Kongens gate 1 ligger som nevnt i innledningen ikke ved den nåværende begynnelsen av Kongens gate ved Bjerggata, men fra der gata krysser Storgata.
Etter bybrannen ble Kongens gate forlenget østover til Bjerggata. Imidlertid ville gårdeierne i den opprinnelige begynnelsen av Kongens gate ikke endre de gamle husnumrene. Det førte til en merkelig løsning ved at Kongens gate 1 fortsatt var den første bygningen på nordre side av gata vest for krysset Storgata/Kongens gate, mens bygningene i forlengelsen fikk numrene 1a, 1b og 1c på nordsiden vestover. Bygningene på sydsiden av Kongens gate vestover fikk 2a ( der hvor Sandefjords Blad en gang hadde sine lokaler).
1 A er hjørnebygget nordøst for krysset Museumsgata/Kongens gate.
1 B er hjørnebygget nordvest for krysset Museumsgata/Kongens gate. Napergården.
1 C er beliggende som neste hus etter 1 B mot vest. Kinobygget 'Verdensteatret', i dagligtale kalt 'Øvre Kino'.
-
Dette bildet er fra før 1900 og bybrannen som ødela mye av bykjernen.
Bildet er tatt fra krysset Kongens gate/Jernbanealleen og mot øst. I enden av gata ser man et hus som ligger til Storgata, og hadde husnummer Storgata 19. Etter brannen ble dette huset ikke bygget opp igjen, men Kongens gate ført videre mot øst til Bjerggata. Se innledningen til omtalen av Kongens gate 1.
År: ca 1895
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet er av Kongens gate 1 nærmest til høyre og den kjente jernvare og isemkramforretningen Thor Hasle til høyre.
Thor Hasle grunnlagt 1901.
Til venstre Londonerbasaren som senere flyttet til hjørnegården Storgata/Kongens gate.
Etter bybrannen i 1900 ble Langgaden omdøpt til Kongens gate og forlenget østover til Bjerggata. Derfor er husnumrene i Kongens gate litt forvirrende. Husnumrene Kongens gate 2a og 2b ligger øst for husnummer 2 som begynner fra krysset Storgata/Kongens gate. I 1919 ble det foreslått at Kongens gate skulle omdøpes til Christopher Hvidts gate, men huseierne var ikke fornøyd med det og Kongens gate forble Kongens gate.
År: 1910
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Koloniald\forretningen var eid og ble drever at Thoralf Liverød som kjøpte forretningen av Larsen & Liverød den 30,01.1930.
Liverød var født i 1900 og døde i 1967 - bare 67 år gammel.
Hans sønn Thormod overtok forretningen, men valgte senere å overta Hystad Kolonial som lå ved 'Verdens ende' på Hystad.
Senere etablerte Thormod et helt nytt dagligvaresenter på Hystadveien ved avkjøringen til Granholmen. Det var en meget suksessrik beslutning. Senere ble også disse lokalene for små, og det medførte enda et nytt bygg i samme område med en Menybutikk som ble kjent for god service og gode varer. Dessverre døde også Thormod tidlig - i 2017, 74 år gammel
Senteret er nå (2020) kjøpt opp av Norgesgruppen AS.
År: 1930
Kilde: sandefjordshistorie.no