I 1937 het meieribestyreren Ingv. Rosendal.
Se bilde av stedet idag-
Postkortbildet antas å være tatt i meieriets tidlige tid. Den murte og hvitkalkede delen av bygningen, som ses på senere bilder, mangler her. Den var tydeligvis ikke planlagt før meieriet ble tatt i bruk i 1893, men ble funnet nødvendig på grunn av fuktigheten meieridriften medførte.
På hjørnet ligger en butikk, ser vi. Det var antagelig den meieriet drev med dårlig resultat, og som kjøpmann Tom Tjomsland overtok lokalet til i 1928.
Ellers ser vi av alle melkespannene at det var meieridrift i bygningen.År: ca 1910
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Meierigården slik den kan ha sett ut rundt 1930. Tom Tjomslands butikk ligger på hjørnet, og han overtok lokalet etter at meieriet nedla sin egen kolonialbutikk. Over butikken ligger leiligheter i begge etasjer, og vi antar at inngangen med det spisse takoverbygget førte til leilighetene.
Bak vinduene ellers i 2. etasje var det i følge Vilhelm Møllers beskrivelse to saler. En liten sal til kafé/spiseforretning, som vi ser skilt for på bildet, og en stor sal som ble kalt Meierisalen. Den var mye i bruk til basarer og religiøse møter. Metodistene og pinsevennene møttes der, og Frelsesarmeen fra 1906 til 1929.Fra 1907 var det også kino i Meierisalen et par års tid, forteller Vilhelm Møller.
Vi må anta at det var et meieriutsalg da bildet ble tatt - dette lå vel kanskje innenfor den hvite muren, hvor selve meierivirksomheten foregikk, med behandling av mottatt melk.
År: 1930
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Meierigården på Aagaards plass sto ferdig i 1893. Her hadde Sandeherred Aktiemeieri-Samlag, senere Sandar Meieri, mottak, videreforedling og salg av melk til 1956, da det nye og moderne meieriet ved Moveien sto ferdig.
På hjørnet ligger Tom Tjomslands kolonialbutikk. I 1928 tok han over etter at meieriet hadde drevet kolonial der med svakt resultat. Sammenlignet med et eldre bilde ser vi at Tjomslands butikk har måttet avstå rom til meieriets melkebar. Da meieriet senere ønsket hele hjørnelokalet tilbake for å drive melkebar, flyttet Tjomsland lengre bortover plassen.
Til høyre for melkebaren ligger meieriutsalget, deretter kommer et butikkvindu med klokke, det må være urmaker Bergly.
I forhold til et eldre bilde ser vi at porten der lassene med bøndenes melkespann ble kjørt inn, er blitt overbygget.Foto: Sandbergs Samlinger
År: ca 1930
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bortkjøring av snø fra Aagaards plass. Her ser vi mannskap fra vognmann Gjert Thorvaldsen, Skippergata Express, laste opp, Opplastingen av snø foregikk med spade, og det kunne nok være temmelig tungt, særlig når snøen var våt. Lastebilen nærmest hadde neppe tipp, derfor måtte snøen også spas av etter ankomst ved bryggekanten. Når tippanordning for lastebiler ble oppfunnet, vet vi ikke, men vi har sett bilde av en Chevrolet 1934-modell i veivesenets eie som har tipp. Den ble trolig betjent med sveiv.
Innenfor de store vinduene i 1. etasje midt på bildet finnes antagelig meieriets utsalg. Til venstre for det ser vi et takutbygg med flotte utskjæringer over en inngang. Hva det var innenfor der må vi be om hjelp til å få vite. Vennligst send oss en kommentar om hva du vet eller tror det var.
Innenfor den murte delen av 1. etasje bortenfor lå nok meieriets avdeling for behandling av melk. Det antas at bildet er tatt i 1936.
År: 1936
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Allerede i 1940 ble en rekke matvarer rasjonert, og året etter fulgte mel og melprodukter. Køståing ble en nødvendighet. I februar 1942 hadde meieriet på Aagaards plass smør til salg, og køen ble lang.
Den berømte vanningstroa for hester ser vi, men hvilke andre virksomheter enn meieriet holdt til i gården og nabobygningen? I 2. etasje er det hvite skilt i vinduene, der var det tidligere kafé/spiseforretning og den store meierisalen.
I det store vinduet midt på bildet henger en urskive, det må være hos urmaker Bergly.
På veggen ved siden av henger et skilt som antagelig forteller hva inngangsdøren førte til.
Ut fra gårdsrommet kommer en hest med kjerre, trolig en bonde som har levert melk. Vi må kunne anta at han hadde melk igjen på gården til familien.Foto: Sandbergs Samlinger
År: 1943
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet antas å være tatt i Sandar Meieris utsalg på Aagaards plass. Husmødre og barn handler melk og ost. Melk og føte ble solgt på flaske, og ost ble skåret opp i stykker etter kundens ønske. Siden vi ser en reklameplakat for Øra sugerør, kan vi lure på om meieriets melkebar og utsalg lå i samme lokale.
VI ER USIKRE PÅ DETTE BILDET - HER TRENGER VI HJELP
Foto: Thorsen, Thor fotograf
År: 1945
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet tatt østover mot Rådhusgata. Til høyre ses gamle og kjente butikker som urmaker Bergly og Sandar merieris melkeutsalg og Melkebaren.
Til venstre i den daværende Odd Fellow-gården ser vi to andre av datidens kjente butikker, Sigurd B. Gade herreklær og Arne Sagaas kolonial..
Trehuset på andre siden av Dronningens gate rommet i sin tid Wentzels kafé i 1. etasje. Ellers er det torvhandel, ser vi, og mye folk ute. Vi tror bildet er tatt ca. 1950 eller litt før.År: 1950
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Bildet tatt østover mot Rådhusgata.
Til venstre i den daværende Odd Fellow-gården ser vi to andre av datidens kjente butikker, Sigurd B. Gade herreklær og Arne Sagaas kolonial..
Trehuset på andre siden av Dronningens gate rommet i sin tid Wentzels kafé i 1. etasje. Ellers er det torvhandel, ser vi, og mye folk ute. Vi tror bildet er tatt ca. 1950 eller litt før.År: ca 1950
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Aagaards plass ved vanningstroa, der tørste hester kunne leske seg. Det må ha vært et oppkomme av vann der. De to kjøpmennene er Thoralf Liverød og Arne Sagaas. Mannen som holder tømmene til hesten er gårdbruker Arnt Hansen.
Hesten heter Blesa, og gutten som sitter ved siden av Arnt Hansen er Åge Petter Steinsett
Husker du ellers at det lå en kafeteria på meierihjørnet, slik bildet viser - og var det meieriet som drev kafeteriaen? Til høyre for den aner vi skiltet for Melkebar.
Nedover i Dronningens gate ser vi en stor trebygning som forlengst er borte. Bildet er trolig tatt rundt 1950.Foto: Sandbergs Samlinger
År: 1950
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Etter at Sandar Meieri flyttet til det nye anlegget på Mo i 1956, og melkebaren på hjørnet forsvant, flyttet Vestfoldbanken inn. Det antas at Vestfoldbanken tok over lokalene snart etter flyttingen og den var som nevnt i 1956. Banksjef var Oddvar Bruun.
Mot slutten av 1970-tallet begynte planer om en ny bankbygning å ta form. Tegninger til en moderne bankbygning midt i kvartalet langs Dronningens gate ble vist i oktober 1979. Riving av de gamle trehusene var påbegynt i 1978, fortsatte i 1980, deretter grunnarbeider og bygging.
7. mai 1981 ble den nye banken, skiltet K Vestfoldbanken, åpnet. K'en sto for Kreditkassen, og det var tydelig at navnet Vestfoldbanken var på vei ut. Senere het banken bare Kreditkassen - til også den forsvant, både fra bygningen og fra byen. I dag ligger den under den nordiske storbanken Nordea.
I tillegg til banksjef Oddvar Bruun var kontorsjef Bjørn Gåsholt et kjent navn i Vestfoldbanken/Kreditkassen.
Til høyre for banken husker vi at meieriet hadde utsalg, senere Gjensidige Forsikring. Urmaker Bergly bortenfor var et gammelt og kjært innslag blant de mange butikkene på Aagaards plass/Tomta.Foto: Sandberg, Tore
År: 1975
Kilde: sandefjordshistorie.no