Denne teglbygningen ble byggeanmeldt 22.10.1911 for konsul og skipsreder Johan Bryde fra Tjølling. Bryde bodde selv i den staselige Villa Nova på Hjertnespromenaden, som han lot oppføre i 1894.
Eiendommen var opprinnelig en del av Hjertnespromenaden 3, og Bryde lot oppføre denne
Også dette huset var tegnet av Porsgrunnsarkitekten Haldor Børve. Bryde må ha vært svært fornøyd med sin arkitet etter oppdraget på Hjertnespromenaden 3 siden han anvender samme arkitekten. Børve har i mellomtiden forlatt dragestil til fordel for Jugend. Det beste for denne stilepoke som arkitekten har gitt Sandefjord et godt eksemplel på er Metodistkirken på Hvidts Plass, innviet i 1918.
Bryde tilhørte en velstående rederfamilie, og var dessuten svigersønn av Sandefjords mektige hvalfangsdisponent og verkseier Christen Christensen.
Gården er bygget i pusset tegl over to etasjer. Gatefasaden er asymmetrisk komponert, med to akser som tyngdepunkter. En risalitt for inngangspartiet, og en hengende risalitt på venstre side, begge kronet med gavloppbygg. Stiluttrykket er en livlig ny-Louis-Seize påvirket av jugendstil. Første etasje er kraftig forandret iløpet av 1900-tallet.
1. etasje ble ominnredet for Christensen Moe kjøttforretning som flyttet over fra et mindre lokale i Torggata 6. Senere ble denne forretningen solgt til Breidablikk Kjøttforretning v/ Gunvald Thorsen og sønn Kjell Thorsen den 1.juni 1984. Senere kom det nye eiere inn i lokalene med Ole Bratbakk under firmanavnet Christensen Moe Eftf.. Portrommet mellom Torggata 4 og Torggata 6 ble på slutten av 1960-tallet fylt med en ny bygning hvor det kom inn ulike andre leietakere som Øistein Hofstad el. installatør og senere Svendsen & Eliassen, de også el.installatør og butikk.
Kilder:
Bevaringsplakat, Sandefjord sentrum.
Kulturminner utgitt av Sandar Historielag.
-
Iris har også hatt tilholdssted i Torggata. 4 i lokalene som senere huset Cafe Humlen.
1933 kjøpte familien Thilert Torggata 1 og flyttet restauranten over gata. Det samme navnet gjenfinnes også på en kafé i Storgata. Lokalene som senere ble brukt av Promenadekafeen, «Prommen». Promenadekafeen lå opprinnelig på østsiden av Storgata og flyttet deretter over på vestsiden til lokalene hvor altså Iris hadde holdt til. Det er uvisst hvem som eide Iris på disse lokalitetene.Ã…r: 1925
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Cafe Humlen, populært kalt 'Humla', lå i Torggata 4, andre etasje.
Ble grunnlagt av frk. Halfrid Arnesen. Det var 3 spisesaler, 2 fryseskap og beskjeftiget 7 personer.
I 1936 overtok en annen frk , og det var Andrea Fjalestad som drev kafeen.
Det var her restaurant Iris ble etablert. Familien Thilert kjøpte Torggata 1 i 1933 og Iris Kafe ble flyttet til den andre siden av gaten, til kaptein Melles hus.
Nå er kafeen forlengst nedlagt, men teglbygningen står der fremdeles.
Inngangspartiet til annen etasje, med omramming i naturstein, samt hele annen etasje, har opprinnelige og interessante jugend detaljer. Vel verdt å kaste et blikk på.
Ã…r: 1932
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Torggata 4 er bygget til høyre for hesten.
Inngangspartiet til annen etasje, med omramming i naturstein, samt hele annen etasje, har opprinnelige og interessante jugend-detaljer. Vel verdt å kaste et blikk på.
Sjakklubben Caisa ble stiftet i 1936 og gjennom hele krigstiden fast tilholdssted på kafe "Humlen".
Ã…r: 1935
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Sønn av Anton Larsen (1856-) og Hilda Singdahlsen (1855-), gift med Mattea Larsen fra Norderhov. Begynte i lære hos Backlin, Sandefjord 1898, gikk også i malerlære hos Wilh. Wetlesen og Christian Krogh. Var en tid journalist. Startet først atelier på Hadeland, overtok så i 1903 det atelieret i Larvik som (siden 1896) hadde vært brukt av Thea Nielsens Eftf. (Widerød) og fra 1902 av Andreas Hansens enke, Anna Hansen. I 1908 overtok han I. Dahls atelier i Sandefjord. (Dahls atelier i Tønsberg hadde denne i 1897 overlatt til Joh. M. Henriksen.) Bryn drev på hevd. Forretningen i «Kongensgade 5, Hjørnet af Jernbanealleen» opphørte i 1945.
I 1915 konstruerte han Fotograf Bryns kopieringsbord for fagfotografer. Formann i Vestfold fotograflaug fra 1930 til 1935.
Ã…r: ca 1934
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Sandar Kjøttforretning nærmest til venstre. I denne bygningen holdt Cafe Humlen til og bestyrt av frøken Andrea Fjalestad.
I første etasje hadde Christensen-Moe i mange år sin slakterforreting og ble på 1980-tallet erstattet av Sandar Kjøtt, og deretter igjen erstattet av en pub.Ã…r: ca 1970
Kilde: sandefjordshistorie.no