-
Til høyre Sandeherred gamle, stilige prestegård som ble ombygget til bygdens herredshus og innviet i 1919 til sitt nye formål.. Det fikk navnet "Sandar" som senere ble bygdens navn.Det var sentrum for kommunens administrasjon i ca 50 år, og spiller fortsatt en rolle i storkommunens daglige liv som hjemstad for blant annet helse og velferdssentralen.
Sandar kirke i midten på bildet.År: 1919
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Sandar herredshus var Sandar kommunes administrasjonssenter fra 1914 til sammenslutningen med Sandefjord 1.1. 1968. Den store og fint plasserte bygningen ved Landstads plass ble oppført i 1847 – 1848 som bolig for sogneprest Peter Castberg, som har fått en gate oppkalt etter seg. Presten og salmedikteren Magnus Brostrup Landstad bodde der mens han var prest i kommunen fra 1859 til 1877. Han er hedret både med monumentet og med navnet på plassen det står på, Landstads plass.
Kommunen, som da het Sandeherred, kjøpte gården i 1914. Vi må kunne anta at hele Sandar kommunes administrasjon med alle etater var samlet på den eiendommen som etter hvert bare ble hetende Sandar og hadde flere bygninger. Kommunestyremøtene og valgene til kommune og storting ble holdt i den store salen. Den brukes nå i stor grad som øvelseslokale for sangkor. Ellers rommer huset i dag (2019) Sandefjord kommunes sosialmedisinske senter.
Huset i høyre bildekant nærmest er kapellanboligen, tegnet av arkitekt Eilif Arneberg, Arnsteins bror, ca. 1930. Den ble revet i januar 2019 for å gi plass til en boligblokk.For øvrig nevnes at journalist Yngve Tørrestad, som vokste opp i vaktmesterboligen på Sandar, har skrevet en leseverdig og fornøyelig beretning fra guttedagene på Sandar. Den kan leses i en av bøkene i serien «Mitt kjære Sandefjord».
Foto: Küenholdt A/S, J. H.
År: ca 1930
Kilde: sandefjordshistorie.no
Søk på gater, steder, bedrifter, personer og shipping