De store gårdene Haukerød og Hunstok har ligget ved Hunstok-krysset i flere hundre år, Haukerødgården på sørsiden av Raveien, Hunstokgården på nordsiden.
Haukerød gård har lange tradisjoner for gårdsdrift, og som lensmannsgård, tingsted og skyss-stasjon. På 1700-tallet ble gården delt i to, Haukerød nordre og søndre. -- På 1800-tallet drev Anders Tolvsen Haukerød nordre, og i 1828 kjøpte enken, Anne Marie Tolvsen, eiendommen av Staten. I 1869 overtok Haavald Johnsen gården; senere gikk den over til Aleksander Abrahamsen. I hans tid ble gården en av Sandars største. I 1957 ble gården skjøtet over til sønnen, Haavald. Året etter kjøpte broren, Knut Abrahamsen, hovedbygg og uthus på gården. - - I 1860 overtok Hans Nilsen Haukerød søndre på auksjon, med skyss-stasjon og gjestgiveri. Åtte år senere overtok sønnen, Nils Hansen, gården, før den i 1874 ble solgt til Thor Tholfsen, som drev den som en av Sandars største. På 1870- og 1880-tallet drev han søndre skyss-stasjonen, sammen med Haavald Johnsen på Haukerød nordre. I 1908 overtok sønnen, Tholf Tholfsen, gården. Han drev også sagbruk på Haukerød. Sagbruket ble totalskadet i brann i 1921, og i 1925 solgte han gården til brødrene Haavald og Knut Abrahamsen på Haukerød nordre.
Anders Tolvsen overtok Hunstok gård etter sine foreldre, og kjøpte i tillegg statens andel av gården i 1836. 10 år senere kjøpte han også Haukerød nordre, flyttet dit og drev Hunstok gård som underbruk. Han eide i tillegg jord på Pindsle og Sem, og var en av de største jordeierne i distriktet. Etter at han døde, ble Hunstok gård solgt flere ganger, før den i 1874 gikk over til Haavald Abrahamsen Vaggestad, som drev gården opp til et mønsterbruk. Han flyttet også gården opp til Raveien, der den nå ligger. Senere forble gården i familien, og i 1909 overtok Einar Abrahamsen gården.
Kilde: Møller, Vilhelm. Sandar.
Bearbeidet av Lardex
-
Familien Abrahamsen på Haukerød gård; Knut og Ruth Abrahamsen til høyre, Knut jr. med familie til venstre. Bildet er sannsynligvis tatt tidlig på 1970-tallet.
Aleksander Abrahamsen og hans kone, Inger Olea, på Haukerød nordre, hadde to sønner, Haavald og Knut Abrahamsen. Etter at Aleksander Abrahamsen døde, gikk gården over til Haavald i 1957. Han startet også kjøttforretning i Stockfleths gate, og drev denne fram til Johs. Fosser overtok i 1948. I 1974 ble gården overført til de 4 sønnene.
Knut Abrahamsen overtok som ene-eier på Haukerød søndre i 1930, og forpaktet i tillegg jorda på Haukerød nordre. På 1940-tallet ble gården hjemsøkt av brann to ganger. I 1940 ble våningshuset brannskadet og deretter revet, og i 1949 gikk et vakkert stabbur og uthuset, som var Sandars største, med i brann. Gården ble imidlertid bygget opp igjen. I 1958 kjøpte Knut Abrahamsen hovedbygning og uthus på barndomshjemmet Haukerød nordre. Senere gikk gården over til sønnen, Knut Abrahamsen jr.
Kilde: Møller, Vilhelm, Sandar.
År: Ca.1970
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Det gamle våningshuset på Haukerød søndre, der gjestgiveri og skyss-stasjon holdt til. Huset ble brannskadet i 1940, og deretter revet.
På 1870- og 1880-tallet drev eieren av Haukerød søndre, Thor Tholfsen, skyss-stasjonen, sammen med eieren av Haukerød nordre, Haavald Johnsen. Etter at jernbanen kom i 1881, avtok virksomheten. I 1881 hadde stasjonen 248 befordringer, i 1882 bare 36. De to sa opp i 1887 og skyss-stasjonen ble etter hvert lagt ned.
Møller, Vilhelm, Sandar
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Hunstok gård rett før århundreskiftet. Til høyre foran Else Marie (på benken), enken etter Haavald Abrahamsen, sammen med døtrene Hilde (på benken) med sønnen Ole, Margrethe (bak til venstre) og Helene (bak til høyre). De som står i bakgrunnen, er sannsynligvis gårdsfolk.
Kilde: Møller, Vilhelm, Sandar
År: Ca. 189
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Hunstok gård ligger i dag oppe ved Raveien på Hunstok. Den lå tidligere lenger nede på jorden, men Haavald Abrahamsen flyttet den opp til Raveien og bygde nye hus der rundt 1880. Det store uthuset på bildet ble oppført i 1934. Hunstok er et av de største gårdsbrukene i Sandefjord, og hadde ca. 50 storfe fram til 1965, da buskapen ble solgt. Senere har det i hovedsak vært drevet kornproduksjon på gården.
I 1909 overtok Einar Abrahamsen gården, og foretok en stor utbedring og modernisering av gården på 1920-tallet. I tillegg kjøpte han også Lundeby, lenger nede, med en del jord.
Gården gikk senere over til sønnen, Einar Abrahamsen (høyesterettsadvokat). Han var også ordfører i Sandar fra 1964 til sammenslåingen med Sandefjord ved årsskiftet 1967/1968, og den første ordføreren i «nye» Sandefjord, fram til 1971.
Kilde: Møller, Vilhelm, Sandar
Bearbeidet av Lardex
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Før Moveien og forlengelsen videre til Svines sto ferdig i 1884, var veien fra Hunstok, ned over Mosserød og Dølebakken, den viktigste forbindelsen mellom Raveien og byen. Fra Hunstok fortsatt «Semsveien» videre ned over jordene, forbi Lundeby skole, til Sem ved Goksjø. Det hvite huset i bakgrunnen på bildet, er Lundeby skole. I høyre bildekant ser vi litt av uthuset på Hunstok, som senere tilhørte Einar Abrahamsen.
År: Ukjent
Kilde: sandefjordshistorie.no