8-10 meter! Bakken ble borte da området ble lagt ut til boliger.
Det største boligområdet ligger på Mosserødjordet. Allerede i 1963 ble lagt ut 160 byggeklare tomter her, og flere fulgte, etter at Ringveien ble bygget. I 1973 viste matrikkelen 362 gårdsnummer på Mosserød. Boligområdet var «nakent» de første årene og fikk da tilnavnet «Flintabyen» etter den populære TV-serien «Familien Flinta». I den sluttet alle episoder med at Fred Flint satte ut dinosauren Dino, døra smalt døra igjen bak ham, og han ble stående utenfor og hamre på døra, mens lysene ble slukket i hus etter hus. På kveldene kunne de som så utover Mosserødjordet, se hvordan lysene ble slukket i hus etter hus; derav tilnavnet «Flinta-byen».
Det har aldri vært mange eller store bedrifter på Mosserød. I Mosserødveien 46 lå Mosserød gartneri (senere Korsvik gartneri), og i Mosserødveien 21 Fred. Fredrikstens Trevarefabrikk. Ved Mosserødveien lå to kolonialforretninger. Den eldste, Rosenlund Kolonial, lå i Rosenlundsvingen ved Jahreporten, og ble drevet av Emilie Jensen; den andre, Mosserød Kolonial lå i Mosserødveien 44, og ble drevet av Kjell Hansen. Begge er for lengst lagt ned, mens Thor Dahls supermarked på Mosserødjordet, startet i 1965, fortsatt finnes, i dag som Coop Extra.
Kilder: Berg, Lorens: Sandeherred, 1918: Haugen, Knut: Sandefjords Historie, bind 1, 1928; Møller, Vilhelm: Sandar, bind I, 1977; Olstad, Finn: Sandefjords Historie, bind 2, 1977; Davidsen, Roger: Et sted i Sandefjord, 2008.
-
Postkort fra 1955 med motiv fra Mosserød. Vi ser Mosserødveien gå tilnærmet diagonalt fra høyre mot venstre i bildet, for så å svinge til høyre, passerer Bergsvea og fortsette rett opp over jordene til Abrahamsen, til Hunstokk-krysset. DSydvest for Mosserødveien ses Mosserød-jordene, som på denne tiden ennå ikke var bebygd. På skrå opp mot høyre fra Mosserødveien ligger Huslysletta, med Manveien (til høyre) og Huslyveien (til venstre). Øverst på Huslysletta ses «finskehusene» som ble bygget etter krigen og var ferdig for innflytting i 1952. Nordvest for Huslysletta og øst for øvre del av Mosserødveien ligger et fjellparti som den gang ikke het annet enn «Fjellet». Her bygde tyskerne forsvarsverker under krigen, bestående av en kraftig bunker, fjell-huler og skyttergraver. Disse forsvarsverkene skulle inngå i en sammenhengende forsvarslinje mot en ev. alliert invasjon, fra Goksjø, opp til Hunstokk, ned over jordene til «Fjellet» og videre over jordene til de store anleggene på Mokollen.
År: 1955
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Øvre Mosserød på siste del av 1950-tallet. Øverst til venstre lgårdene på Hunstokk, med Mosserødveien mot sør. Den rette strekningen fra Hunstokk til Bergsvea kalles Haukerødgata, etter de gamle Haukerødgårdene på Hunstokk. Nederst til høyre, på "hitsiden" av veien, Mosserødveien 50 (gult hus og uthus) og 52 (hvitt hus og uthus), begge bygget før krigen. «Murhusene» ovenfor ble bygget senere. På åsen tvers over veien, bygget tyskerne under krigen bunker (skimtes i lys/hvit farge, med trigonometrisk punkt på toppen), skyttergraver og fjellanlegg/hule. Det store huset på fjellet lenger bak ble bygget etter krigen. Husene nedunder åsen ble beslaglagt av tyskerne og brukt til innkvartering av soldater, mens nr. 50 og 52 "gikk fri". Jordene vest for nr. 50 og 52 ble først bebygd på 1960-tallet. Mellom nr. 50 og det første «murhuset» ses ei fotballslette, merket opp av ungene selv. Ovenfor det tredje «murhuset» går en smal veg/sti «Tversover-veien» (nå Mohøiveien) over jordene til Haukerød. Unger som bodde sør for denne veien soknet til Sande skole, de som bodde nord for veien, gikk til Haukerød.
År: 1958
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
«Haukerødgata», den øvre delen av Mosserødveien, fra Hunstokk til Bergsvea. Langs «Haukerødgata» har det alltid vært jorder, tilhørende Haukerød-gårdene. Dette er en av de veiene i kommunen som er mest utsatt for vind og snø; her fonner snøen seg ofte, så veien blir smal og vanskelig fremkommelig. Bildet er av ny dato; verken låven på høyre side eller husene på venstre side ble bygget før sent på 1900-tallet.
Foto: Ankersen, Vidar
År: Ca. 196
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Snølemmer på jordene øst for «Haukerød-gata», øvre del av Mosserødveien. Dette er en av de veiene i kommunen som er mest utsatt for vind og snø. I flere tiår ble det hver vinter satt opp snølemmer på jordene, for å «fange» snø. På sommeren lå lemmene i høye stabler i svingen ved Bergsvea. Da klatret guttungene ofte opp på toppen, brøt opp et par bord, krøp ned i stabelen og brukte den som «hytte». Derfra kunne de se alle som gikk på veien, uten å bli sett selv. På den lille åsen bak, mellom Øvre Mosserød og Huslysletta, bygget gutta på vinteren hoppbakke ned mot jordene. Bakken ble døpt «Harra-bakken», fordi det fantes hare i området. I et lite «søkk» oppe på åsen, dannet det seg en liten og svært grunn dam når regnte, kanskje 7-8 meter lang og 2-3 meter bred. Når den frøs til på vinteren, brukte ungene den som skøytebane. De måtte bare passe på å hoppe over røtter og kvist som hadde frosset fast i isen.
År: 1961
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Skruskøyter. På den lille åsen mellom jordene øst for «Haukerød-gata», mellom Øvre Mosserød og Huslysletta, lå det et lite søkk, hvor det dannet seg en liten og svært grunn dam når det regnte. Dammen var kanskje 7-8 meter lang og 2-3 meter bred, med røtter og kvist. Når dammen frøst til på høsten og vinteren, bruke ungene den som skøytebane på 1950-tallet.
Mindre unger brukte skruskøyter, skøytejern som ble «skrudd fast» til vanlige støvler eller gummistøvler med en «skrunøkkel», som på bildet. Større unger brukte ofte «blikkspann», skøytejern som ble festet med reimer.
År: Ca. 195
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Før Ringveien over Mo- og Mosserødjordene ble bygget, fantes én tverrvei til Haukerød, som tok av rett nord for Mosserødveien 58, og var en blanding av smal grusvei og sti over jordene. Den ble aldri kalt noe annet enn «Tversover -veien» (nå Mohøiveien). Veien markerte også skillet mellom Haukerød og Sande skolekrets; de som bodde sør for veien, gikk til Sande, de som bodde nord for veien, gikk til Haukerød. Tversover-veien ble mye brukt som snarvei av unger som gikk på Haukerød skole, likeså av husmødre som skulle hente juleribba i fryseboksen de leide på Innlaget. Bildet er av ny dato, men viser et av de gamle, små husene langs veien, som på 1950-tallet tilhørte familien Moholdt. Som en ser, gikk veien mellom framhus og uthus. En kan fortsatt gå og sykle denne veien/stien; da kommer en fram ved «Plantasjen» på Haukerød.
Foto: Ankersen, Vidar
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet er tatt fra åsen på østsiden av Mosserødveien, på toppen av bakken rett ovenfor krysset Mosserødveien/«Holaveien» (nå Jupiters vei). Her bygde tyskerne under krigen både bunker, skyttergraver og fjellanlegg/-hule, som ledd i ei sammenhengende forsvarslinje fra Goksjø, via Hunstokk og Mosserød til Mokollen. Funkisen midt i bildet, Mosserødveien 52 var «fri» under krigen, mens husene rett nedunder åsen, på østsiden av Mosserødveien, ble beslaglagt og brukt til innkvartering av soldater. Huset til høyre i bildet, ble først bygget rundt 1960. Bakerst i bildet ses Sandar Meieris bygning ved Moveien. Mosserødjordene er ennå ikke er bygget ut til boligområde. Her dyrket bøndene korn, poteter og grønnsaker, og på ettersommeren plukket husmødrene bringebær langs bekkefarene.
Foto: Ankersen, Vidar
År: 1961
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
«Spark-tog» på Mosserødveien midt på 1950-tallet. Trafikken var begrenset, så barna brukte ofte veien som lekeplass. På sommeren kunne de ofte hinke paradis eller slå ball på veien. På vinteren ble det strødd med sand innimellom, men som regel bare midt i veien. Piggdekk var ennå ikke «oppfunnet». Det gjorde at det ofte var sparkeføre på siden av veien. Her er 3 sparker satt sammen til et «spark-tog». Bildet er tatt på Mosserødveien, nedenfor huset «Sikeløkka», som tilhørte familien Aanderud-Larsen.
År: 1954
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Skilek på Øvre Mosserød på 1950-tallet. Før Mosserødjordene ble bygget ut, ble jordene vest for Mosserødveien mye brukt som lekeplass. På sommeren sparket barna fotball, lekte med småbiler i sandhauger og lå på ryggen i grasset og så skyene danne formasjoner. På vinteren sto de på ski i den slake bakken ned mot jordene og tråkket sin egen rundløype. Bildet er tatt i bakken på jordet rett vest for Mosserødveien. I midten bak ses Mosserødveien 52 (hvit funkis), til høyre for denne, ses Mosserødveien 50. Mellom disse to og huset i venstre bildekant bak, går Mosserødveien.
Foto: Ankersen, Vidar
År: 1955
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
En BMW 1937-modell. BMW’en ble i sin tid kjøpt ny av skipsreder Haldor Virik; Anker Andersen (bildet) kjøpte den «godt» brukt midt på 1950-tallet. I 1963 byttet han den inn i en nyere bil. Mange år senere fikk han brev fra en samler på Vestlandet, som ville kjøpe BMW’en, og betale en ny bil for Andersen. Da var den for lengst vraket av senere eier.
Foto: Ankersen, Vidar
År: 1963
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Gårdene ved Mosserødveien, med Legdås i bakgrunnen til høyre, Huslysletta ovenfor Mosserødveien til venstre, og øvre del av jordene på Mosserød i forgrunnen. Til venstre, på «oppsiden» av Mosserødveien ligger Vataker-gården, Mosserødveien 31, til høyre på «nedsiden» av veien ses Maurits Nilsens gård. Bildet er tatt av Forsvaret.
Foto: Forsvaret
År: 1910
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Vataker-gården, Mosserødveien 31. Harald og Signora Vataker kjøpte gården i 1914 og brukte 4 år på oppussing, før de flyttet inn på gården i 1918. Her ser vi låven før oppussingen. Foran låven ser vi Adolf (Doffen), Eilert og Solveig Vataker. Bildet er tatt mens oppussingen av gården pågikk.
År: Ca 1915
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Emilie Jensen drev i mange år Rosenlund Kolonial her i Rosenlundsvingen rett nord for Jahreporten (i dag Midtåsveien 6). Kolonial i mange år. Den gang var det vanlig å skrive bestillingene i ei kladdebok, levere denne i butikken, for så å hente varene senere, ev. få dem kjørt ut med varebil. Melk ble ofte hentet i mindre melkespann, før de første melkeflaskene gjorde sitt inntok. Først på 1960-tallet kom så melkekartonger i papp. Det var ikke sjelden at skolebarna tok med seg tomme spann eller flasker når de gikk til skolen på morgenen, satte dem på trappa til butikken og hentet melk når de gikk hjem. Rosenlund Kolonial ble lagt ned på 1960-tallet. Bildet er av ny dato.
År: ca 1971
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Mosserødeika er et kjent «landemerke» på Mosserød. Den ruver godt i landskapet, der den står helt inntil veien, i krysset Huslyveien (nå Emblas vei)/Mosserødveien. Med den store, brede krona, er den ikke ulik treet i den lokale sparebankens logo gjennom mange år. Ettersom eika står midt i et tettbebygd område, har den i alle år vært flittig brukt av unger, som har hatt glede av å klatre i det store treet, ligge på de solide greinene og gjemme seg der.
Foto: Davidsen, Roger
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Mange tror at den store Mosserødeika er fredet; kanskje burde den også vært det, men den er det ikke. Opp gjennom årene har det vært flere diskusjoner om eika bør felles, fordi den står så nær veien at greinene kan være til hinder for både busser og lastebiler. Når slike diskusjoner har kommet opp, har engasjementet for å beholde eika vært stort. Som et slags kompromiss, har treet blitt beskåret for greiner mot/over veien.
Kilde: Hessner, Guro: Historien om to gamle eiker, Kulturminner, Sandar Historielag, 2010
Foto: Ankersen, Vidar
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
«Flintabyen» på Mosserødjordet, tatt fra Lille-Mokollen, med Ringveien på tvers i forkant og Raveien helt bakerst i bildet. Foran til høyre, bak de tre 4-manns-boligene ser vi Mosserød skole, og til venstre Thor Dahls supermarked, i dag Coop Extra. Mellom skolen og butikken går Jupiters vei opp fra Ringveien, til Mosserødveien.
År: UKjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Mosserødjordet ca. 1965. I forkant Ringveien; der bussen går. Til høyre går Jupiters vei, med rekkehusbebyggelse, opp mot Mosserødveien. Til venstre Saturnus vei, med eneboliger. I forgrunnen, midt i bildet ses A/S Thor Dahls supermarked, bygget rundt 1965, i dag (2020) Coop Extra.
År: ca 1965
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet viser de såkalte «finskehusene» på Huslysletta i 1952. Finskehusene ble innflyttingsklare på sommeren samme år. I 1952 bodde mellom 60 og 70 familier i området, som ifølge Sandefjords Blad «dog ennu er uten veilys og telefonkiosk». Derimot hadde vel-laget sikret seg en tomt til lekeplass, og kommunen hadde bevilget penger til opparbeidelse av plassen.
År: 1952
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Mosserød ca. 1950, før «Flintabyen» ble bygget på Mosserødjordene. I overkant av bildet ses Raveien og Hunstokk-krysset. Områdene ved Huslyveien er bygget ut, mens det foreløpig bare er bebyggelse på den ene sien av Manveien. Her ble det allerede i 1949 opparbeidet ca. 40 tomter. I høyre bildekant ligger Legdås, og til venstre for Mosserødveien 25 (rødt hus med flaggstand) ligger legda som er et flatt, åpent parti. Denne legda antas å ha gitt navn til Legdåsveien. I bakken her lå fram til 1960-tallet Legdåsbakken, der ungguttene kunne hoppe opp til 10 meter.
År: 1950
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
«Finskehus» ved Huslyveien (nå Emblas vei) og Manveien, på Huslysletta. Området ble bygget ut etter krigen, bl.a. med 10 «finske-hus». Dette var 4-mannsboliger med små leiligheter, bygd av materialer fra Finland. I tillegg ble det bygget eneboliger, mange relativt små, i halvannen etasje. Navnet «Man» var opprinnelig knyttet til området «Manden» vest for Åbolåsen, ofte forkortet til Ma’n, der husmannsplassen Manden lå i tidligere tider. Den opprinnelige Manveien var en sti over jordene vest for Åbolåsen, brukt som snarvei til byen, ikke minst av arbeidsfolk fra Goli og Hunsrød, som skulle til og fra arbeide på skipsverftene ved fjorden. Bildet er av nyere dato; terrassene/balkongene er større enn da husene var nye, men ellers er husene omtrent som tidligere.
Foto: Ankersen, Vidar
År: 1970
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Stortingsrepresentant og lokalpolitiker Willy Jansson (1927-2019). Jansson ble født i Sandar, som sønn av hvalfanger Knut Jansson og husmor og bomvokter Louise, født Henriksen. Han var utdannet konditor, og tok i tillegg Metodistkirkens Bibelskole og Geneve-skolen. I perioden 1946-1948 var Jansson reisesekretær i Metodistkirken, før han ble konditor i Sandefjord fra 1951 til 1961, og bygde enebolig på Mosserødjordet, i Merkurs vei 23. I perioden fra 1955 til 1971 var han medlem av kommunestyret i Sandar (til 1968) og Sandefjord (fra 1968), fra 1958 til 1967 satt han også i formannskapet. Han var vararepresentant for Arbeiderpartiet til Stortinget fra 1961 til 1968, og fast representant fra 1968 til 1973.
Kilde: Stortinget.no
År: ca 1958
Kilde: sandefjordshistorie.no