Avduket på byens 115 års fødselsdag 23.juni 1960.
Blant mange deltakere seiret Knut Steen i konkurransen om et monument over hvalfangsten. Monumentet ble laget i samarbeid med Alf Bjorhusdal. Det er støpt i bronse og viser fangstfolk ved årene i åpen båt, med harpuneren med hvalspydet høyt hevet. En bronseplate ved monumentet har følgende inskripsjon: Konsul Lars Christensen, Thor Dahls Hvalfangerselskap A/S, Aktieselskabet "Ørnen", A/S Odd, Skipsaktieselskapet Thorsholm, A/S Framnæs mek. Værksted og A/S Thor Dahl. Disse donerte dette monumentet for å hedre de menn som gjennom innsats på land og hav skapte den moderne hvalfangst. Smijernet ble laget av kunstsmed Olaf Treidene, Kunstsmia, etter Knut Steens tegninger. Motivene er fugler, sel og pingviner. Alf Bjorhusdal og Knut Steen utarbeidet relieffene i monumentets ytterkant i leire. Granittblokkene ble plukket ut i Tjølling og hugget hos Steinskulptur i Oslo. Firma Lysaas hadde entreprisen. Motivene viser arbeidet ombord i hvalkokeriet og på hvalbåtene. Skulpturen i midten roterer rundt sin egen akse og går rundt én gang i timen, og du kan stille klokken etter den når båtens baug står rett nord. Monumentet ble overlevert til Sandefjord kommune 23. juni 1960.
Kilde: Gro Laheld Lundh, "VERD Å SE".
Knut Steen – Wikipedia
I 1953 ble det lyst ut en konkurranse; Et monument som skulle være ett minne om Sandefjords hovednæring gjennom mange år - Hvalfangsten. Og som skulle hedre de menn som skapte den moderne hvalfangst. Av flere enn 100 utkast, vant Knut Steen, som da var 20 år, med sitt fengslende og kraftige utkast. Alf Bjorhusdal - billedhugger og lærer ved akademiet ble innkalt til å hjelpe Sandefjordkunstneren.
Hvalfangstmonumentet er i dag Knut Steens best kjente arbeid og er blitt selve varemerket for Sandefjord by. Rammen for kostnadene ble utvidet flere ganger under disse årene, fra 150.000 kr til 1,7 mill. kr.( = rundt 16,7 mill. 2003-kroner). Skipsreder Lars Christensen med sine selskaper AS Thor Dahl og Framnæs Mek. Værksted med flere, var de største bidragsyterne.
Arbeidet startet i1955. Det var under disse tider han uttalte de etter hvert berømte ordene; "Har jeg tatt fanden på ryggen - skal jeg også bære ham frem". Sandefjord Yrkesskole var fraflyttet og der - i et provisorisk atelier nede på bryggen - ble en modell i full størrelse bygget.
Skolen ble revet etter oppdraget var utført. Arkitektfirmaet Midtun & Skottun, hadde i oppdrag å lage arbeidstegningene for støpingen av monumentet. Gro Laheld Lundh - som jobbet som praktikant der på den tiden - fikk oppdraget med å designe kompassrosen, steinsettingen og bassenget. Støpingen ble utført av Det Kongelige Hof Broncestøperi i København.
At monumentet skulle "gå rundt", ble først bestemt under prosessens gang. Det var mest sannsynlig en av Knut Steens medhjelpere, Per Palle Storm eller Alf Bjørhusdal, som kom med ideen.
Monumentet ble høytidelig avduket på byens 115 års fødselsdag 23.juni 1960.
-
Strandpromenaden går fra Hystadveien i vest, rundt Hvalfangsmonumentet og møter Museumsgata i øst. Bystyret vedtok navnet i 1952.
Dette bildet er tatt fra vest mot øst og viser Grønvold Kull og Koks rett fram. Tollboden til høyre. Bildet er sannsynligvis fra mellomskrigstiden.År: 1930
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Monumentet ble avduket på Sandefjords 115 års dag, den 23.juni 1960.
Her står den største bidragsyteren, Skipsreder og Konsul Lars Christensen som sammen med sine Aksjeselskaper, Thor Dahls Rederi og Framæs mek. Værksted budsjetterte først med 150.000 kr. Budsjettet måtte økes flere ganger under veis og endte på 1.7 millioner ( som nok tilsvarte 16.7 millioner 2003-kroner).År: 1960
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Dette monumentet ble først påtenkt i 1953. Av mer enn 100 utkast, falt valget på
vår lokale 29 år gamle Knut Steen`s utkast. Det var da Konsul og Rerder
Lars Christensen "gav beskjeden" - "Har jeg tatt fanden på ryggen , skal jeg bære
ham frem" Han ble den største bidragsytern i prosjektet. Monumentet sto klart og ble
innvidtet på byens 115 års fødselsdag 23 juni 1960. Da hadde forberedelser og arbeide
pågått fra 1955. En tilfeldig turist ser monumemtet der og da. Han tenker nok ikke over at
den bronsjestøpte skulptur-giganten midt i bassenget veier 26 tonn, og at den roterer rundt sin
egen akse med: fra 21.juni 1995 1 gang i timen. ( de første årene hver 4´de time).
Når klokkens langeviser står på 12-tallet, skal båtens baug står rett nord.
År: ca 1992
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Hvalfangstmonumentet var en gave fra Lars Christensen og hans selskaper til Sandefjord, og ble innviet på byens 115 års dag - den 23. juni 1960. Allerede i 1953 utlyste Lars Christensen en konkurranse for å reise et hvalfangstmonument i Sandefjord. Den 12. november samme år foreslo juryen å velge den unge billedhuggeren Knut Steens utkast.
I en lederartikkel i Sandefjords Blad dagen etter innvielsen slås det fast at monumentet vil bli en turistattraksjon for byen.År: 1960
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Gro Laheld Lund hadde praksisår hos Midttun og Skottum. Hun fikk jobben med å lage arbeidstegningene for støpingen av monumentet, tegningene og steinsettingen - samt kompassrosen og bassenget. Vi ser her litt av kompassrosen. Steinene var vanlig lys og mørk gatesein - tilhugget slik at de passet de små toleransene som var tillatt.
Foto: Ukjent
År: ca 1968
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Sandefjordskunstneren Knut Steen var bare 29 år da han ble tildelt oppdraget. Alf Bjorhusdal, billedhugger og lærer ved kunstakademiet ble tilkalt til å hjelpe til med denne store oppgaven.
På brygga hvor den gamle yrkesskolen lå, ble et atelier oppsatt, dermed var arbeidet i gang.
Arkitektfirmaet Midttun & Skottum fikk blant andre oppdraget med å lage arbeidstegninger for støping av monumentet, kompassrosen, og bassenget.
Foto: Ukjent
År: ca 1970
Kilde: sandefjordshistorie.no