-
I 1957 var saga ennå i drift. Vi ser sag-husene til venstre på bildet, med tømmerstokker på vent. Som vi ser var det god lagerplass på området. Huset til høyre, ble nok restaurert da Andes Skorge ble involvert i driften på 1930 årene. Rundt århundreskiftet var det driftsbygning og "fritt" husvære til sagmester og maskinist.
Foto: Widerøe
År: 1957
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet er fra ca.1905. I nesten 100 år var saga i drift. 2 ganger brant den ned.
Den gav levebrød til mang en lokal arbeidskar i gode og dårlige tider.1 rekke fra venstre: Mathias Napperød, Carl Nilsen Sem, Carl Hem, Ole Høydal, Karl Napperød, Per Myra.
2. rekke: Søren Reppesgård Eika, Laurits Larsen Klavenes, Hans Halvorsen (Formann), Aleksander Sem. Hans Gulliksen,
3 rekke: Edvard Napperød, Oskar Holmen, Julius Larsen, -- Pedersen Løke. Hans Koop, Harald Halvoesen, Ludvik Larsen, Halvor Jørgensen.År: 1905
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Gogsjø dampsag ble bygget av kjøpmann og reder P.C.Pedersen, verkseier Chr. Christensen og
Gullik Vierød fra Andebu- som hadde god erfaring fra tidligere sagbruk. Med en 12 hesters maskin og smie, ble
saga tatt i bruk i 1873. Det fulgte også med bolig for sagmester og maskinist.
Allerede i 1879 brant sagen ned. Vierød som da hadde overtatt andelene, bygde straks sagen opp igjen.
Det var flere eierskifter av saga i årenes løp.
I 1907 brant saga ned for annen gang. Året etter stod den gjenreist, Skorge - familien var nå inne i bildet.
I denne perioden, kunne det være mer en 12 ansatte og et like stort antall hester.1932 overtok Anders Skorge alle rettigheter. Leveranser til hvalfangsten var flere år betydelig, men da det ble nedtrapping av hvalfangsten sist i 1960 årene Og et byggefirma fikk overtatt saga.
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Nr. 2 fra høyre: Mathias Johannessen (Napperød).
Iflg. opplysninger fra Finn Egil Johannessen er Svines-saga ganske sentral i hans familie. Der jobbet hans bestefar Mathis Johannessen, hans sønn Sigurd Johannessen, hans barnebarn Mathias Johannessen og hans oldebarn Sigurd. D.v.s. fire generasjoner bortsett fra sistemann Sigurd som jobbet for Anders Skorge i byen. På det tidspunkt var Svines-saga nedlagt, men det var jo samme firma/eier.År: ca 1918
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Klavenes veien starter ved Innlaget A. Går ned til de 5 gårdsbrukene som danner Klavenesgårdene i nyere tid. Veien er en blindvei, men stier fortsetter til populære fiske - og badeplasser. Nevner kjente navn som: Tryteberget, Gubbetangen, Wittenberg og Sandtangen.
I 1870 årene ble det dannet et andelslag som satte opp den første dampsaga på Klavenes. Mange konkurser og dårlige tider, gjorde at mange eiere prøvde seg med varierende utfall..
En opptur ble det derimot - etter at 2 brødre fra Andebu overtok saga. De hadde selv mye skog. Ryktene gikk, og flere bønder med skog "hoppet på". Tømmeret ble fløtet via Storelv og Trollsåselva - ut i Gogsjø og til dampsagene på Svines og Klavenes.
Hele Klavenesbukta kunne være full av tømmer til tider.
Tømmer til Svines-saga ble merket " S " - og Klavenes saga ble merket " K "
Midt i mellom disse to dampsagene - langs - Kodalveien, lå - Lasteland. Her ble "tømmer og annet" lastet for videre levering med hest og vogn. Det var nok derfor stedet ble hetende "Lasteland".
Klavenes saga brant ned i 1882 og i 1899.
Fra 1960 årene, lå saga stort sett uten virksomhet. Den brant ned for 3.gang 1975.Bildet viser siste utgave av Klavenes Dampsag. Før den brant ned til grunnen i 1975.
Sagen brant også i 1882 og 1899.År: 1970
Kilde: sandefjordshistorie.no
Søk på gater, steder, bedrifter, personer og shipping