På 1880- og 1890-tallet vokste Haukerød-krysset og området rundt fram som det nye senteret på Haukerød.
Fram til slutten av 1800-tallet, var Hunstok sentrum på Haukerød. Der lå storgårdene Haukerød og Hunstok, der gikk Mosserødveien, som var hovedveien til byen, og der lå Haukerød skyss-stasjon og gjestgiveri. I 1880-årne fikk byen jernbane, og med den gikk antall reisende på Raveien og besøket på skyss-stasjonen ned. Samtidig ble flere nye veier til/på Haukerød åpnet; Moveien til byen, Bøveien og Klavenesveien, og veien Tisle-Mørk. Dermed vokste Haukerød-krysset fram som et nytt trafikk-knutepunkt, og der kom det i løpet av få år flere forretninger, håndverksbedrifter og et nytt boligområde. Allerede på 1890-tallet ble dette området det nye senteret på Haukerød. I årene som fulgte, fortsatte senteret å vokse; det kom flere bedrifter, skole, telefonsentral, postkontor og bensinstasjoner, en rekke frivillige foreninger og lag, badstue, barnehage m.m.
Kilde: Møller, Vilhelm, Sandar.
Bearbeidet av Lardex
-
Haukerød-krysset på begynnelsen av 1900-tallet: 1. Søren Hems landhandel – 3. Smed Nils Liverøds hus – 4. Uthus – 5. Liverøds smie – 6. Det lille huset som ble telefonsentral – 7 og 8. Hjulmaker Fevang – 11, 12 og 13. Hvidstens uthus, garveri og hus – 14. Pedersen Trollsås’ hus og snekkerverksted – 15. E. Jensens bakeri, senere Anna Sem – 16. Tholfsens sagbruk – 17. Kontor – 18. Lite hus – 19. Vårbrudds lokale.
År: Ca.1910
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Haukerød-krysset ved århundreskiftet. Til venstre Liverøds smie (Moveien 113/115) og Avholdslaget Vårbrudds lokale (med flagg; Moveien 118) på hver sin side av Moveien. I krysset var det en «dump» i Raveien, for at veien skulle være i flukt med Kodalveien. Dette førte til flere trafikkuhell, og i slutten av 1930-årene ble krysset utvidet og utbedret. Da ble også smia revet.
Kilde: Sandbergs samlinger
Bearbeidet av Lardex
År: Ca.1900
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Haukerød-krysset ved århundreskiftet. Til venstre Liverøds smie (Moveien 113/115) og Avholdslaget Vårbrudds lokale (med flagg; Moveien 118) på hver sin side av Moveien. Smia ble revet i slutten av 1930-årene, i forbindelse med en utvidelse og utbedring av krysset.
Maleri av Einar Reinholdt, etter et gammelt fotografi.
Bearbeidet av Lardex
År: Ca.1900
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Haukerød-krysset sett fra Moveien, på 1940-tallet. Til høyre Haukerød Bensin, Standard Oil, senere Esso (Klavenesveien 2). Midt i bildet, det hvite huset der Ragnhild og Erling Sem bodde. Der drev Ragnhild også Haukerød Manufaktur-forretning, der hun solgte tøy, garn og sysaker på 1950-tallet. Til venstre for Sems hus, ser vi Baker Nilsen og Jacobsen. Helt til venstre i forkant muren rundt avholdslaget Vårbrudds lokale.
Foto: Utlånt av Karin (Gjerløv) og Hans Gunnar Låhne.
År: Ca.1945
Kilde: sandefjordshistorie.no