-
Under okkupasjonen opprettet tyskerne en stor militærleir i Bugården, for ca. 500 soldater. I 1940 beslagla de i alt 46 dekar av Tore J. Botne og Einar Klavenes’ eiendommer til formålet, på det området som i dag kalles Kapteinløkka. Her bygde de 16 brakker, pluss staller for hester. Det området der Bugårdsparken nå ligger, ble brukt som øvelsesområde for soldatene. Bildet viser den/de siste brakken(e), som lå omtrent der Idrettens Hus nå ligger. Etter krigen ble leiren brukt som oppsamlingssted for mer enn to tusen tyske krigsfanger. Sandar Kommune kjøpte senere brakkene og benyttet dem som midlertidige leiligheter for norske familier. I 1959 solgte Tore Botne grunnen til entreprenør Vileid, som rev brakkene og bygde blokker, rbygde de rekkehus og eneboliger på området.
Bildet er sannsynligvis tatt i første halvdel av 1950-tallet.
Kilde for tekst: Vilhelm Møller; «Sandar», bind I, Sandefjord Kommune, 1977.
Bearbeidet av Lardex
År: Ca.1955
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet viser en bunker som fortsatt ligger inne i Bugårdsparken. Under krigen ble det som i dag er Bugårdsparken, brukt som militært øvelsesområde av tyskerne. Det fantes flere bunkere og huler i tilknytning til tyskernes militærleir i Bugården. Bunkeren på bildet, ligger inne i selve parken, rett innenfor hovedinngangen. Det er en kraftig dobbelt bunker, med skyteåpning mot den østre dammen. Bunkeren er tidligere vurdert sprengt, men dette er ikke realisert, bl.a. fordi den er svært tykk og armert. I dag er bunkeren registrert som krigsminnesmerke, og en må sannsynligvis innhente tillatelse fra fylkesmannen for eventuelt å kunne fjerne bunkeren. Den brukes i dag, for oppbevaring av utstyr for parkvesenet, sammen med et tilbygg, som er oppført i «nyere» tid.
Kilde for tekst: Møller, Vilhelm, Sandar bind II; Rønningen og Ankersen, Bugårdsparken – status og videreutvikling 2016.
Brearbeidet av Lardex
År: Ca. 199
Kilde: sandefjordshistorie.no
Søk på gater, steder, bedrifter, personer og shipping