Ungdomshuset, Rådhusgaten 1
Innviet 1909
Ungdomsforeningen for Sandefjord og Sandeherred ble stiftet i 1898, etter initiativ fra Nils Roth Heyerdahl, kallskapellan i Sandeherred. Foreningen hadde først tilhold i Meierilokalet, og da dette gikk tapt ved bybrannen år 1900 flyttet man virksomheten til Avholdslokalet.
I 1907 fikk foreningen i gave en meget gunstig beliggende tomt av frøken Henriette Ebbesen, og man besluttet dermed å bygge et hus for foreningen der.
Ungdomshuset ble tegnet av arkitekt Haldor Børve, og oppført under ledelse av murmester A. Andresen og byggmester Kr. Andersen. Det ble innviet 28. november 1909, og byggekostnadene beløp seg til kr. 24 866. Ungdomshuset er oppført i upusset rød tegl, og er inndelt i to hovedfløyer. Den korte tverrfløyen er bygget over halvannen etasje, og har symmetrisk komponerte fasader. Inngangsiden har et markant gavloppbygg og spissbuede åpninger. Ellers er vinduene her stikkbuede og rundbuede. Den lange fløyen rommer forsamlingssalen, og har store, spissbuede vinduer. Alle vinduene har smårutede toppfelt. Stiluttrykket er en sammensatt senhistorisme, preget av kirkearkitektur og industriarkitektur, og utført i et nøkternt uttrykk preget av nygotikk og nyromansk stil med et visst anstrøk av jugendstil.
Kilder:
Vor arv : en Vestfoldmenighets historie : utgit til Sandefjords kirkes 50 aarsfest 10. december 1922, Smidt, Johannes, i kommission paa Lutherstiftelsens forl., 1922
Bevaringsplakat, Sandefjord sentrum
-
Mange nordmenn hørte mye på nyhetene på BBC fra England. Dette likte den tyske okkupasjonsmakten svært dårlig, for England oppfordret til kamp og motstand mot det tyske regimet. Særlig viktig for norsk motstand var talene til kong Haakon 7 fra London.
I 1941 ble det derfor bestemt at alle måtte levere inn radioene sine. Det ble fra nå av ulovlig å ha radio hjemme. Fant politiet radio hjemme hos noen, ble de mistenkt for spionasje, og straffen var svært streng.
Bildet er fra 8. mai 1945 og viser trengsel utenfor KFUM-bygget i krysset Rådhusgata / Bjerggata. Trengselen skyldes tilbakelevering av radioer.
År: 1945
Kilde: sandefjordshistorie.no
-
Z-12219, en Volvo buss 1951 modell, kjøpt brukt av Rutebilene Øybuss, populært kallt 'Tante Hella'.
I underteksten til Sfj. Blad den gang sto det at Rutebileier Reidar Johannessen tar seg tid til en stans nær 'Kuffen' for å flytte hesten til Henrik.
Bussen hadde kun 70 HK og når den av og til ble brukt til turkjøring og full av folk ble de gamle Lierbakkene en langsom affære.
Kommentar fra Finn-Egil Johannessen:
«Min far, Rutebileier Reidar Johannessen tar bort hesten til 'Skylle Henrik'. Henrik var inne på fengslet og hentet skyller. Ikke så farlig med hvorledes man parkerte den gang. Reidar var kjent for å smile i trafikken.
Foto: Sandefjords Blad
År: 1952
Kilde: sandefjordshistorie.no